Conservatorium Hotel: Ο “ναός” του design στο Άμστερνταμ είναι ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο

Σε μια πόλη όπου το design αποτελεί σήμα κατατεθέν και η αισθητική παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητα, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα αρχιτεκτονικά δείγματά της μας απασχολούν συνεχώς και πάντα. Άλλωστε, η εξπρεσιονιστική σχολή και η πρωτοποριακή οικοδόμησή της θα μνημονεύονται στο διηνεκές! Γιατί το Άμστερνταμ είναι ο ναός του σύγχρονου design και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την ιδιόμορφη και πρωτοπόρα εικόνα του. Ανάμεσα σε όλα τα παραδείγματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαιρετική αισθητική που χαρακτηρίζει την πόλη του… Βορρά, είναι και το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Conservatorium Hotel! Ένα νεο- γοτθικό κτίριο το 19ου αιώνα που γνώρισε εκπληκτικές επαναχρησιμοποιήσεις στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς ποτέ να χάνει τη μεγάλη πολιτιστική αξία του.

Σχεδιασμένο από το μεγάλο Δανό αρχιτέκτονα Daniel Knuttel για να στεγάσει τα γραφεία της τράπεζας Rijkspostspaarbank στα τέλη του 19ου αιώνα, το μεγαλειώδες κτίριο του Conservatorium στέκεται έκτοτε “αγέρωχο” στην περιοχή των μουσείων (Museum Quarter). Η ιστορία θέλει το κτίριο να εγκαταλείπεται το 1978, όταν η τράπεζα μετέφερε τις εργασίες της αλλού, αλλά πολύ σύντομα το επιβλητικό οίκημα έμελλε να “φιλοξενήσει” κάτι πολύ μεγαλύτερο, όπως είναι το διάσημο ωδείο Sweelinck Conservatorium (εξ ου και η σημερινή ονομασία του). Ωστόσο, το 2008 το ωδείο του Άμστερνταμ μεταφέρθηκε, δίνοντας τη… σκυτάλη στον ξενοδοχειακό όμιλο Set Hotels να αξιοποιήσει τη μοναδικότητα του αρχιτεκτονήματος, στεγάζοντας εκεί το νεοσύστατο Conservatorium Hotel.

Για τις ανάγκες του νέου ξενοδοχείου, ο κορυφαίος Ιταλός designer Piero Lissoni ανέλαβε τον ανασχεδιασμό του κτιρίου, εφαρμόζοντας τις διάσημες τεχνικές του που αποτελούν ένα υβρίδιο μοντερνισμού και contemporary chic, εκμεταλλευόμενος φυσικά και τις εμβληματικές αρχιτεκτονικές βάσεις που του προσέφερε ο αρχικός “σκελετός”. Αξιοποιώντας το άπλετο φυσικό φως ο σχεδιασμός καταφέρνει να “πλέξει” το στιβαρό κτίσμα και τις… βασιλικές γραμμές του με τη νεωτεριστική ματιά που χαρακτηρίζει το σύγχρονο design.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις το μοναδικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τις contemporary παρεμβάσεις στο εμβληματικό κτίριο του Άμστερνταμ!

Το αποστομωτικό αίθριο που “σκεπάζει” το φουαγιέ καταφέρνει να παρέμβει με μοναδικό τρόπο στο νεο- γοτθικό κτίριο.

Το φουαγιέ του ξενοδοχείου απαρτίζεται από πολλαπλά καθιστικά, ενώ η επαφή του με το φυσικό φως “λειαίνει” τις επιβλητικές γραμμές του χώρου.

Πανοραμική άποψη ενός από τα εστιατόρια, όπου το μέταλλο και το γυαλί παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό.

Νυχτερινή λήψη του ξενοδοχείου, με το γυαλί και τον ιδιαίτερο φωτισμό να “μπλέκονται” στα “αρχετυπικά” υλικά, όπως είναι η πέτρα και το ξύλο.

Contemporary μινιμαλισμός και η τέχνη του φωτισμού, όπως εφαρμόζονται σε ένα από τα μπαρ του ξενοδοχείου.

Μία από τις 129 σουίτες του πολυτελούς καταλύματος, όπου ο lofty σχεδιασμός ενώνεται με τα urban chic στοιχεία.

Πανοραμική άποψη της διώροφης σουίτας, με τους open plan χώρους και τη minimal βιομηχανική αισθητική.

Το φουτουριστικό en suite μπάνιο της σουίτας μονοπωλείται από τις καινοτόμες γεωμετρικές γραμμές και το πολυτελές και αφαιρετικό μάρμαρο.

Η εσωτερική πισίνα του ολιστικού σπα Akasha Holistic Wellbeing Center που στεγάζεται στο ξενοδοχείο.

Το εξωτερικό lounge ακολουθεί πιστά την αισθητική του σύγχρονου τόνου που έχει δοθεί στο interior design του Conservatorium Hotel.

Read More

And More