Πίσω στην κορυφή της σελίδας
06.10.2010 | 22:20
Νίκη Ζαρκάδα

Είναι σωστό να φιλάω το σύζυγό μου μπροστά στο παιδί;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 

Η Ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα, απαντά:

 
Πολλοί γονείς είτε από αμηχανία είτε από ντροπή αποφεύγουν να είναι διαχυτικοί μεταξύ τους, παρουσία του παιδιού.

 
Κάποιες φορές μάλιστα οδηγούνται σε ακραίου τύπου συμπεριφορές, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εκδήλωση τρυφερότητας, είτε πρόκειται για μια απλή αγκαλιά είτε για ένα φιλί.

 
Κάτι τέτοιο είναι πιθανόν αφενός να απομακρύνει το ζευγάρι και αφετέρου να δημιουργήσει στο παιδί την εντύπωση ότι μεταξύ των γονιών του υπάρχει συναισθηματική απόσταση και έτσι να στερηθεί ένα υγιές πρότυπο, όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις.

 
Ωστόσο, μια εξίσου ακραία αλλά αντίθετη συμπεριφορά ενδέχεται να έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού. Παρατεταμένα και ιδιαιτέρως προκλητικά φιλιά ανάμεσα στους γονείς μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί αίσθημα ζήλιας, ανταγωνισμού ακόμη και φθόνου. Το παιδί νιώθει έντονα αισθήματα κτητικότητας και δυσκολεύεται να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση.

 
Οι γονείς σίγουρα μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας που νιώθουν ο ένας για τον άλλο. Όμως καλό θα ήταν να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις σεξουαλικές χειρονομίες.

 
Το παιδί μπορεί να δυσανασχετήσει τις πρώτες φορές που θα δει τους γονείς του να φιλιούνται ή να αγκαλιάζονται. Αυτές οι αντιδράσεις όμως σύντομα θα υποχωρήσουν. Το παιδί θα αντιληφθεί ότι η εκδήλωση τρυφερότητας μεταξύ των γονιών είναι κάτι το θετικό και θα αποκτήσει την εικόνα και το πρότυπο μιας ισορροπημένης συναισθηματικά οικογένειας
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 0:02

Check this
Τα 5 μεγαλύτερα hair trends που θα βλέπουμε παντού το 2018!
Κάν'το μόνη σου: Χειροποίητα σκουλαρίκια που θα δώσουν στιλ στο look σου
Τα μυστικά της Emma Roberts: Πως “σώζει” τις ατασθαλίες και τι τρώει η νεαρή ηθοποιός
Holiday blues... and pinks: Οι πιο stylish χρωματικοί συνδυασμοί για να ανανεώσεις το χώρο σου!
Top 10