Αθλητισμός= Παιχνίδι! Τι να κάνεις το καλοκαίρι με το μικρό σου

Συνήθως το καλοκαίρι τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Μια ιδέα να γεμίσουν τον χρόνο τους είναι ο αθλητισμός! Όχι όμως με την έννοια της πίεσης, αλλά με την έννοια της διασκέδασης. Να κάνουν ευχάριστα πράγματα που θα γεμίζουν την ώρα τους και ταυτόχρονα θα έχουν καλύτερες επιδόσεις στην μαθησιακή διαδικασία. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη δίνει κάποιες ιδέες στους γονείς…
Οι αρχαίοι πρόγονοι έλεγαν ότι “γερό μυαλό σε γερό σώμα”. Σύγχρονοι επιστήμονες που ασχολούνται με την παιδαγωγική και την ψυχολογία πιστεύουν ότι η ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό, το κάνει να είναι καλύτερος μαθητής και να έχει καλύτερες επιδόσεις στην μαθησιακή διαδικασία.
Άρα λοιπόν όχι μόνο για να έχουμε γερό μυαλό και γερό σώμα, αλλά για έχουμε και ένα καλό μαθητή στην οικογένεια, θα πρέπει να στρέψουμε το παιδί στον αθλητισμό.
Το καλοκαίρι είναι και μία πρόσφορη εποχή για να αγαπήσει το παιδί τον αθλητισμό διότι δεν θα το βάλουμε στο στάδιο, στην πισίνα ή στο γήπεδο που θα αισθανθεί πίεση από το πρόγραμμα και ούτε την πίεση του προπονητή για να βγάλει το καλύτερο.
Έτσι λοιπόν μέσα από το παιχνίδι στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών το παιδί μπορεί να αγαπήσει τον αθλητισμό.
Η ψυχολόγος προτείνει κάποιες ιδέες στους γονείς!
-“Παίξτε μαζί του. Έτσι θα του είναι πιο εύκολο να παίξει και με τους φίλους του.”
Μάθετε στο παιδί σας το παιχνίδι. “Διδάξτε” του να είναι κοινωνικό.
-“Παίξτε με τους φίλους σας. Έτσι θα γίνεται το πρότυπο για το ίδιο.”
Μια ωραία ιδέα είναι καλέσετε τους φίλους σας σπίτι και να παίξετε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή στον κήπο volley. Δώστε το παράδειγμα, η καλύτερη μέθοδος εκμάθησης.
-“Δείξτε του ότι σημασία δεν έχει ποιος κερδίζει, αλλά η χαρά του παιχνιδιού.”
Όταν παίζεται μαζί του, αφήστε το μια φορά να χάσει και εξηγήστε του ότι δεν είναι κακό να χάνει κανείς! Ή από την άλλη μπορείτε επίτηδες να χάσετε εσείς οι ίδιοι και να είστε χαρούμενοι, ώστε να σας αντιγράψει το παιδί και την επόμενη φορά που θα χάσει με τους φίλους του να μην στεναχωρηθεί.
-“Αφήστε για λίγο στην άκρη το αυτοκίνητο και περπατήστε, κολυμπήστε πολύ ώρα, κάντε σπορ. Έτσι το παιδί θα καταλάβει ότι δράση είναι προτιμότερη από την αδράνεια.”
Σε όλα τα παιδιά αρέσει να παίζουν από το να κάθονται και να βαριούνται. Μπορείτε με διάφορα παιχνίδια να του δείξετε ότι είναι προτιμότερο να βγει στον κήπο και να παίξει από το να κάθεται να βλέπει τηλεόραση με τις ώρες!
-“Οργανώστε μικρά τουρνουά μικρών και μεγάλων έτσι ώστε να αποκτήσει κίνητρο και ενδιαφέρον η διαδικασία.”
Θα το ξετρελάνει αυτή η ιδέα γιατί θα έχει κοντά του και τα φιλαράκια του και τους γονείς του. Θα παίξουν όλοι μαζί και το παιδί θα νιώθει ότι βρίσκεται σε πάρτι. Σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη αυτή η μέρα!
Τέλος εκτός από το ότι το παιδί θα μάθει πολλά πράγματα που είναι καλό για τον εαυτό του, θα έρθετε και εσείς πιο κοντά με το μικρό σας. Θα περάσουν οι μέρες των διακοπών ευχάριστα και που ξέρετε… μπορεί να τρελαθεί με κάποιο σπορ και το χειμώνα να θέλει να το εντάξει στο πρόγραμμά του!
Καλή διασκέδαση!

Read More

And More