Renzo Piano: Τα εμβληματικά κτίριά του που πρέπει να γνωρίζεις!

Ρέντσο Πιάνο: Εμείς τον ξέρουμε ως το εμπνευστή του μεγαλόπνοου Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που είναι υπό κατασκευή στην παραλία του Φαλήρου. Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας όμως έχει δημιουργήσει κτίρια που θα μείνουν στην ιστορία πολύ πριν έρθει στη χώρα μας. Η καταγωγή του από οικογένεια οικοδόμων δεν είναι τυχαία. Πρώτα είδε ως παιδί τον πατέρα του να χτίζει και μετά αποφάσισε ότι θέλει και ο ίδιος να φτιάχνει κτίρια αλλά από άλλη θέση, αυτή του αρχιτέκτονα!

O Πιάνο γεννήθηκε το 1937 στη Γένοβα. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου (απόφ. 1964) και στη συνέχεια εργάστηκε στον κατασκευαστικό τομέα μαζί με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Λούις Καν και τον Ζ. Μακόφσκυ. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν από το 1971 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς και μαζί δημιούργησαν το εμβληματικό Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι. Το 1981 ο Πιάνο ιδρύει το δικό του τεχνικό γραφείο, το οποίο σήμερα διαθέτει υποκαταστήματα στο Παρίσι, τη Γένοβα και τη Νέα Υόρκη, απασχολώντας προσωπικό 150 ατόμων και έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια σε όλον τον κόσμο!

Σου παρουσιάζουμε 10 από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Πιάνο που πρέπει να γνωρίζεις!

1. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί αξίζει όμως να καταγαγεί στα πιο εμβληματικά κτίρια του Πιάνο!

2. The Shard, Λονδίνο

Αυτός ο υπέροχος λονδρέζικος ουρανοξύστης έχει γίνει σημείο αναφοράς αφού θεωρείται το ψηλότερο κτίριο σε όλη την Ευρώπη. Κάνε κλικ εδώ και δες εντυπωσιακές φωτογραφίες μέσα από το Shard

3. Centre Pompidou, Παρίσι

Ένα από τα πιο ονομαστά και μοντέρνα κτίρια του Παρισιού οφείλουν τη μορφή τους στη δουλειά του Πιάνο.

4. Whitney Museum of American Art, Νέα Υόρκη

Το κτίριο βρίσκεται στο Lower Manhattan και χαρακτηρίζεται από τις γαλαζωπές, ατσάλινες προσόψεις του.

5. Κτίριο των New York Times, Nέα Υόρκη

Το 7ο ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε το 2007 και δεσπόζει στην πόλη στεγάζοντας μία από τις πιο ιστορικές εφημερίδες του κόσμου.

6. Auditorium Parco della Musica, Ρώμη

Διαθέτει 3 κλειστούς χώρους και ένα ανοιχτό αμφιθέατρο με χαρακτηριστικό χρώμα της σκουριάς στο εξωτερικό του.

7. Zentrum Paul Klee, Βέρνη, Ελβετία

Για να στεγαστούν τα έργα του διάσημου ζωγράφου ο Πιάνο δημιούργησε αυτό το κυματιστό κτίριο.

8. Central St. Giles Court, Λονδίνο

Αυτό το κτίριο είναι η πρώτη δουλειά του Πιάνο στη Μεγάλη Βρετανία και στεγάζει γραφεία αλλά και καταστήματα και μαγαζιά εστίασης.

9. Chicago Art Institute-The Modern Wing, Σικάγο, ΗΠΑ


Το Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο ανέθεσε στον Πιάνο να κατασκευάσει την επέκταση των εγκαταστάσεών του σε έκταση 25.000 τ.μ. ώστε να στεγαστούν συλλογές σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης αλλά και το campus της Σχολής Καλών Τεχνών.

10. Maison Hermès, Τόκυο, Ιαπωνία


Για τον γνωστό οίκο, ο Πιάνο κατασκεύασε ένα κτίριο που θυμίζει ιαπωνικό φαναράκι ώστε τη μέρα να φαίνονται τα προϊόντα που εκτίθενται ενώ τη νύχτα να φωτίζεται το κτίριο και να ξεχωρίζει.

Read More

And More