Η πιο δυνατή γιορτή των Χριστουγέννων είχε ένα #ΚommatiΑpoΕmena

Συνήθως λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς. Όταν όμως περάσουν; Σπάνια θα σκεφτούμε αν τελικά έμεινε κάτι από αυτές που μας γέμισε, που μας έδωσε ελπίδα, που μας έκανε να νιώσουμε ότι πήραμε και δώσαμε. Και καθώς είμαι έτοιμη να ξεστολίσω (όπως πάντα αργοπορημένα) κάνω αυτή την σκέψη… Και ναι, φέτος έχω να σκέφτομαι κάτι διαφορετικό.

Ένα μήνυμα από την Μυρτώ Κάζη ήταν αρκετό (η πάντα θετική της ενέργεια μετρά) “Την Πέμπτη, θα κάνουμε μια προσπάθεια στην “Ελπίδα”, συγκεκριμένα στο “Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα – Μαριάννα Βαρδινογιάννη”, για να μάθει ο κόσμος πώς γίνεσαι εθελοντής δότης μυελού των οστών. Μαζί και μια μικρή γιορτή με τα παιδάκια που δεν νοσηλεύονται αλλά έρχονται για τις θεραπείες τους… Θα γίνουμε κι εθελόντριες δότριες μυελού των οστών. Τι λες έρχεσαι;”

Τι παραπάνω θέλει κανείς για να πει ναι; Το είπα και στην Άρτεμις… “Έχω γίνει εθελόντρια δότρια αλλά θα έρθω για τα παιδιά”, απάντησε κι έτσι βρεθήκαμε στο σωστό σημείο. Αυτά τα παδιά… Επιτέλους γνώρισα πραγματικούς ήρωες. Με δύναμη ψυχής, με χαμόγελο, με στόχο, με υπομονή. Κι αυτοί οι γονείς… Δεν θα κρύψω ότι σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκα πολλά χρόνια πριν αλλά το παιχνίδι ήταν με άλλους όρους… Όταν είσαι γονιός και βλέπεις το παιδί σου να παλεύει, είναι όλο αλλιώς. Η αγωνία στα μάτια τους να ικανοποιήσουν κάθε τους επιθυμία σε λυγίζει.

Τα παιδιά ήταν εκεί, μαζί με τα δώρα τους (πολλοί ήταν που βοήθησαν σε αυτό το κομμάτι όπως τα καταστήματα Παπασπύρου, η Sony και η AK, η Πηνελόπη και η Αυγή που έγραψαν ένα φανταστικό παραμύθι κ.α) τους φοβερούς Άγιους Βασίληδες, το ξωτικό που διάβασε το παραμύθι που γράφτηκε μόνο για εκείνα έχοντας ως θέμα ένα νοσοκομείο Παιχνιδιών, τα υλικά για να φτιάξουν τα δικά τους μπισκότα και όλα όσα θα τους έβαζαν στο κλίμα των Χριστουγέννων. Η χαρά που πήραν δεν περιγράφεται με λέξεις. Κι εμείς δίπλα τους, έχοντας ανακαλύψει τον έναν και μοναδικό τρόπο που μπορούμε να τα βοηθήσουμε… Κι όχι μόνο εκείνα, αλλά και άλλους συνανθρώπους που μπορεί να βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ποιος ήταν αυτός; Να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών. Όπως και έγινε…

Μετά τη λήξη της όμορφης αυτής γιορτής, της πιο δυνατής για μένα γιορτής αυτών των Χριστουγέννων, κατεβήκαμε όλοι σε ένα άλλο όροφο κι αφού ενημερωθήκαμε για τον τρόπο αλλά και για την πιθανή συνέχεια, γίναμε εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η διαδικασία κράτησε ελάχιστα λεπτά, δίνοντας λίγο σάλιο και στη συνέχεια αυτό το δείγμα καταχωρήθηκε στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).


Κι όσο για το αν σταθώ τυχερή και είμαι συμβατή με κάποιον ασθενή; Αφού γίνουν κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις για τη συμβατότητα και ένας λεπτομερής ιατρικός έλεγχος για την κατάσταση της υγείας μου, προχωράμε στη συλλογή μοσχεύματος με δύο τρόπους! Ο πιο διαδεδομένος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Το γνώριζες; Και ο δεύτερος περιλαμβάνει νάρκωση αλλά όχι χειρουργική τομή. Και οι δύο είναι ακίνδυνοι για το δότη.


Δυστυχώς στην Ελλάδα οι εθελοντές είμαστε μόλις 20.000. Όσο περισσότεροι, τόσες και οι πιθανότητες κάποιος συνάνθωπός μας να σωθεί. Η κοπέλα που μου πήρε το δείγμα, εξομολογήθηκε πως ήταν μαζί μας χάρη σε μια Γερμανίδα δότρια, που βρέθηκε συμβατή 11 χρόνια πριν. Τώρα μήπως πείστηκες; Μπορείς να ενημερωθείς πλήρως από το oramaelpidas.gr κι επίσης οι άνθρωποι του συλλόγου μπορούν να έρθουν στον χώρο σου.

Η δική μου γιορτή για τα Χριστούγεννα του 2015 είχε ένα #KommatiApoEmena και μου ‘δωσε να καταλάβω όσο μοναδική είμαι, η δική σου; Καλή μας χρονιά.

And More