Ταξιδεύοντας δυτικά! Ανακαλύπτοντας μικρούς παραδείσους στην Ελλάδα…

Όσο μεγαλώνω και -θέλω να πιστεύω- ξεφεύγω από τα κλισέ του ελληνικού καλοκαιριού, τόσο το παίρνω απόφαση. Απέναντι στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, κρατάω στα “αγαπημένα” της καρδιάς μου το γαλαζοπράσινο του Ιονίου. Απέραντες ακρογυαλιές, λίγο πιο αγριεμένες, πιο ερημικές ίσως, αλλά σίγουρα σαγηνευτικές! Ταξιδεύω λοιπόν δυτικά… προς τα μέρη που το χειμώνα ο Θεός ξεχνά να σταματήσει να βρέχει κι έτσι το καλοκαίρι το καταπράσινο τοπίο κατεβαίνει μέχρι τη θάλασσα.

Δεν μπορούσα να αρνηθώ το κάλεσμα των υπευθύνων του Sesa Boutique Hotel που μας υποδέχτηκε με ανοικτές αγκάλες στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του. Το πρόγραμμα σχεδιασμένο από το πρώτο λεπτό. Μια βόλτα στο ελληνικό Far West για να ανακαλύψω μοναδικά μέρη… Από τον φορτισμένο με ιστορία Αχέροντα ποταμό, ως τη μελαγχολική Πρέβεζα του Καριωτάκη και τη γραφική Πάργα που από όποιο σημείο και αν την δεις μοιάζει με carte postale, ένα τριήμερο στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας είναι και εναλλακτικό και απολαυστικό…

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/06/sesa1.jpg

Φτάνουμε στο Κανάλι Πρεβέζης, όπως λέγεται η μικρή κωμόπολη λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα. Το πρώτο πράγμα που θέλησα να κάνω ήταν να βυθίσω τα παπούτσια μου στην παραλία. Αυτή η αίσθηση μέσα στο ψιλό χαλίκι πάντα με τρελαίνει. Κι ας παίζω μετά κουτσό, κάθε φορά που κάποιο πετραδάκι έχει ξεμείνει μέσα στο παπούτσι. Ευτυχώς το Sesa Boutique Hotel βρίσκεται μια ανάσα από τη θάλασσα κι έτσι η διαδρομή στο ένα πόδι ήταν σύντομη…

Ο ποταμός Αχέροντας…
src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/06/sesa2.jpg

Όχι, δεν θα το παίξω φυσιολάτρης… ούτε τύπος που τρελαίνεται να παίρνει τα βουνά και τους λόγγους. Μου αρέσει η φύση, αλλά με μέτρο. Η πεζοπορία όμως στις όχθες του ποταμού Αχέροντα ήταν μοναδική εμπειρία. Αρχικά γιατί μέσα στο καλοκαίρι δεν περιμένεις να βρεις τη φύση, τα φυτά και τα… νερά να παραμένουν τόσο “ανοιξιάτικα’ λαμπερά. Και επιπλέον γιατί το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής καλυπτώταν από πυκνή βλάστηση, που έκανε τον ήχο του ορμητικού νερού και τις φωνές λουόμενων από το ποτάμι να μοιάζουν πιο… απόκοσμες!

Μαθήματα Αρχαιοελληνικής Ιστορίας: Το ποτάμι αυτό λοιπόν λίγο έξω από την Πρέβεζα, θεωρείται ο ποταμός όπου διατηρούσε ο Χάρος τη βαρκούλα του και περνούσε τις ψυχές στον Κάτω Κόσμο, στο βασίλειο του Άδη. Άλλωστε ψηλά στις πηγές βρίσκεται το Νεκρομαντείο, θρησκευτικός χώρος λατρείας όπου σύμφωνα με τα ευρήματα οι Αρχαίοι Έλληνες έρχονταν σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τον Κάτω Κόσμο. Τώρα ίσως αντιλαμβάνεσαι πιο έντονα γιατί αυτό το ποτάμι έχει άλλη… ενέργεια!

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/06/sesa3.jpg

Όπως όμως καταλαβαίνεις, η απλή πεζοπορία δεν μας αρκούσε! Πήραμε λοιπόν τα κανό και αποφασίσαμε να κατεβούμε μέχρι τις εκβολές του ποταμού στη θάλασσα. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, το συστήνω ανεπιφύλακτα. Τουλάχιστον στον Αχέροντα που δεν είναι πολύ ορμητικός και έτσι απλά απολαμβάνεις μια μοναδική υδάτινη διαδρομή. Στα highlight της διαδρομής – ναι το κουπί κάνει και πολύ καλή γυμναστική – τα διάφορα πλάσματα του νερού και της όχθης. Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα κάστορα να διασχίζει το ποτάμι στα 10 μέτρα μπροστά μου.

Μετά από μια τέτοια εξόρμηση το μόνο που θέλεις είναι να απλωθείς σε μια αναπαυτική καρέκλα και να… αναπληρώσεις τις θερμίδες που έκαψες με εκλεπτυσμένες και καλοκαιρινές γεύσεις. Άλλη μια έκπληξη του ξενοδοχείου SESA, ο διακεκριμένος Σεφ Κώστας Τερζούδης – έχει θητεύσει σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας όπως το εστιατόριο του Hilton Athens και του Villa Mercedes – που βάλθηκε να μας τρελάνει.

