Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αφιερωμένη στα παιδιά είναι η σημερινή ημέρα, αφού στις 20 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού! Μετά τη διακήρυξη και υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989, η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε με την υιοθέτησή της να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών.

Επικυρωμένη από όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός από τις Η.Π.Α. και τη Σομαλία, η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού κυρώθηκε και στην Ελλάδα του 1992. Θεωρώντας ως οικουμενική πραγματικότητα πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία, συχνά αγνοούμε το γεγονός πως αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Μόνο μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δίνοντας την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Αποτελούμενη από 54 άρθρα, η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989, ενώ τέθηκε σε ισχύ το 1990.

Επιγραμματικά οι τέσσερις τομείς της Σύμβασης:

Δικαιώματα Επιβίωσης
Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Δικαιώματα Προστασίας
Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Δικαιώματα Ανάπτυξης – Εξέλιξης
Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Δικαιώματα Συμμετοχής
Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.

Διάβασε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Σύμβασης εδώ!

Παρά την παγκόσμια πρόοδο, 1 στα 12 παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους σήμερα είναι χειρότερες από αυτές των γονέων τους, σύμφωνα με μια ανάλυση της UNICEF που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση, 180 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε 37 χώρες όπου είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, να είναι εκτός σχολείου ή να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας, σε σύγκριση με παιδιά που ζούσαν σε αυτές τις χώρες πριν 20 χρόνια.
“Ενώ η τελευταία γενιά έχει γνωρίσει τεράστιες, πρωτοφανείς προόδους στο επίπεδο διαβίωσης για τα περισσότερα παιδιά του κόσμου, το γεγονός ότι μια ξεχασμένη μειοψηφία παιδιών έχει αποκλειστεί από αυτές -χωρίς καμιά υπαιτιότητα δική τους ή των οικογενειών τους- είναι απαράδεκτο” δηλώνει ο Laurence Chandy, Διευθυντής της UNICEF για τα Δεδομένα, την Έρευνα και την Πολιτική.

Με πληροφορίες από τη UNICEF.

*Στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι αφιερωμένο και το σημερινό Doodle της Google, από όπου προέρχεται και η φωτογραφία του εξωφύλλου.

Read More

And More