Πίσω στην κορυφή της σελίδας
16.12.2015 | 11:33

Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προληφθεί! Δες πώς!

Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προληφθεί! Δες πώς!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει πολλά παιδιά και δυστυχώς μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για ένα παιδί. Συγκεκριμένα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί ετησίως 500.000 κρούσματα και 50.000 θανάτους παγκοσμίως! Η νόσος εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνίδια, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με μη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου και προσβάλλει, κυρίως, βρέφη, νήπια καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Στη χώρα μας το 2013 είχαμε 68 κρούσματα (11% αύξηση σε σχέση με το 2012). Τα 5 κρούσματα κατέληξαν σε θάνατο ενώ σε άλλα είχαμε σοβαρές αναπηρίες

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της νόσου είναι ο εμβολιασμός. Μέχρι πρότινος, το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδας Β (MenB) παρέμενε ανεκπλήρωτη ανάγκη δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα δύσκολος στόχος.

Πόσο σοβαρή ασθένεια είναι;

 Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από το Eθνικό Kέντρο Aναφοράς Mηνιγγίτιδας περίπου 60- 70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα από αυτά σε παιδιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων.

Και όμως, τα νέα είναι εξαιρετικά ευχάριστα!

Μέχρι σήμερα, υπήρχε ένα... κενό στον εμβολιασμό των παιδιών. Ενώ υπάρχουν εμβόλια για τις περισσότερες παιδικές ασθένειες και για άλλες μορφές μηνιγγίτιδας, η μηνιγγίτιδα Β παρέμενε μία ασθένεια χωρίς εμβόλιο και άρα η πλειοψηφια των παιδιών ήταν απροστάτευτα ενάντια σε αυτήν. Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι στις μέρες μας πια κανένα παιδάκι δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας μεταδοτικής νόσου όπως η ανεμοβλογία, η ιλαρά, η ερυθρά και αυτό διότι έχουν στα χέρια τους έναν πολύτιμο σύμμαχο: τα εμβόλια! Και στη φαρέτρα τους πια ήρθε να προστεθεί και το πολύ σημαντικό εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β!

Γιατί τα εμβόλια είναι τόσο σημαντικά;
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είναι σαφής:
"Ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με τον εμβολιασμό για την οροομάδα C, ο οποίος έφερε την επίπτωση της νόσου από την οροομάδα αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας πλέον την οροομάδα Β να κυριαρχεί. Είναι πολύ σημαντικό το ότι σήμερα το εμβόλιο για την οροομάδα Β είναι πραγματικότητα και δίνει τη δυνατότητα στην παιδιατρική κοινότητα να συμβάλλει δραστικά στη μείωση της νόσου".

Ενημερώσου υπεύθυνα, προστάτεψε το παιδί σου!
Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και η
καμπάνια "Παιδικά Χαμόγελα" έρχεται για να ενημερώσει τους γονείς ότι ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για την υγεία κάθε παιδιού και φυσικά ένας λόγος παραπάνω για μια τόσο σοβαρή νόσο όσο η μηνιγγίτιδα Β! Μπες κι εσύ στο www.paidikahamogela.gr και χάρισε στο παιδί σου το χαμόγελο που του αξίζει!Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 16:13

Top 10