Το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο… από το πιο gourmet καρπάτσιο ολόφρεσκου σολομού με κυδώνια, ματζουράνα και άγρια ρόκα, μέχρι χορταστικά burger, αλλά και αποκαλυπτικά μεζεδάκια που παρά τον ευρωπαϊκό αέρα έδεναν απόλυτα με το μελιστάλακτο τσίπουρο της περιοχής!

Πρέβεζα… το νοσταλγικό πέρασμα
src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/06/sesa4.jpg

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα οι επαρχιακές πόλεις με ξετρελαίνουν. Πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού κι εγώ είμαι παιδί της επαρχίας! Η δεύτερη μέρα της εκδρομής περιελάμβανε βόλτα στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, την Πρέβεζα. Ένα μεγαλοπρεπές λιμάνι, αμέτρητα πέτρινα σοκάκια και ένας κόσμος όλο κέφι να σουλατσάρει πάνω, κάτω στον πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα. Άδικα έχει στιγματιστεί με τόσο μουντά χρώματα αυτή η πόλη, εξαιτίας κυρίως της αυτοκτονίας του ποιτητή Καρυωτάκη.

Ζήλεψα τα στενά με τα μεζεδοπωλεία! Θα ήθελα πολύ να μείνω ένα μήνα το καλοκαίρι να τα δοκιμάσω όλα. Στο είπα άλλωστε… το τσίπουρο εδώ είναι βάλσαμο. Δεν ζήλεψα την περίεργη ρυμοτομία. Εκεί που οδηγείς το αυτοκινητάκι σου, να σου πετιέται ένα σπίτι στη μέση του πουθενά. “Για χρόνια εδώ τα σπίτια χτίζονταν σε μια νύχτα” μου εξήγησε αργότερα μια καλή φίλη που μεγάλωσε εκεί.

Ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι… Η Πάργα!

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/06/sesa5.jpg

Την Πάργα τη γνώριζα καλά… είχα περάσει εδώ πολλά καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα. Είναι αδύνατο να περάσεις από την περιοχή και να μην πιεις έναν καφέ στην γραφική αυτή πόλη. Μια σταλίτσα, με μικρά χρωματιστά κτίρια, μια παραλία μινιατούρα και στην κορυφή το κάστρο να θυμίζει την ιστορία της. Ευτυχώς είναι ακόμη νωρίς, γιατί σε high season εδώ γίνεται “της τρελής” από τον τουρίστα.

Η άσχετη πληροφορία της ημέρας: Για τις φανατικές του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, από εδώ ήταν η καταγωγή του Έλληνα Βεζίρη του Σουλτάνου Ιμπραήμ. Αυτό για να καταλάβεις πως η μκρή Πάργα ήταν κάποτε μεγάλη και τρανή…

src=/files/Image/EDITORSBLOG/2013/06/sesa6.jpg

Και στο τέλος της μέρας να αράζεις στο ορμητήριο… το δωμάτιο σου. Στην πρώτη σκέψη ενός υπερπολυτελούς συγκροτήματος στη μέση του Rooms To Let-πουθενά, παραξενεύτηκα. Τρεις ημέρες όμως στις εγκαταστάσεις του, ήταν αρκετές για να με πείσουν.

Με την υπογραφή των διάσημων ιταλών αρχιτεκτόνων, των Μιλανέζων Vudafieri Saverino Partners, είναι εμπνευσμένο από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης!

Sea – Θάλασσα! Αναπόσπαστο κομμάτι αναψυχής για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε ένα “θαλασσινό” δωμάτιο έμεινα κι εγώ. Μέσα σε γαλάζιες και γαλήνιες αποχρώσεις δεν ήθελα να σηκωθώ από το απολαυστικό cocomat κρεβάτι.

Earth – Τα δωμάτια της γης βρίσκονταν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, το έδαφος με αποχρώσεις και αισθητική που ταιριάζουν σε όλα αυτά που σου προκαλεί η λέξη γη στο μυαλό.

Sand – Η άμμος ήταν το τρίτο στοιχείο έμπνευσης του SESA, με πιο ζεστά χρώματα σε όλο το δωμάτιο

Air – Τέλος ο αέρας είναι η πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα δωμάτια του SESA.

Ένας τόπος διασκέδασης και διαμονής που μοιάζει σαν να “ξεφύτρωσε” σε ένα σημείο κλειδί για εναλλακτικές εξορμήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα και τουριστικά θέρετρα της περιοχής, στα μοναδικά νησιά του Ιονίου, στην Πάργα και φυσικά στην πόλη της Πρέβεζας.

Και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πόσο δίκιο είχε ο Αϊνστάιν όταν ανέπτυσσε τη θεωρία της σχετικότητας. Πόσο γεμάτο από εμπειρίες, εικόνες, πληροφορίες μπορεί να είναι ένα τριήμερο και ταυτόχρονα πόση αναταρραχή σου δημιουργεί η αίσθηση πως τα καλά πράγματα στη ζωή διαρκούν τόσο λίγο;

And More