Τα παιδία… ζωγραφίζει με την Εύα!

Η ενασχόληση με τη ζωγραφική είναι σίγουρα κάτι που όλοι κάναμε ως παιδιά. Το να ανακατεύεις χρώματα και μετά να προσπαθείς να τα κάνεις εικόνα ήταν πάντα συναρπαστικό. Σε ένα εργαστήρι στον Πειραιά, η ζωγράφος Εύα Γεράκη δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εξευρευνήσουν αυτόν τον τρόπο εκφρασης και στους μεγάλους να ανακαλύψουν τα χρώματα που κρύβουν μέσα τους. Μιλήσαμε μαζί της και ιδού η.. παλέτα των απαντήσεών της!

Πόσο και με ποιον τρόπο ωφελεί η ζωγραφική και γενικά η ενασχόληση με τις εικαστικές τέχνες ένα παιδί;

H ζωγραφική, το σχέδιο, και η έκφραση μέσω της τέχνης γενικότερα, αποτελούν ένα αστείρευτο πεδίο δράσης της παιδικής φαντασίας και δημιουργικότητας. Το όφελος στην παιδική ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία είναι πως μέσω της τέχνης συντελείται η έκφραση συναισθημάτων που ακόμα και φραστικά είναι δύσκολο να εκφραστούν. Παράλληλα η καλλιέργεια της καλαισθησίας και της καλλιτεχνικής μόρφωσης στα παιδιά, μας δίνει ελπίδες για ένα πιό όμορφο κόσμο στο μέλλον!

Είναι η ζωγραφική ένας τρόπος ψυχικής εκτόνωσης, όπως είναι για παράδειγμα η μουσική ή η άθληση;

Η επαφή με τα χρώματα, τα υλικά και τις τεχνικές εικαστικής δημιουργίας είναι ένα μέσο εκτόνωσης όχι μόνο των μικρών παιδιών αλλά και όσων ενηλίκων εκφράζονται καλλιτεχνικά! Η ένταση της εκτόνωσης πολλές φορές εκπλήσει και τον ίδιο τον δημιουργό!

Πόσο εύκολα εκφράζεται ένα παιδί μέσα από τη ζωγραφική και τα χρώματα;

Τα χρώματα, τα σχέδια όπως και η οπτική της πραγματικότητας μπορούν να γίνουν οι πρώτοι μάρτυρες μιας ψυχικής διάθεσης, ή ενός απλού γεγονότος. Αυτό είναι πιο ευδιάκριτο στις μικρότερες ηλικίες. Όσο μεγαλώνει ένα παιδί οι τεχνικές που μαθαίνει στην δημιουργία το βοηθούν να χτίζει καλύτερα την έκφρασή του, όπως συμβαίνει σε όλα τα καλλιτεχνικά πεδία. (μουσική , θέατρο κλπ. )

Μπορεί ο γονιός ή ο δάσκαλος να καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί μέσα από κάποια ζωγραφιά του;

Σίγουρα ένα παιδί μαρτυρά πλειάδα συναισθημάτων μέσα απο χρώματα και σχήματα. Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, πολλές φορές έντονα χρώματα όπως το μαύρο ή το κόκκινο τραβούν την προσοχή των παιδιών χωρίς να σημαίνει πάντα πως τα συναισθήματά τους είναι σκούρα! Ωστόσο για μία έντονη ροπή προς σκοτεινά χρώματα θα ήταν καλό να αναρωτηθεί κανείς την αιτία τους.

Μιλήστε μας για το εργαστήρι ζωγραφικής και τι προσφέρει στα παιδιά. Από ποια ηλικία μπορούν να έρθουν σε σας; Στις μέρες μας που ο γονιός υπολογίζει τα έξοδα αξίζει να φέρει το παιδί του σε ένα εργαστήρι;

Το εργαστήρι είναι ένας χώρος έκφρασης, δημιουργίας αλλά και μάθησης . Μέσα απο την ζωγραφική και το σχέδιο τα παιδιά ωφελούνται στο να καλλιεργούν το έμφυτο ταλέντο τους αλλά και να διοχετεύουν την ένταση που ίσως να δέχονται απο την καθημερινή ρουτίνα τους. Στο Χρώμα εκτός απο τα μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, πραγματοποιούνται κι αλλές δραστηριότητες όπως προβολές με θέματα ιστορίας της τέχνης, εικαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός, επισκέψεις σε μουσεία και πινακοθήκες, ζωγραφική στην ύπαιθρο και συμμετοχές σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες!

Εξάλλου υπάρχει μια μεγάλη μερίδα παιδιών-μαθητών μας, που τελικά επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα εικαστικό επάγγελμα. Αξίζει λοιπόν η οικογένεια να “επενδύσει” στην εικαστική μόρφωση των παιδιών της.
Τα δίδακτρα κρατούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα τελευταία χρόνια σταθερά, με ιδιαίτερες προσφορές για άτομα απο την ίδια οικογένεια και διάφορους τρόπους πληρωμής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου, www.chroma-art.gr.

Tέλος θα ήθελα να συμπληρώσω λέγοντας πως η τέχνη στην καθημέρινότητα της παιδείας μας έχει δυσανάλογα μικρή θέση σε σχέση με το μέγεθος του πολιτισμού μας και η επαφή με τα εικαστικά με την βοήθεια εξειδικευμένων δασκάλων μόνο όφελος θα μπορούσε να προσφέρει σε όλες τις ηλικίες.
Είναι ωραίο κανείς τελικά να ξέρει πως τα όμορφότερα σχέδια.. είναι στο χέρι του !

Πάρε μια ιδέα για το πώς γίνεται το μάθημα στο εργαστήρι εδώ!

Λίγα λόγια για την Εύα

Η ζωγράφος Εύα Γεράκη γεννήθηκε στον Πειραιά όπου ζει και εργάζεται έως και σήμερα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δάσκαλο τον Βαγγέλη Δημητρέα.
Από το 2004 έχει δημιουργήσει το δικό της εργαστήριο όπου και παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και ενήλικες.

Το εργαστήρι

Το εργαστήριο “Χρώμα” από το 2004 αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων με κοινό στόχο την εξέλιξη του ταλέντου και της δημιουργικότητας τους. Με κεντρικό άξονα τη ζωγραφική και το σχέδιο αναπτύσσονται παράλληλες δραστηριότητες που καλύπτουν τις εκφραστικές ανάγκες παιδιών όλων των ηλικιών, αλλά και ενηλίκων.
Oι χώροι του εργαστηρίου έχουν την δυνατότητα να παρέχουν άριστη υποστήριξη σε όποιο επίπεδο και άν βρίσκεται ο κάθε μαθητής σε κάθε ηλικία.
Η σωστή οργάνωση, το εξατομικευμένο μάθημα, η θεωρητική διδασκαλία σκοπεύουν στο να αποκτήσει κανείς συνολική εικόνα και ποιοτική μόρφωση γύρω από την τέχνη.
Εκτός από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωγραφικής και σχεδίου, οργανώνονται κύκλοι μαθημάτων που αφορούν εναλλακτικές εικαστικές εκφράσεις και σεμινάρια μονοήμερα ή διήμερα.

ΧΡΩΜΑ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Χαριλάου Τρικούπη 46-48, Μαρίνα Ζέας,Πειραιάς, τηλ. επικοινωνίας : 6973559508, 210 4530073
www.chroma-art.gr

Read More

And More