Greg Louganis: «Ευχαριστώ αυτούς που μου έκαναν bullying στο σχολείο»

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είχε την τιμή να φιλοξενήσει έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών και ενθουσιώδη ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV: τον Greg Louganis. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό με αποστολή την υποστήριξη των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV/AIDS στην Ελλάδα.

Στο κατάμεστο θέατρο του Κολλεγίου, μαθητές του PIERCE και φοιτητές του DEREE, υποδέχτηκαν τον χρυσό ολυμπιονίκη των καταδύσεων. Η Κλώντια Καρύδη καλωσόρισε το κοινό εκ μέρους του Κολλεγίου, ενώ ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, Κωστής Χατζημωράκης, μίλησε για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τον ιό HIV/AIDS ως ένα θέμα που μας αφορά όλους. «Και για κάτι που μας αφορά όλους, συνήθως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε καλώντας τον Greg Louganis επί σκηνής.

Ο Greg Louganis μίλησε ανοιχτά στο ενθουσιώδες κοινό για την προσωπική του ιστορία, από τότε που έκανε ακροβατικά στα 2 του χρόνια ως παιδί-θαύμα μέχρι τη «σκοτεινή» εποχή του σχολείου με τις απόπειρες αυτοκτονίες, κι από την τεράστια επιτυχία του στις καταδύσεις ως το ατύχημα στους Ολυμπιακούς του ’88, την διάγνωσή του ως οροθετικός και την απόφασή να κάνει τη διαφορά μιλώντας γι’ αυτό κόντρα στο πνεύμα της τότε εποχής, που καταδίκαζε τη διαφορετικότητα και θεωρούσε το AIDS θανατική ποινή. «Αποκαλύπτοντας τα πάντα μέσα από το βιβλίο μου, νόμιζα αρχικά ότι μοιράζομαι τις αδυναμίες μου. Βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου, συνειδητοποίησα ότι μοιράζομαι τη δύναμή μου», είπε εξηγώντας ότι με τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του ένιωσε ότι έδωσε ελπίδα σε ανθρώπους.

Ο Greg Louganis μοιράστηκε με τους μαθητές πώς ο ίδιος κατάφερε να κάνει τις δυσκολίες κίνητρο από μικρή ακόμη ηλικία. «Στο σχολείο υπήρξα θύμα bullying γιατί ήμουν διαφορετικός, για το χρώμα μου, την ταυτότητά μου… Αυτό με έκανε αποφασισμένο να πετύχω. Ήθελα να είμαι ο καλύτερος όλων στον αθλητισμό για να τους δείξω… Αυτά τα παιδιά ήταν το κίνητρό μου. Σε ένα άρθρο μου πρόσφατα σκέφτηκα να τους ευχαριστήσω», είπε σε μία ανοιχτή συζήτηση όπου οι μαθητές και φοιτητές του έκαναν ερωτήσεις για τη ζωή του ως ολυμπιονίκης, ομοφυλόφιλος, οροθετικός.
Σχετικά με την απόφασή του να δημοσιοποιήσει την οροθετικότητά του, είπε πως αυτό το μυστικό τον κρατούσε απομονωμένο και ένιωθε ότι υπήρχαν κι άλλοι που ένιωθαν ακριβώς έτσι. Μιλώντας για τον HIV, βρήκε την ευκαιρία να μοιραστεί με τον κόσμο το ποιος είναι και να βοηθήσει συνανθρώπους του που ζουν με τον ιό. Ακόμη και σήμερα, έχοντας ακολουθήσει διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, μοιράζεται την εμπειρία του βοηθώντας φορείς και ασθενείς να επιλέξουν την καλύτερη λύση.

«Να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο, να επικροτείτε μία καλή προσπάθεια, μπορεί να σώσετε μία ζωή» συμβούλευσε τους μαθητές, προσθέτοντας ότι όταν κάποιος πιστεύει σ’ εσένα, βρίσκεις τη δύναμη να κάνεις τα πάντα. Για τον ίδιο, αυτό τον ρόλο έχει παίξει ο προπονητής του και η μητέρα του, για την οποία είπε: «Πριν από κάθε μεγάλο αγώνα σκεφτόμουν: Ό,τι και να γίνει, η μαμά μου θα με αγαπάει πάντα».


Στο τέλος της συζήτησης, συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι από όσα άκουσαν, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Κολλεγίου καταχειροκρότησαν τον Greg Louganis, για το σπουδαίο μάθημα ζωής. Πριν αποχωρήσει, εκπρόσωπος του DEREE LGBT Awareness Club τού χάρισε ένα αναμνηστικό δώρο. Από τα μεγάφωνα ακούστηκε δυνατά το τραγούδι που ο Greg Louganis σιγοτραγουδούσε πριν από κάθε κατάδυση, με στίχους που δείχνουν ότι το να βγεις νικητής στη ζωή είναι στάση ζωής:
If you believe, within your heart you’ll know
That no one can change the path that you must go

Read More

And More