Asif Khan: Ο κορυφαίος αρχιτέκτονας θα δημιουργήσει μια… μαύρη τρύπα

Ήταν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν το “πιο μαύρο” μαύρο του κόσμου παρουσιάστηκε μετά από έρευνες και πειραματισμούς χρόνων! Το vantablack “γεννήθηκε” από επιστήμονες που θέλησαν να απεικονίσουν την πραγματική διάσταση του μαύρου, όπως υπάρχει στη φύση. Αυτό το νέο υλικό, λοιπόν, παρά τις αμφιλεγόμενες κριτικές που δέχτηκε κατά καιρούς, έρχεται η στιγμή να χρησιμοποιηθεί για έναν φαντασμαγορικό σκοπό, αφού θα επενδύσει την κατασκευή ενός κτιρίου, δια χειρός του κορυφαίου Βρετανού αρχιτέκτονα, Asif Khan! Ο καταξιωμένος σχεδιαστής θα δημιουργήσει το μεγαλειώδες κτίριο για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα λάβουν χώρα το 2018 στη Νότια Κορέα! Μάλιστα, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα είδος “σχίσματος στο χώρο και τις διαστάσεις του”.

Ο Khan δήλωσε πρόσφατα στο CNN: “Θα είναι σαν να κοιτάζεις στα βάθη του ίδιου του διαστήματος. Καθώς θα πλησιάζεις το κτίριο, αυτή η έκταση από αστέρια (το vantablack θα πλαισιωθεί και από ειδικό φωτισμό που θα μιμείται τους γαλαξίες του διαστήματος) θα γεμίζει ολόκληρη την οπτική σου και έπειτα όταν θα μπαίνεις στο κτίριο θα μοιάζει σαν να απορροφάσαι από ένα σύννεφο σκοτεινότητας”. Το αποστομωτικό κτίριο από vantablack θα είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο Ολυμπιακό Πάρκο των Αγώνων και το καινοτόμο εγχείρημα αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα του διεθνούς επιστημονικού κόσμου.

Τι είναι, όμως, το vantablack; Πρόκειται για ένα συνθετικό προϊόν, το οποίο αποτελείται από αμέτρητα νανοσυστήματα. Η ιδιότητά του είναι, όπως ορίζει η έννοια του μαύρου, να απορροφά το ηλιακό φως. Μόνο, που στην περίπτωση του vantablack, αυτό επιτυγχάνεται σε ποσοστό 99,96%, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί. Ο χαρακτηρισμός το “πιο μαύρο” μαύρο του κόσμου έρχεται ως επισφράγιση της μοναδικότητάς του, μιας και οι ξεχωριστές ιδιότητές του το κάνουν να προσομοιάζει σε αυτό που αποκαλείται “μαύρη τρύπα”, δίνοντας απίθανες δυνατότητες και προοπτικές σε επιστημονικούς τομείς, όπως η αστρονομία και η αεροναυπηγική, μέσα από τη χρήση και μελέτη του υλικού. Επιπλέον, το vantablack, όταν χρησιμοποιείται για να καλύψει τρισδιάστατες επιφάνειες, μπορεί να δημιουργήσει απίθανες οπτικές ψευδαισθήσεις, καθιστώντας δύσκολο έως ακατόρθωτο να διακρίνει κανείς τα χαρακτηριστικά του εν λόγω αντικειμένου.

Πάντως, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Asif Khan, ελπίζει πως με το πρωτοποριακό έργο του, οι επισκέπτες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα νιώσουν “ένα κενό ατελείωτου βάθους και πιθανοτήτων”, στρέφοντάς τους προς μια φιλοσοφική εμπειρία!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις τις φανταστικές ικανότητες του vantablack και τις οπτικές ψευδαισθήσεις που δημιουργεί:

Read More

And More