Basement reloaded: Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και πολυτελή “υπόγεια” σπιτιών σε όλο τον κόσμο

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τη λέξη “υπόγειο”; Προσωπικά, ούσα λάτρης των ταινιών τρόμου, δεν μπορώ να κάνω καθόλου happy thoughts για αυτούς τους χώρους των σπιτιών, μιας και ποτέ, σε κανένα κινηματογραφικό σύμπαν, τίποτα καλό δεν βγήκε από εκεί μέσα -ναι, σε εσένα αναφέρομαι… σατανικό πνεύμα, που πας και στοιχειώνεις τα ξένα σπίτια! Ακόμη, όμως, και εσύ που δεν μου μοιάζεις καθόλου και ποτέ σου δεν επηρεάστηκες από ένα… παραδοσιακό θρίλερ, τα υπόγεια είναι συνήθως στο μυαλό σου σκοτεινά, γεμάτα υγρασία και άχρηστα αντικείμενα που αποθηκεύονται με εντελώς random και ακατάλληλο τρόπο ή με στοιβαγμένα έπιπλα και ξεχασμένα memorabilia που δεν χωρούν στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πως ένα υπόγειο μπορεί να μετατραπεί σε “ναό” του interior design και να συγκεντρώσει μέσα του όλη την πολυτέλεια και την άνεση που μπορεί να υπάρξει σε ένα χώρο!

Και όμως, υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που, αντικρίζοντας το υπόγειο του υπερπολυτελούς σπιτιού τους, δεν “στάθηκαν” απλά στο γεγονός πως πρόκειται για μερικά δυνητικά άχρηστα τετραγωνικά μέτρα, ούτε “είδαν” σε αυτό το νέο underground γκαράζ τους! Αντιθέτως, αντιμετώπισαν το υπόγειό τους σαν μια προέκταση του σπιτιού τους και μια ευκαιρία για να προσθέσουν έναν ακόμη stylish και μεγαλοπρεπή χώρο στην ήδη εντυπωσιακή κατοικία τους! Και το σημερινό θέμα είναι αφιερωμένο σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, στιλάτο και αριστοκρατικό από εμάς τους υπόλοιπους, που… κλειδώσαμε την πόρτα του υπογείου μας και ορκιστήκαμε να μην την ξανανοίξουμε ποτέ!

Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω και θαύμασε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή “υπόγεια” σπιτιών!

Victorian Remix στο Λονδίνο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Guarnieri Architects επέλεξε να δημιουργήσει από την αρχή έναν επιπλέον χώρο σε αυτό το βικτοριανού τύπου κτίριο του νότιου Λονδίνου. Κάπως έτσι, “σκάφτηκε” το υπόγειο, το οποίο φιλοξενεί πλέον μία εσωτερική πισίνα, μια σάουνα και ένα τζακούζι! Και για να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο καινοτόμα, η αρχιτεκτονική ομάδα “έντυσε” όλη την έκταση με γυαλί, δημιουργώντας το Glass Box που αφήνει το φυσικό φως να… λούσει ολόκληρο το χώρο.

Studio Apartment στο Παρίσι

Ένα παραδοσιακό παριζιάνικο σπίτι ανακαινίστηκε πλήρως από την αρχιτέκτονα Anne Rolland και μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο διαμέρισμα δύο χώρων με όλες τις contemporary αναφορές ενός studio να συνδυάζονται με κλασικά στοιχεία, όπως οι πέτρινοι τοίχοι και το τσιμεντοπλακάκι. Κατά τη διάρκεια του ανασχεδιασμού ανακαλύφθηκε πως το σπίτι διέθετε ένα εγκαταλειμμένο για περισσότερα από 70 χρόνια υπόγειο, το οποίο αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν με μοναδικό τρόπο: ένας πετρόχτιστος κρυφός χώρος με μηχανική πόρτα και ξύλινη σκάλα, ο οποίος θα χρησιμοποιείται ως music room, μιας και ο νέος ιδιοκτήτης είναι μουσικός!

Apartment Tibbaut στη Βαρκελώνη

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Raúl Sánchez αποφάσισε να μετατρέψει το υπερμέγεθες υπόγειο μιας υπερπολυτελούς μονοκατοικίας στη Βαρκελώνη σε… ολόκληρο διαμέρισμα! Εκμεταλλευόμενος το μοναδικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του θολωτού υπογείου, ο σχεδιαστής αποφάσισε να επενδύσει όλους τους χώρους του διαμερίσματος με ξύλο πεύκου, το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε και για να δημιουργηθούν τα απαραίτητα διαχωριστικά των δωματίων, διατηρώντας τον καμπυλωτό χαρακτήρα που “πρόσταζε” το κτίσμα! Πέρα από το ξύλο, οι πετρώδεις υφές κυριαρχούν στο χώρο, προσφέροντας γήινη διάσταση σε έναν extreme χώρο!

Notting Hill House στο Λονδίνο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Theis and Khan αποφάσισε να παρέμβει δραστικά στην υπόγεια έκταση αυτού του εκπληκτικού λονδρέζικου σπιτιού στο Notting Hill! Με επιβλητικό κρυφό φωτισμό, γκρι πλακάκι και σκουρόχρωμο ξύλο, το υπερπολυτελές υπόγειο καταφέρνει να θυμίζει πετρώδη σπηλιά, ενώ στους χώρους του “φιλοξενεί” μια συγκλονιστική πισίνα εσωτερικού χώρου, το home theater και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.

Oak Pass House στην Καλιφόρνια

Δεν θα το φανταζόσουν ποτέ, αλλά αυτό το αριστοκρατικό ξύλινο υπόγειο ανήκει σε ένα… γυάλινο σπίτι! Στις δασώσεις εκτάσεις της νότιας Καλιφόρνιας, το αρχιτεκτονικό studio Walker Workshop αποφάσισε να μετατρέψει το υπόγειο της μονοκατοικίας σε έναν prive χώρο απόσυρσης και χαλάρωσης. Για αυτό χρησιμοποίησε το ξύλο για να επενδύσει όλες τις επιφάνειες, δίνοντας αίσθηση ζεστασιάς και διαχρονικής κλασικότητας, ενώ εκεί “στέγασε” το εξειδικευμένο κελάρι, ένα lounge, ένα γυμναστήριο και μια αίθουσα προβολών!

Read More

And More