Από την κούνια στο κρεβάτι…

Πότε πρέπει να περάσει το παιδί από την κούνια στο κρεβάτι; Ποια είναι η σωστή στιγμή;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία. Συνήθως οι γονείς επιδιώκουν να βάλουν το παιδί τους στο κρεβάτι μετά τα 2 και μέχρι τα 4 χρόνια. Αυτό φυσικά εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Σε κάθε περίπτωση ένα παιδάκι μικρότερο των 2 ετών, κινδυνεύει να χτυπήσει σε ένα μεγάλο κρεβάτι ή να σηκωθεί και να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι χωρίς την επίβλεψή σου.
Όπως και να ‘χει υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες παράμετροι που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την απόφαση στη σωστή στιγμή:
– Όταν το παιδί ψηλώσει και πλησιάσει τους 90 πόντους, τότε θα μπορεί να σκαρφαλώσει στην κούνια και να βγει από αυτή μόνο του. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως αν επιχειρήσει να βγει από την κούνια μόνο του, μπορεί να χτυπήσει.
– Μπορεί να μην έχει ψηλώσει τόσο πολύ, αλλά να έχει αντιληφθεί τη δυνατότητα να σκαρφαλώσει. Έτσι αντί να το αφήνεις να σχεδιάζει… εξόδους διαφυγής, δοκίμασε να τον βάλεις να κοιμηθεί στο κρεβάτι
– Αν έχεις ξεκινήσει να μαθαίνεις το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του. Καταλαβαίνεις πως για να συνηθίσει να το κάνει, πρέπει να μπορεί να σηκωθεί όποτε το επιθυμεί. Έστω και για να έρθει να σε ενημερώσει για αυτό.
– Αν ο πελαργός χτυπήσει για δεύτερη φορά. Είναι πολύ σημαντικό να αποκοπεί το πρώτο παιδί από την κούνια πολύ πριν γεννηθεί το αδερφάκι του. Στο μυαλό του η κούνια είναι η φωλιά του, οπότε δεν θα αισθανθεί ζήλια αν το βγάλει κάποιος απότομα από εκεί για να βάλει ένα άλλο μωρό.
Πώς όμως θα καταφέρεις να κοιμηθεί το παιδί στο κρεβάτι;
Όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Πρέπει να κάνεις το παιδί να πιστέψει πως το νέο του κρεβάτι είναι καλύτερο. Έτσι θα το δεχθεί πιο καλά και θα κοιμηθεί χωρίς δυσκολίες και διαταραχές στον ύπνο του. Εξήγησέ του πως είναι πια μεγάλο για να κοιμάται στην κούνια. Δείξε του πόσο σημαντικό είναι για εσένα να κοιμηθεί σε κρεβάτι. Φρόντισε να είναι μαζί σου όταν επιλέγεις το κρεβάτι. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει στη διαδικασία να διαλέξει μόνο του. Άφησέ το να διαλέξει μόνο του πως θα είναι το δωμάτιό του, τι θα βάλει πάνω στο κρεβάτι κτλ.
Σε τι πρέπει να δώσω προσοχή;
Το παιδί κοιμάται πλέον σε κρεβάτι, προκειμένου να σηκωθεί μόνο του και να νιώθει μια σχετική αυτονομία. Έτσι το δωμάτιο πρέπει να πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας, για να μην κινδυνεύει ούτε όταν κοιμάται, αλλά ούτε και όταν παίζει στο χώρο. Για να δεις πότε το δωμάτιό του είναι ασφαλές κάνε κλικ εδώ. Αν ανησυχείς πως θα κυκλοφορεί στο σπίτι το βράδυ, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα πορτάκι – παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούνται στις σκάλες – στην πόρτα του δωματίου.

Read More

And More