Πίσω στην κορυφή της σελίδας
23.08.2016 | 14:00
Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Υποχρεωτικό το μάθημα της κολύμβησης στα παιδιά της τρίτης Δημοτικού! Η εγκύκλιος

Υποχρεωτικό το μάθημα της κολύμβησης στα παιδιά της τρίτης Δημοτικού! Η εγκύκλιος
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Υποχρεωτικά φαίνεται ότι γίνονται τα μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές του Δημοτικού, κάτι που ίσως να εκπαιδεύσει πιο σωστά τα μικρά παιδιά σε θέματα νερού ώστε να αποφεύγονται οι απαράδεκτοι πνιγμοί που κάθε χρόνο βιώνει η χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια χώρα με τόση θάλασσα τα παιδιά θα έπρεπε να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα στα ζητήματα της κολύμβησης!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, από το νέο σχολικό έτος (2016-17) μαθητές/τριες της Γ τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας, που απέχουν μέχρι και 25 χιλιόμετρα από το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος, και της Δ' τάξης σε ειδικές περιπτώσεις θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν το αντικείμενο της κολύμβησης.

Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ.λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου και το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου. Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα (1) τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις (3) μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή. Ο συνοδός εκπαιδευτικός θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα:

  • η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής
  • ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον
  • η αποφυγή του πνιγμού
  • η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό
  • η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων
  • η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία
  • η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών

Κάνε κλικ εδώ και διάβασε όλη την εγκύκλιο
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10