Πίσω στην κορυφή της σελίδας
28.09.2010 | 16:49
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Όσα πρέπει να ξέρεις για το αντιγριπικό εμβόλιο

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κυκλοφόρησε το νέο εμβόλιο για την εποχική γρίπη... Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά: 


Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, φέτος έχει τρία στελέχη, είναι εγκεκριμένο για όλα τα κράτη μέλη της Ε. Ε και είναι σύμφωνο με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμβολιαστική περίοδο 2010-2011.

 
Το εμβόλιο βοηθά στην προφύλαξη των παιδιών έναντι της γρίπης, ιδιαίτερα εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όταν αρρωστήσουν.

 
Όταν το εμβόλιο χορηγηθεί στο παιδί, το ανοσοποιητικό του σύστημα -δηλαδή η φυσιολογική άμυνα του οργανισμού- παράγει τα κατάλληλα αντισώματα έναντι της λοίμωξης. Κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει την ίδια τη γρίπη.

 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να αρρωστήσει ένα παιδί από γρίπη είναι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (Οκτώβριο έως Μάρτιο). Γι' αυτό το εμβόλιο είναι καλό να γίνεται από το μήνα Σεπτέμβριο, ώστε να προστατεύσει έγκαιρα το παιδί έναντι των τριών στελεχών της γρίπης που περιέχονται, καθώς η προστασία αρχίζει περίπου 2-3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

 
Το εμβόλιο δεν προστατεύει το παιδί από τα κοινά κρυολογήματα και από άλλες ιώσεις, παρόλο που κάποια από τα συμπτώματα των παραπάνω είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης.

 
Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται στα παιδιά εκείνα που είναι αλλεργικά σε κάποιες από τις ουσίες που περιέχονται σε αυτό (όπως πχ αυγό, πρωτεΐνες που περιέχονται στο κοτόπουλο, νεομυκίνη, φορμαλδεΰδη, οκτοξινόλη 9).

 
Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ανεπαρκή ανοσολογική απάντηση (ανοσο-ανεπάρκεια) ή παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν θα πρέπει ή οχι να προχωρήσει στον εμβολιασμό. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις.

 
Αν το παιδί είναι άρρωστο με υψηλό πυρετό ή οξεία λοίμωξη ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβληθεί μέχρις ότου αναρρώσει.

 
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια αλλά η ένεση θα πρέπει να γίνει σε διαφορετικό σημείο. Ωστόσο σε περίπτωση συγχορήγησης οι ανεπιθύμητες ενέργειες -εφόσον υπάρξουν- μπορεί να είναι πιο έντονες.

 
Η χρήση του εμβολίου μπορεί να γίνει από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης αν ο γιατρός κρίνει ότι η έγκυος πρέπει να εμβολιαστεί. Επίσης ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 
Δοσολογία
Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε παιδιά άνω των 6 μηνών
Στα παιδιά από 6-35 μηνών χορηγείται μία δόση των 0,25 mg αν το παιδί έχει ξανακάνει το εμβόλιο στο παρελθόν. Αν δεν έχει υπάρξει άλλος εμβολιασμός στο παρελθόν, το παιδί θα πρέπει να λάβει δεύτερη επαναληπτική δόση περίπου 4 εβδομάδες μετά την πρώτη.

 
Τα παιδιά άνω των τριών ετών λαμβάνουν μια δόση των 0,5 mg

 
Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές που συνήθως παρουσιάζονται σε όλα τα εμβόλια (πυρετός, αδιαθεσία, ερεθισμός στο σημείο της ένεσης). Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθεί κεφαλαλγία, εφίδρωση και πόνος στις αρθρώσεις. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μία με δύο ημέρες χωρίς θεραπεία.

 
Σε όλες τις περιπτώσεις το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν σύστασης και απόφασης του προσωπικού παιδιάτρου του παιδιού.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Sorry, Kylie! Οικονομικά και στιλάτα πινέλα μακιγιάζ που μπορείς να κάνεις δώρο και στον εαυτό σου!
ΤΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΚΑΙ ΠΩΣ; Απαντάμε στις ερωτήσεις σου!
Δίαιτα για να διατηρήσεις τα κιλά σου στις γιορτές χωρίς να στερηθείς τίποτα
Το Pinterest μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις στο φετινό χριστουγεννιάτικο décor
Top 10