Μουσείο του Λούβρου στο Abu Dhabi: Η σύγχρονη αρχιτεκτονική δομή στο απόγειό της

Μπορεί να μεσολάβησε μια ολόκληρη δεκαετία από την επίσημη ανακοίνωση πως ένα ολοκαίνουριο Μουσείο του Λούβρου θα κοσμεί το κοσμοπολίτικο Abu Dhabi, αλλά το νεοσύστατο αρχιτεκτονικό διαμάντι είναι πλέον έτοιμο και μάλιστα μόλις λίγοι μήνες μας χωρίζουν (11 Νοεμβρίου) από την ώρα που θα ανοίξουν οι πόρτες του για το κοινό! Η πολυαναμενόμενη σύμπραξη ανάμεσα στο γαλλικό Μουσείο του Λούβρου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπόσχεται πως θα ρίξει “νέο φως στην ανθρωπότητα”, όπως είναι το επίσημο moto του ιδρύματος Τεχνών, και πολύ σύντομα κόσμος από κάθε γωνιά της γης θα συρρέει στην αραβική πρωτεύουσα για να επισκεφθεί τις επιβλητικές εγκαταστάσεις του, ώστε να έρθει σε επαφή με τα μεγαλύτερα “θαύματα” της τέχνης! Έως τότε, πάντως, μπορούμε να απολαύσουμε τις πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας το μεγαλειώδες εγχείρημα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα δεδομένα στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό!

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και… πολυγραφότατος Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό του πιο σύγχρονου και καινοτόμου κτιρίου στον κόσμο, που κατάφερε να ενσωματώσει στην εγκατάσταση του νέου Μουσείου του Λούβρου όλη τη μαγεία που κρύβει η τοπική αρχιτεκτονική παράδοση, αλλά και πολλαπλές χαρακτηριστικές εικόνες του Abu Dhabi. Βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του κτιρίου είναι ο βάρους 7.500 τόνων μεταλλικός θόλος που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το μουσείο-πόλη. Φτιαγμένος με πρωτοπόρες τεχνοτροπίες, ώστε να αφήνει το φως του ήλιου να διαχέεται στο εσωτερικό του μουσείου, δημιουργώντας το εφέ του λεγόμενου “rain of light”, ο γεωμετρικός θόλος μιμείται τους φοίνικες που συναντά κανείς στις εκτάσεις των Αραβικών Εμιράτων, συνδυάζοντας τις contemporary γραμμές με τα βασικά στοιχεία της τοπικής κουλτούρας και συστήνοντας στον κόσμο τον πολιτισμό της πόλης.

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις περιβάλλονται από… νερό! Με στόχο, το νέο Μουσείο του Λούβρου να προσομοιάζει σε μια μουσειακή πόλη, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει αρχιπέλαγος! Περιτριγυρισμένο από θάλασσα, το κτίριο των 55 αιθουσών, 23 από τις οποίες θα λειτουργούν ως γκαλερί και θα φιλοξενούν τόσο τις μόνιμες, όσο και τις περιοδικές εκθέσεις, συνδυάζει τα στοιχεία του φωτός, του νερού, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής!

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μια πρώτη “γεύση” από το ολοκαίνουριο Μουσείο του Λούβρου του Abu Dhabi!

Ένα από τα 23 κτίρια που φιλοξενούν τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου η επιβλητική αρχιτεκτονική, με τους συμπαγείς όγκους “μαλακώνει” από τις ακτίνες του ήλιου που διαχέονται μέσω του μεγαλειώδους θόλου.

Το μουσείο-πόλη, όπως φαίνεται μέσα από τους “δρόμους” που σχηματίζονται μεταξύ των 55 κτιρίων του, με τον υπερμεγέθη θόλο να κυριαρχεί σε κάθε σημείο του.

Το “αρχιπέλαγος” μέσα στο υγρό στοιχείο που το περιβάλλει, αφήνοντας εκτεθειμένους στο νερό τους εξωτερικούς χώρους του.

Ο ορίζοντας του Μουσείου του Λούβρου δεν ξεχωρίζει τη θάλασσα από τον ουρανό, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα μαγευτικών εικόνων.

Νυχτερινή λήψη της συνολικής εικόνας του Μουσείου, όπως φαίνεται από τη θάλασσα, αφού κανείς μπορεί να το προσεγγίσει και με πλοίο.

Read More

And More