Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.09.2010 | 08:11

Βιβλιοφάγος από κούνια...

Βιβλιοφάγος από κούνια...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
 
Μαθαίνοντας στο παιδί σου να αγαπάει το διάβασμα, δεν το βοηθάς απλά να τα βγάλει πέρα με το σχολείο, αλλά κυρίως του προσφέρεις μια ανεξάντλητη πηγή απόλαυσης για την υπόλοιπη ζωή του.

 
Καλύτερα είναι να “εκθέσεις” το παιδί από μικρό στα βιβλία, πριν ακόμη μάθει ανάγνωση, περνώντας ώρες διαβάζοντάς του δυνατά. Κάτι τέτοιο συμβάλλει στην πρώιμη ανάπτυξη της ομιλίας του και παράλληλα είναι σημαντικό θεμέλιο για τη μελλοντική ικανότητα του στην ανάγνωση.
Κάνε το παιχνίδι της ανάγνωσης διασκεδαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μην το αφήσεις να αισθανθεί ότι κάνεις αγγαρεία. Διάβασέ του με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, για να αντιδράσει κι εκείνο αναλόγως.

 
Παιδική βιβλιοθήκη

 
Όταν το παιδί αποκτήσει πια αυθόρμητο ενδιαφέρον για τα βιβλία, είναι ώρα να αρχίσεις να οργανώνεις μια παιδική βιβλιοθήκη. Μπορείς να ξεκινήσεις με εκείνα που τον ξετρέλαιναν όταν του διάβαζες εσύ και στην πορεία να προσθέσεις αυτά που θα επιλέξει από μόνο του. Ζήτα τη γνώμη του και επισκεφθείτε μαζί ένα βιβλιοπωλείο. Μην ξεχνάς πως τα μικρά παιδιά έχουν αδυναμία στα βιβλία με πολύχρωμες εικονογραφήσεις, αλλά και ανθεκτικά εξώφυλλα που... αντέχουν στην κακομεταχείριση.

 
Κάρτα μέλους

 
'Όσο το παιδί μεγαλώνει υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που θα ενθαρρύνουν την αγάπη του για τα βιβλία. Αν υπάρχει κοντά στο σπίτι σας δανειστική βιβλιοθήκη, βγάλε μια κάρτα μέλους για το λιλιπούτειο αναγνώστη και φρόντισε να την επισκέπτεστε κάθε εβδομάδα για να επιλέγει το επόμενο βιβλίο. Η μεγάλη ποικιλία που θα βρει στις προθήκες θα το βοηθήσει να ανακαλύψει σε ποιο είδος έχει πραγματικά κλίση και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

 
Λογοτεχνικές, οικογενειακές ανησυχίες

 
Μοιράσου τις δικές σου εμπειρίες ανάγνωσης και συζήτησε με το παιδί για βιβλία που έχετε διαβάσει και οι δύο. Ανταλλάξτε απόψεις και απορίες καθώς και την αίσθηση που δημιούργησε η κάθε ιστορία στον καθέναν από σας. Ακόμα κι αν διαφωνείτε, θα τον βοηθήσει να αναπτύξει επιχειρήματα και θα κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του.
 
Άλλωστε, όσο κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων ανοίγουν μοναδικούς κόσμους στο μυαλό των μικρών παιδιών, τίποτα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την βιομηχανία του θεάματος που εργάζεται καθημερινά στην παιδική φαντασία τους!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 19:09

Top 10