Quaker House: Το πολυμορφικό «σαλέ» της Νέας Υόρκης που θα σε ενθουσιάσει με τη μοναδικότητά του

Θα μπορούσε να είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα κατοικιών, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ενιαία μονοκατοικία που δημιουργήθηκε έχοντας ως βάση τις ξύλινες κατοικίες παλιότερων κοινοτήτων! Το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό δείγμα ονομάζεται Quaker House, βρίσκεται σε ένα από τα προάστια της Νέας Υόρκης και δημιουργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Bate Masi Archtects για μια οικογένεια που ήθελε να απολαύσει την οικογενειακή ζωή μακριά από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς του Μανχάταν.

Βασιζόμενοι στον τρόπο που έχτιζαν τα σπίτια τους οι πρώιμες αμερικανικές κοινότητες, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να διαχωρίσουν τους χώρους του σπιτιού σε μερικώς μεμονωμένα κτίρια, καθένα από τα οποία στεγάζει και ένα διαφορετικό δωμάτιο! Με τοίχους που κατασκευάστηκαν από αλλεπάλληλες σανίδες βελανιδιάς, η εκπληκτική μονοκατοικία θυμίζει φουτουριστικό σαλέ, ενώ τα δρύινα πατώματα εντείνουν αυτή την αίσθηση λιτότητας και ταπεινότητας στην οποία στόχευαν εξαρχής οι σχεδιαστές, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν τις πολυτελείς υφές και φόρμες του σπιτιού.

Όλοι οι χώροι- κτίρια της μονοκατοικίας διαθέτουν δύο «ανοίγματα» προς τους εξωτερικούς χώρους, ενώ ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια συνέχεια στην κατασκευή. Με έμφαση στο φυσικό φως και το «πλέξιμο» εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, η πρωτότυπη κατοικία βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη φύση και το περιβάλλον που βρίσκεται γύρω της, καταφέρνοντας ωστόσο να κρατήσει «ζωντανή» την ιδιωτικότητα και τη εσωτερικότητά της, μιας και όλα τα τμήματά της είναι στραμμένα γύρω από τον εσωτερικό κήπο και το πίσω μέρος της έκτασης του σπιτιού, δημιουργώντας μια αίσθηση απομόνωσης από τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Οι εσωτερικοί χώροι χαρακτηρίζονται από τις πανύψηλες κεκλιμένες στέγες που δημιουργούν μια ατμοσφαιρική διακόσμηση, ενώ τα υλικά κυμαίνονται σε φυσικούς τόνους και υφές, κάνοντας το interior design να παραπέμπει σε minimal και αφαιρετικό σχεδιασμό, χωρίς να γίνεται ποτέ «κρύο» και απόμακρο.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να δεις πώς μοιάζει το εκπληκτικό «σαλέ» της Νέας Υόρκης και να θαυμάσεις τον καινοτόμο σχεδιασμό του!

Το κεντρικό σαλόνι της μονοκατοικίας κινείται σε φυσικούς τόνους, με το γκρι να μονοπωλεί τη διακόσμηση και να συμπληρώσει το ξύλο.

Το φουαγιέ του σπιτιού συνδέεται με το σαλόνι μέσω του σχεδιασμού του ως «γέφυρα» ανάμεσα στα κτίρια που αποτελούν το σπίτι.

Η κουζίνα του σπιτιού βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο, μέσω της τεράστιας τζαμαρίας που κοσμεί τον κεντρικό τοίχο της.

Το ξύλο συνεχίζει και στην κουζίνα να παίζει βασικό ρόλο, ενώ ο υπερμεγέθης πάγκος- νησίδα κυριαρχεί στο κτίριο της εστίασης.

Η τραπεζαρία μοιάζει να είναι στο μεταίχμιο του εσωτερικού χώρου, μιας και οι τζαμαρίες του κτιρίου αντικαθιστούν τους κοινούς τοίχους.

Το master υπνοδωμάτιο επίσης «παίζει» με τις εναλλαγές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χάρη στις ιδιαιτερότητες της κατασκευής της κατοικίας, με το γυαλί να συμπληρώνει το ξύλο σε κάθε ευκαιρία.

Ο πίσω κήπος του σπιτιού είναι σε άμεση επαφή με τους εσωτερικούς χώρους του.

Η εσωτερική αυλή της μονοκατοικίας περιβάλλεται από όλα τα κτίριά της και επικοινωνεί με όλους τους χώρους της.

Read More

And More