Πίσω στην κορυφή της σελίδας
21.09.2015 | 13:08
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Γρίπη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το νέο εμβόλιο!

Γρίπη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το νέο εμβόλιο!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κυκλοφόρησε το νέο εμβόλιο γρίπης για την περίοδο Οκτώβριος 2015 εώς Ιούνιος 2016. Αυτό το εμβόλιο κατασκευάστηκε σύμφωνα με την υπόδειξη-για το βόρειο ημισφαίριο- του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εμβόλιο της γρίπης βοηθάει να προστατευτεί το παιδί σας από τη γρίπη. Όταν χορηγηθεί στο παιδί το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού του θα παράγει την δική του προστασία μέσω αντισωμάτων έναντι της ασθένειας. Κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει την ίδια την ασθένεια, δηλαδή τη γρίπη, στο παιδί.

Επειδή η γρίπη είναι μια ασθένεια που προκαλείται κάθε χρόνο από διαφορετικούς ιούς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το παιδί μπορεί να χρειάζεται να εμβολιάζεται κάθε χρόνο. Το καινούργιο εμβόλιο θα προστατέψει το παιδί σας από τρία στελέχη του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο και η προστασία θα ξεκινήσει από 2 έως 3 εβδομάδες μετά την ένεση.

Ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν;


1. Υγιή παιδιά από 6 μηνών και πάνω
2. Ενήλικες που φροντίζουν μωρά κάτω των 6 μηνών
3. Μωρά και παιδιά πάνω από 6 μηνών που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα κ.ά.

Πόσες δόσεις πρέπει να κάνει κάθε παιδί;


1. Παιδιά από 6 μηνών έως 3 χρονών μπορούν να κάνουν μία δόση των  0,25 ml
2. Παιδιά από 3 χρονών και πάνω κάνουν μία δόση των 0,5 ml
3. Εάν το παιδί δεν έχει ξαναεμβολιαστεί στο παρελθόν για τη γρίπη θα πρέπει να κάνει και μία δεύτερη δόση μετά από 4 εβδομάδες.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες


Όπως με όλα τα φάρμακα έτσι και με τα εμβόλια, μπορεί να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες στο παιδί αλλά δεν παρουσιάζονται σε όλα τα παιδιά που εμβολιάζονται. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι πονοκέφαλος, εφίδρωση, πόνος στους μύες, γενικευμένο αίσθημα αδιαθεσίας, πυρετός, κοκκίνισμα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Όλες οι αντιδράσεις συνήθως εξαφανίζονται χωρίς αγωγή μετά από 1-2 μέρες.Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10