Τι κακό μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο παιδί;

Όλοι έχουμε συγκλονιστεί από την έφηβη που έχασε τη ζωή της στην Κρήτη. Το αλκοόλ για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις καταστροφικές του συνέπειες….

Μιλήσαμε με τον παθολόγο Σωτήρη Αδαμίδη, αλλά και με την ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη και μας εξηγούν τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Κυρίως στα παιδιά μας…
-“Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει πάρα πολύ εύκολα ζωτικά όργανα γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να μεταβολίσουν σωστά το αλκοόλ από το ήπαρ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στις ακραίες περιπτώσεις των Βρετανών οι οποίοι δεν δίνουν στα παιδιά ούτε μία σταγόνα αλκοόλ. Είμαι πιο κοντά στο δικό μας πρότυπο και το γαλλικό που δίνουν στα παιδιά μια νερωμένη μορφή κρασιού ώστε να εξοικειώνονται, με την έννοια ότι όταν αργότερα που θα είναι έφηβοι να έχουν ήδη μια επαφή και να μην το απολυτοποιούν”.
-Υπάρχει το βρετανικό μοντέλο που λέει να μην τους δίνεις τίποτα μέχρι τα 15 γιατί μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία του και υπάρχει και το πιο φιλελεύθερο. Ίσως οι Βρετανοί τα λένε αυτά επειδή έχουν εκεί παιδιά που μεθάνε από 11 ετών.
Από την άλλη, η δική μου εμπειρία μου λέει ότι αν τα παιδιά εξοικειώνονται είναι ίσως καλύτερα, και δεν φτάνουν εύκολα στην μέθη η οποία είναι καταστροφική για την υγεία του.
-“Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι το αλκοόλ μεγάλης ποσότητας σε μικρές ηλικίες μπορεί να βλάψει την λειτουργία του εγκεφάλου” καταλήγει ο παθολόγος.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και τα ψυχολογικά αίτια του αλκοόλ που είναι εξίσου σοβαρά και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου εξηγεί τι μπορεί να προκαλέσει το ποτό στο παιδί:
  1. Εθισμό.
  2. Εξάρτηση.
  3. Αλλαγή συμπεριφοράς.
  4. Διαταραχές προσωπικότητας κατά και μετά την χρήση.
  5. Έλλειψη ορίων.
  6. Ροπή στη βία.
  7. Παρορμητισμό και εμπλοκή σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις.
  8. Συμμετοχή σε παραβατικές πράξεις είτε κατά είτε μετά την χρήση.
Τέλος το αλκοόλ απ’ όπου και να το δεις έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στην υγεία του παιδιού. Οπότε πρέπει να προφυλάξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα παιδιά μας για να μην υπάρξουν προβλήματα στην υγεία του και την ψυχολογία του!

Read More

And More