Μήπως έχεις πρόβλημα την ώρα του φαγητού;

Οι περισσότερες μαμάδες αγχώνονται με το θέμα “φαγητό”, κυρίως για τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Πολλές φορές νιώθουν ότι το παιδί τους δεν έχει φάει καλά ή αρκετά. Κάποιες αντιμετωπίζουν και την παντελή άρνηση του παιδιού να φάει.

Τι λέει η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Μελέτης, Ιφιγένεια Λαμπροπούλου;

“Καταρχήν δεν θα πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας σε κιλά και ύψος με άλλα παιδάκια φίλων και γνωστών σας που είναι στην ίδια ηλικία με το δικό σας. Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Ο αρμόδιος να σας απαντήσει εάν το παιδί σας αναπτυξιακά είναι στα σωστά κιλά και στο σωστό ύψος είναι ο παιδίατρος. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η κληρονομικότητα”.

Πως να κάνετε τα γεύματα πιο εύκολα κα ευχάριστα;

Η Ιφιγένεια Λαμπροπούλου προτείνει:

– Προαναγγείλτε την ώρα που θα φάει. Πριν από κάθε γεύμα, περίπου 15 λεπτά νωρίτερα, πείτε στο παιδί σας ότι σε λίγο θα είναι ώρα να φάει. Τα παιδιά, πολλές φορές, είναι είτε τόσο κουρασμένα, είτε τόσο απορροφημένα από μία δραστηριότητα, ώστε δεν αισθάνονται πείνα. Ενημερώνοντας το παιδί σας ότι είναι σχεδόν η ώρα για το γεύμα του, θα του δώσετε την ευκαιρία να ηρεμήσει πριν από το φαγητό.
– Αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις και τα επιχειρήματα για να φάει ή για το τι θα φάει.
– Κατά τη διάρκεια του φαγητού, αποφύγετε να παίζει το παιδί σας με παιχνίδια. Δεν βλέπουμε τηλεόραση, ούτε διαβάζουμε βιβλία. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι η ώρα του φαγητού είναι ώρα για την οικογένεια και ότι οι κανόνες υπαγορεύουν ότι πλένουμε τα χέρια μας, καθόμαστε όμορφα στην καρέκλα και λέμε την προσευχούλα μας.
– Τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας και προβλεψιμότητας. Εφαρμόστε μικρά και συχνά γεύματα (ανά 2-3 ώρες) όπου το παιδί σας κάθεται πάντα στην ίδια θέση στο τραπέζι για το κάθε γεύμα του ή συνδυάστε την ώρα του γεύματος με λίγη συζήτηση, π.χ. εάν το μικρό σας ακόμα δεν έχει αναπτύξει πλήρως τον λόγο, μπορείτε να του λέτε πώς λέγεται το κάθε τι που είναι στο πιάτο του. Εάν πάλι είναι σε ηλικία 2-3 ετών και λέει λογάκια και λεξούλες, μπορείτε να το ρωτάτε πραγματάκια.
– Τα γεύματα πρέπει να είναι ευχάριστα οπτικά (προσθέστε πολύχρωμα λαχανικά όπως καρότο, αρακά, καλαμπόκι). Όταν τα γεύματα είναι ευχάριστα, το παιδί σας θα αρχίσει να ανυπομονεί να έρθει η ώρα του φαγητού. Σημείωση: το γευστικό κομμάτι είναι υποκειμενικό…., αλλά προσπαθήστε να προσεγγίζετε τις γευστικές προτιμήσεις του.
– Προσπαθήστε να είστε μετρημένοι στις προσδοκίες σας από το παιδί σας. Π.χ. μην περιμένετε από ένα παιδάκι 2-3 χρονών να φάει κρατώντας άριστα το πιρούνι και να μην λερωθεί. Το κουτάλι για πολλά παιδιά είναι ευκολότερο να το χειριστούν.
Καλό θα ήταν πάντως εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό θέμα διατροφής και διατροφικής συμπεριφοράς, να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ή έναν διατροφολόγο που να ειδικεύεται στις παιδικές ηλικίες.

Read More

And More