Καλοκαιρινές ωτίτιδες και πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Εκεί που όλα πάνε μια χαρά, το παιδί διασκεδάζει στη θάλασσα ή στην πισίνα, κάνει βουτιές και χαίρεται τις διακοπές του ξαφνικά ακουγεται να φωνάζει “ωχ, το αφτί μου πονάει”. Σε πιάνει πανικός και ανησυχείς τι να συμβαίνει άραγε. Πρόκειται για την ωτίτιδα του κολυμβητή. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις!

Ποια είναι η αιτία;
Το νερό δεν είναι πάντα καθαρό. Με τις επανειλημένες βουτιές κάποιο μικροβιο- και συνήθως μύκητες- εγκαθίσταται στον έξω ακουστικό πόρο, δηλαδή το σωληνάκι που συνδέει το εξωτερικό περιβάλλον με το τύμπανο, και προκαλεί εξωτερική ωτίτιδα. Αν το παιδί έχει ρινίτιδα, δηλαδή μύξες, αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Επειδή ο ακουστικός πόρος κοκκινίζει και φλεγμαίνει, προκαλείται πόνος και ιδιαίτερα όταν με το δάκτυλό μας πιέζουμε την είσοδο του αφτιού. Σπάνια να συνυπάρχει και πυρετός. Μερικές φορές ο πόνος φαίνεται να υποχωρεί για να επανέλθει ύστερα πιο δυνατός.

Θεραπεία
Συνήθως δεν απαιτείται αντιβίωση και χορηγούνται τοπικά ωτικές σταγόνες για απολύμανση και αντιφλεγμονώδης αγωγή. Την περίοδο της θεραπείας δεν θα πρέπει να μπαίνει νερό στο αφτί.

Πρόληψη
Ιδιαίτερα τα παιδιά
που έχουν ευαισθησία στα αφτιά τους αλλά και γενικότερα αυτά που κάνουν πολλές βουτιές θα πρέπει να φορούν σκουφάκι για να μην μπαίνει νερό στο αφτί τους. Μπορείτε να στεγνώνετε τα αφτιά του παιδιού με πιστολάκι που στεγνώνουμε τα μαλλιά και να μην κάνουν βουτιές σε άγνωστης ποιότητας νερά.

Read More

And More