Πίσω στην κορυφή της σελίδας
21.11.2016 | 15:50

Μηνιγγίτιδα: Συναγερμός από τα νέα κρούσματα!

Μηνιγγίτιδα: Συναγερμός από τα νέα κρούσματα!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ξεπερνούν τις 10 οι περιπτώσεις μηνιγγίτιδας σε νήπια και εφήβους από την αρχή του έτους, ενώ δυστυχώς επιβεβαιώνονται και οι χειρότερες στατιστικές θνητότητας με 3 από τα παιδιά αυτά να έχουν καταλήξει.

Αίτιο των θλιβερών αριθμών ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β. Αυτός ο τύπος της μηνιγγίτιδας μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε 24 ώρες και είναι εύκολο να μη διαγνωστεί σωστά, καθώς τα συμπτώματα είναι αρχικά όμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν:
  • Αυχενική Δυσκαμψία
  • Υψηλό πυρετός
  • Αιμορραγικό εξάνθημα
  • Σύγχυση
  • Πονοκέφαλο
  • Έμετο
  • Φωτοφοβία

Μέχρι και 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζουν μόνιμη αναπηρία, όπως εγκεφαλική βλάβη, κώφωση, νεφρική ανεπάρκεια ή ακρωτηριασμό άκρων. Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορεί να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, τα νήπια, τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Το 10% του γενικού πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς του βακτηρίου, ενώ στα πρώτα 30 χρόνια της ζωής, κάθε άτομο υπολογίζεται ότι θα είναι φορέας του μηνιγγιτιδόκοκκου για 10 περίπου φορές χωρίς να το γνωρίζει, αποτελώντας πύλη εισόδου του βακτηρίου στην οικογένεια και την κοινωνία γενικά.

Συναγερμός στο Ρέθυμνο

Συναγερμό προκάλεσε κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Ρέθυμνο σε παιδί ηλικίας τριάμισι ετών που φοιτά σε δημοτικό παιδικό σταθμό, το οποίο εκδήλωσε τα ύποπτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων. Άλλα δύο είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται με μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο Χανίων ηλικίας 5 - 6 ετών.

Σε εγρήγορση τέθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Κρήτη, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά κάτω των επτά ετών. Ευτυχώς και τα τρία περιστατικά είναι ήπιας μορφής και όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 Η μαρτυρία μιας μητέρας

Χαρακτηριστικά είναι  τα λόγια μητέρας από την Μ. Βρετανία που περιγράφει πώς έχασε το μωρό της από μηνιγγίτιδα:
"Όλη την ημέρα την παραμονή των Χριστουγέννων, ήταν φυσιολογικός, χαρούμενος, χαμογελαστός, είχαμε παίξει το πρωί και στη συνέχεια πήγε έξω με τον μπαμπά του για να μοιράσουν δώρα Χριστουγέννων και κάρτες, ενώ εγώ ετοίμαζα το Χριστουγεννιάτικο δείπνο για την οικογένεια. Όταν επέστρεψε ήταν ακόμα χαρούμενος, αλλά φαινόταν λίγο κουρασμένος. Κάθισα στον καναπέ μαζί του για να του κάνω αγκαλιές πριν τον κάνω μπάνιο, όπου άρχισε να αρρωσταίνει. Φωνάξαμε το γιατρό καθώς φαινόταν ότι χειροτέρευε... Αποφάσισα ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να πάμε κατευθείαν στα επείγοντα. Μέσα σε μόλις 40 λεπτά, και ενώ ήμασταν στα επείγοντα, το μωρό μου είχε γεμίσει εξανθήματα σε όλο του το σώμα του και ο γιατρός μου είχε επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μου, ότι ο γιος μου είχε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία… Έπρεπε να μεταφερθεί στο χώρο του χειρουργείου ώστε να υποβοηθηθεί η αναπνοή του. Στο δρόμο πήρε μια βαθιά ανάσα και με φώναξε, κάτι που τώρα μου ραγίζει την καρδιά. Δεν έπρεπε να είχα επιτρέψει να τον πάρουν χωρίς εμένα. Περιμέναμε έξω όλη την ώρα. Πίστευα ότι θα γινόταν καλά, ο γιατρός μου είχε πει ότι θα γινόταν καλά. Στις 2.20 τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ο γιατρός μου είπε τα τραγικά νέα, ​​ότι το μωρό μου δεν θα μπορούσε να σωθεί, είχε κάνει ό, τι μπορούσε…"

Υπάρχει τρόπος πρόληψης!

Με τα κρούσματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β να βαίνουν αυξανόμενα από την αρχή της χρονιάς, καθίσταται επιτακτικός ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β αλλά και η ανάγκη ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.  Το εμβόλιο είναι μεν διαθέσιμο, πράγμα θετικό, όμως οι γονείς πρέπει να επωμιστούν το κόστος της αγοράς του σκευάσματος. Η παιδιατρική κοινότητα από την άλλη είναι σε αναμονή ενόψει της συνεδρίασης της σχετικής επιτροπής για την αποζημίωση του εμβολίου που είναι και το μόνο μέτρο πρόληψης της μηνιγγίτιδας.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10