Γιορτή της Μητέρας 2017: Πέντε και μία ταινίες για την πολύτιμη σχέση μητέρας και κόρης

Γιορτή της Μητέρας, λοιπόν. Το ξέρω, μπορεί να σου φαίνεται “κάπως” αυτή η γιορτή, όπως και πολλές άλλες που ίσως σου μοιάζουν ξενόφερτες, εμπορευματοποιημένες και κλισέ. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια παγκόσμια ημέρα (όπως είναι εκείνη Κατά του Καρκίνου του Μαστού ή Κατά του AIDS), που γιορτάζει τη μητρότητα, τους άρρηκτους μητρικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια, καθώς και το ρόλο και την επιρροή της μητέρας στην κοινωνία. Όπως αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, είναι… big deal η σημερινή ημέρα και αξίζει να γίνεις μέρος αυτού του παγκόσμιου εορτασμού! Είτε είσαι μητέρα και η ημέρα είναι αφιερωμένη σε εσένα και τους καθημερινούς αγώνες σου, είτε απευθύνεσαι στη μαμά σου και στις θυσίες που έχει κάνει για να σε μεγαλώσει, δώσε έστω και λίγα λεπτά από το χρόνο σου για να πεις “μπράβο” και “ευχαριστώ”!

Ίσως εμείς οι κόρες να είμαστε πιο ευαίσθητες σε αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί να ευθύνεται το γεγονός πως κάποια μέρα θα έρθουμε στη θέση των μανάδων μας. Ίσως πάλι να “φταίει” το γεγονός πως η σχέση που αναπτύσσουμε με τις μαμάδες μας είναι τόσο πολύπλοκη και πολυεπίπεδη που μας “δένει” συνεχώς. Αυτή ακριβώς η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσά μας είναι μαγική -σχεδόν κυριολεκτικά! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα σκαμπανεβάσματα κι αν προκύψουν, όσα λάθη κι αν συγχωρεθούν, η μαμά θα είναι πάντα μία!

Αυτή, λοιπόν, η δυνατή σχέση έχει τεθεί πολλές φορές και στο… μικροσκόπιο της έβδομης Τέχνης! Ταινίες επί ταινιών έχουν επικεντρωθεί σε αυτή τη μοναδική σύνδεση που προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση! Τι καλύτερο έχεις να κάνεις επομένως σήμερα, από το να απολαύσεις μια ταινία με τη μαμά ή την κόρη σου, παρακολουθώντας τις διάφορες “μεταφράσεις” που ο κινηματογράφος έχει δώσει κατά καιρούς σε αυτή την ιδιαίτερη θεματική;

Διάβασε παρακάτω μερικές ταινίες που είναι ιδανικές για μια μέρα σαν και τη σημερινή!

Μητέρες και κόρες (2016)


Τρεις φαινομενικά ασύνδετες γυναίκες (Jennifer Aniston, Julia Roberts και Kate Hudson) αναζητούν ανακαλύπτουν τις διαφορετικές πτυχές της μητρότητας, αναζητώντας το νόημα πίσω από τις σχέσεις με τις μητέρες τους. Μια κομεντί που επιχειρεί να “ανοίξει” ένα μεγάλο θέμα, όσο πιο ελαφριά και… αγαπησιάρικα γίνεται.

Mamma mia (2008)


Η αγαπημένη και… νεανίζουσα μητέρα (Meryl Streep) που ετοιμάζει το γάμο της 20χρονης κόρης (Amanda Seyfried) βρίσκεται μπροστά σε μια έκπληξη όταν προσκεκλημένοι της μονάκριβης κόρης της καταφθάνουν οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της! Τραγούδι, χορός, ελληνικό καλοκαίρι και φυσικά η κορυφαία Meryl σε μια ακόμη αξιοζήλευτη performance!

Σχέσεις στοργής (1983)


Η οσκαρική ταινία που συγκίνησε κοινό και κριτικούς αγγίζει με εξαιρετική λεπτότητα αυτή τη συγκρουσιακή, αλλά βαθιά συγχωνευτική σχέση ανάμεσα στην Aurora (Shirley MacLaine) και την κόρη της Emma (Debra Winger). Συγκίνηση και πέντε βραβεία Όσκαρ, ανάμεσά τους και εκείνο της Καλύτερης Ταινίας.

Η μητέρα μου κι εγώ (1999)


Η φιλόδοξη και ριψοκίνδυνη Adele (Susan Sarandon) μαζεύει τα… μπογαλάκια της και την έφηβη κόρη της Ann (Natalie Portman) και φεύγουν από την επαρχιακή πόλη τους για να ζήσουν στο Beverly Hills. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περίμενε και μέσα από τη σύγκρουση μητέρας και κόρης ανθίζει μια πολύ δυνατότερη σχέση.

Ανθισμένες μανόλιες (1989)


Η νεαρή κόρη (Julia Roberts) με τη σοβαρή ασθένεια και η σχέση της με τη λατρεμένη μητέρα της (Sally Field) και τις ξεχωριστές και εκκεντρικές φίλες τους στη μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου. Συγκίνηση και αξέχαστες ερμηνείες από το all star cast που συμπληρώνεται από τις μεγάλες κυρίες του Hollywood, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis και Dolly Parton.

Ακολουθώντας την καρδιά σου (1995)


Η νεαρή Finn (Winona Ryder) δυσκολεύεται να αποφασίσει να παντρευτεί το σύντροφό της και αποσύρεται για το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς της Hy (Ellen Burstyn) που ζει με την αδερφή της Glady Joe (Anne Bancroft) για να σκεφτεί. Η μητρική αγάπη που παίρνει από τη γιαγιά και οι σχέσεις που συνάπτει με τις φίλες της την βοηθούν να αποφασίσει για το μέλλον της και να ξεκαθαρίσει τα “θέλω” της.

Read More

And More