Passer Domesticus: Ένα μικρό σχεδιαστικό “διαμάντι” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μέσα από αυτή τη στήλη, νομίζω πως έχουμε πάει παρέα αρκετά μακρινά “ταξίδια” σε χώρες εξωτικές και προορισμούς πολιτισμικά επιβλητικούς! Βλέπεις, η παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή μοιάζει… απύθμενη και οι σύγχρονες σχεδιαστικές γραμμές μπορούν να ποικίλουν με χίλιους δυο τρόπους που συνεχώς μας ενθουσιάζουν! Τι θα έλεγες, όμως, σήμερα να κινηθούμε σε περισσότερο “τοπικό” επίπεδο και να μην απομακρυνθούμε πολύ από τον πυρήνα μας; Όπως για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη και το εκπληκτικό Passer Domesticus! Σε ένα ιστορικό κτίριο του 1924 που κάποτε λειτουργούσε ως παραδοσιακό υφασματάδικο και έπειτα μετατράπηκε σε κατάστημα με σύνεργα για το ψάρεμα, το αρχιτεκτονικό γραφείο 157 + 173 designers αποφάσισε να στεγάσει την πιο καινοτόμα ιδέα που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό! Ένα compact σπίτι στο κέντρο της πόλης, ιδανικό για τους urbanistas ταξιδιώτες και τους λάτρεις του εκλεπτυσμένου design!

Το σχεδιαστικό duo των 157 + 173 designers, για την ολοκλήρωση του project Passer Domesticus, εμπνεύστηκε από δύο πολύ σημαντικά ρεύματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία: τον αστικό χαρακτήρα που αναδιαμορφώνεται διαρκώς, ενσωματώνοντας τις παγκόσμιες τάσεις και τη -φύση και θέση, μονίμως και αναγκαστικώς μεταβαλλόμενη- urban κουλτούρα, αλλά και την ταυτόχρονη αγκίστρωση σε ένα παρελθοντικό ιδεώδες, συνυφασμένο με την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Και κάπως έτσι, προκύπτει ένα αμάλγαμα αντικρουόμενων, αλλά ταυτόχρονα άκρως ελκυστικών στοιχείων, σχεδόν σαν το ένα να συμπληρώνει το άλλο!

Το κτίριο που φιλοξενεί το Passer Domesticus (είδος σπουργιτιού) είναι ένα αρχοντικό διώροφο κτίσμα, πιστό στο “λιμανίσιο” χαρακτήρα της πόλης, το οποίο διατηρήθηκε εξωτερικά ατόφιο -πέρα από τη χρωματική ενίσχυσή του. Ωστόσο, στο εσωτερικό του, το σπίτι διαθέτει τέσσερα επίπεδα, μιας και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο. Το ακόμη πιο ιδιαίτερο στοιχείο της κατοικίας είναι το γεγονός πως έχει μείνει ανέπαφη η δομή του εμπορικού καταστήματος που εξαρχής είχε, το οποίο σημαίνει πως το ισόγειό του έχει για πρόσοψη την είσοδο του προϋπάρχοντος καταστήματος, αλλά φυσικά και τις βιτρίνες του, ενώ σε αυτό το χώρο “φιλοξενείται” το σαλόνι! Επιπλέον, ο ημιώροφος είναι ένα “επίκτητο” επίπεδο που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση ελαστικού διχτυού που αιωρείται πάνω από το καθιστικό, ως φόρος τιμής στο μαγαζί με είδη ψαρέματος που λειτουργούσε εκεί.

Στο interior design, οι δύο αρχιτέκτονες αποφάσισαν να… εμφυσήσουν την ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας πλείστες αναφορές της επαρχιακής οικιακής δόμησης του περασμένου αιώνα, ενώ η διακόσμηση έχει αποκτήσει έναν ξεκάθαρο vintage χαρακτήρα, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη διττή φύση του οικήματος! Στοιχεία του “καφενέ”, βουκολικές αναφορές, φθαρμένες επιφάνειες, τσιμέντο και “χτιστές” λεπτομέρειες είναι μερικά από τα στοιχεία που αφορούν στο “χωριό” και τα οποία συνδυάζονται άλλοτε με Danish design και άλλοτε με συμπαγείς σχεδιαστικές επιλογές, βγαλμένες απευθείας από το contemporary style! Με λίγα λόγια: ένα αριστουργηματικό σύγχρονο δείγμα του σύγχρονου ελληνικού design!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση από το μεγαλειώδες εγχείρημα που αποκαλείται Passer Domesticus, ενώ για να διαπιστώσεις και από κοντά τη σχεδιαστική δεινότητα του μπορείς ανά πάσα στιγμή να το επισκεφτείς!

Περνώντας έξω από το σπίτι, έχεις τη δυνατότητα να δεις πώς μοιάζει το εσωτερικό του, μιας και η πρόσοψή του είναι… βιτρίνα.

Παλιά καρέκλα κουρείου, τσιμέντο, πήλινα δοχεία και ένας διάχυτος folk χαρακτήρας πρωταγωνιστούν στο compact καθιστικό του σπιτιού.

Η παλιά ξύλινη σκάλα οδηγεί από το ισόγειο στον ημιώροφο, όπου εκτείνεται ένα κατάλευκο ελαστικό δίχτυ.

Ο ημιώροφος-τραμπολίνο αιωρείται πάνω από το σαλόνι, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σημείο χαλάρωσης μέσα στο οίκημα.

Μια συμπαγής custom made ξύλινη κατασκευή αποτελεί το κρεβάτι σε ένα χώρο όπου κυριαρχούν τα “ναυτικά” παράθυρα.

Ξύλινο πάτωμα λουστραρισμένο με λευκό χρώμα, ψάθα και Danish design είναι τα διακοσμητικά στοιχεία που πλαισιώνουν το αφαιρετικό υπνοδωμάτιο.

Η παλαιωμένη ξύλινη σκάλα που βρίσκεται στη μια άκρη του δωματίου δημιουργεί μια ψευδαίσθηση εξάπλωσης του χώρου.

Το μπάνιο του σπιτιού βρίσκεται στον υπόγειο χώρο και είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές του περασμένου αιώνα.

Το σήμα κατατεθέν του Passer Domesticus δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το σπουργίτι.

Read More

And More