Το αυστριακό loft που κόβει την… ανάσα με την αρχιτεκτονική δεινότητά του

Πώς είναι να ζεις στη… σοφίτα μιας κεντρικής αγοράς; Μάλλον όχι όπως μπορεί να το έχεις στο μυαλό σου, όταν σκέφτεσαι τη… Βαρβάκειο! Γιατί το υποδειγματικό loft που στεγάζεται στην κορυφή της παλιάς αγοράς Panzerhalle στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχεις συναντήσει -ίσως και τα τελευταία χρόνια! Ένα σχεδιαστικό και αρχιτεκτονικό “διαμάντι”, που ούτε θα φανταζόσουν ότι μπορεί να υπάρξει και μάλιστα σε έναν τόσο βιομηχανικό και απλοϊκό χώρο! Το Panzerhalle Loft είναι μια εμπνευσμένη και καινοτόμα δημιουργία του design και αρχιτεκτονικού studio smartvoll, το οποίο με έδρα τη Βιέννη κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό αρχιτεκτονικής για την ανακαίνιση του συγκεκριμένου χώρου και φυσικά όχι άδικα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος! Γιατί, το interior design της “σοφίτας” καταφέρνει να έχει μια μινιμαλιστική διακόσμηση και αισθητική, μέσα από τις τεράστιες αφαιρετικές εκτάσεις της και τις κυβιστικές αναφορές των επίπλων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως μαξιμαλιστική ματιά πάνω στον εξαιρετικό σχεδιασμό που έχει ακολουθηθεί, δίνοντας έμφαση και ένταση στην αρχιτεκτονική που “φωνάζει” πρωτοπορία!

Με έκταση που αγγίζει τα 350 τ.μ. και μια απολύτως open plan διάταξη, το εκθαμβωτικό διαμέρισμα καταφέρνει να ενσωματώσει τόσα διαφορετικά και μοναδικά στοιχεία, που το καθιστούν την επιτομή της πολυτέλειας. Οι ρευστές γραμμές και η φουτουριστική φόρμα του σπιτιού είναι υπεύθυνα για τη μεγαλειώδη όψη του, ενώ τα αφαιρετικά και minimal υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του κάνουν το interior ακόμη πιο εξεζητημένο και ξεχωριστό! Το “πουδραριστό” βιομηχανικό μπετόν στα πατώματα και την πλειονότητα των τοίχων συναντά το εκτεθειμένο τούβλο της πρότερης κατασκευή του κτιρίου, δημιουργώντας έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Το fluid σκηνικό συμπληρώνεται από τις αποστομωτικές κεντρικές σκάλες που κυριαρχούν απόλυτα στο χώρο, δίνοντας ένα “επικό” πέρασμα προς τα επάνω ιδιωτικά δωμάτια του loft. Ο δεύτερος όροφος μάλιστα καταφέρνει να προσδώσει μια σχετική αίσθηση ιδιωτικότητας, αφού “φιλοξενεί” το master υπνοδωμάτιο, το guest room και το “σπονδυλωτό” μπάνιο, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ξεκάθαρους διαχωρισμούς των χώρων. Οι αιωρούμενες βιβλιοθήκες, οι καμπυλωτοί θόλοι, η ιπτάμενη ντουζιέρα και τα διαστημικά μπάνια είναι μόνο μερικά από τα πιο αξιοπερίεργα και extravagant στοιχεία του σπιτιού, που κλέβουν τις εντυπώσεις με την επιβλητικότητά τους.

Το ονειρικό περιβάλλον του Panzerhalle Loft είναι κάτι που σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί και πολύ πιθανό να… ζηλέψεις! Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείς να πάρεις μία γεύση από την αισθητική ανωτερότητά του και να ενθουσιαστείς με την πρωτοτυπία του σχεδιασμού του!

Πανοραμική θέα του χώρου από το δεύτερο όροφο του σπιτιού.

Οι συγκλονιστικοί καμπυλωτοί θόλοι με λεπτομέρεια την αιωρούμενη βιβλιοθήκη.

Η κουζίνα του loft βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το χώρο που την περιβάλλει, ενώ “στεγάζεται” από την αποστομωτική σκάλα.

Η… ιπτάμενη ντουζιέρα είναι μια από τις πολλές και διαφορετικές καινοτόμες ιδέες που υλοποιήθηκαν στο σπίτι.

Το master υπνοδωμάτιο διατηρεί μια σχετική ιδιωτικότητα, ενώ ταυτόχρονα “επιβλέπει” τον υπόλοιπο χώρο.

Λεπτομέρεια από το διαστημικό και σπονδυλωτό μπάνιο του loft με την πολυτελέστατη μπανιέρα.

Άποψη της κουζίνας και του κεντρικού χώρου του διαμερίσματος.

Η ιδιωτική βεράντα ακολουθεί τον ρευστό σχεδιασμό και την ιδιαιτερότητα του εσωτερικού χώρου.

Read More

And More