Παιδικά βιβλία: το καλύτερο αντηλιακό για τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού!

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι τα παιδιά θέλουν βόλτες, παιχνίδι και ελευθερία. Η αλήθεια όμως επίσης είναι ότι χρειάζονται και κάποιες ώρες γαλήνης και ξεκούρασης, και αυτά και εσείς. Ιδανικά για χαλάρωση είναι τα καυτά μεσημέρια του Αυγούστου, τα παιδιά όμως συνήθως δεν συμφωνούν. Πώς θα τα πείσετε να μην τσαλαβουτάνε στη θάλασσα κι εσείς να μην τα κυνηγάτε με ένα αντηλιακό στο χέρι; Μα με ένα καλό βιβλίο φυσικά! Οι επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Διαλέγετε και παίρνετε…

Τα πολύχρωμα!

Μεγάλα σε μέγεθος, με όμορφες εικονογραφήσεις, δίνουν τροφή στη φαντασία και την κρίση. Μαζί με το φρέσκο ψαράκι, λοιπόν, και τα γλυκά καλοκαιρινά φρούτα, ας προσφέρουμε στα παιδιά μας και μερικές «λιχουδιές» για το μυαλό.

Ο Ρομαντικός Γάτος του Βυθού, του υποψήφιου για το διεθνές βραβείο Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν 2012 Χρήστου Μπουλώτη, ζωγραφιές: Φωτεινή Στεφανίδη. Από τις Εκδόσεις Polaris.Ο γάτος Ερνάν, το παίζει στην ακροθαλασσιά ρομαντικός, μέχρι που δυο μπαρμπουνοπαλίκαρα, που ξέρουν τι παιχνίδι παίζει, τον κατεβάζουν στο βυθό για να τον δικάσουν.

Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ένα τόσο δα λεκεδάκι, της Ελένης Σβορώνου, εικ.: Ναταλία Καπατσούλια, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Βεντουζίνι, ο ντετέκτιβ χταπόδι, διερευνά την εμφάνιση στη θάλασσα ενός μικρού λεκέ που εξαπλώνεται κα γίνεται τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

Με το Μελάνι της Σουπιάς, της Αναστασίας Ευσταθίου, εικ.: Γιώργος Δημητρίου, από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Μια οικολογική περιπέτεια, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του βυθού που τόσο υποφέρουν από τη ρύπανση που δημιουργούν οι άνθρωποι.

Το Ταλέντο του Ήλιου, της Χρυσάνθης Καραίσκου, εικ.: Κατερίνα Βερούτσου, από τις Εκδόσεις Διάπλαση. Ένα αγόρι, που κατά σύμπτωση βαφτίστηκε με το παράξενο όνομα Ήλιος, αναζητά το ταλέντο του.

Ο αλυσοδεμένος Ελέφαντας, του Χόρχε Μπουκάι, εικ.: Γκούστι, μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος από τις Εκδόσεις Opera. Μια από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του διάσημου Αργεντινού ψυχίατρου που σίγουρα θα αγγίξει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Τι θα πει παιδί; της Beatrice Allemagna, μτφρ.: Elsa Damien και Γιώργος Κουραβέλος, από τις Εκδόσεις Κόκκινο. Μια τρυφερή και ευφυής απάντηση στο δύσκολο ερώτημα «τι θα πει παιδί;».

Πριγκίπισσες του Κόσμου, μτφρ.: Σοφία Μαριάτου, Εκδόσεις Modern Times. Δεκατέσσερις ιστορίες για δεκατέσσερις υπέροχες πριγκίπισσες, η καθεμία απο διαφορετική γωνιά του κόσμου.

Έξυπνα, μικρά και ευέλικτα!

Πρωτότυπες ιστορίες, γραμμένες από τους πιο αγαπητούς και επιτυχημένους Έλληνες συγγραφείς, σε βιβλία μικρά σε μέγεθος, ιδανικά για να τρυπώνουν σε βαλίτσες, τσάντες θαλάσσης, σακίδια, ακόμα και στο αυτοκίνητο μπορεί να φανούν χρήσιμα – αν τα παιδιά δεν ζαλίζονται. Απευθύνονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Από τις σειρές Χωρίς Σωσίβιο και Στα Βαθιά, των εκδόσεων Πατάκη. (παιδαγωγική επιμέλεια: Βάσω Νίκα) διαλέξαμε τις πιο καλοκαιρινές και ταξιδιάρικες προτάσεις:
Διακοπές στο σπίτι με τον Ισίδωρο (συγγρ.: Αμάντα Μιχαλοπούλου, εικ.: Σοφία Τουλιάτου)

Ο πειρατής Περπερούα και ο μάγος Ουρλάφ (συγγρ.: Αλεξάνδρα Μπίζη, εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

Ταξίδι χωρίς βαλίτσα (συγγρ.: Αγγελική Βαρελά, εικ.: Ελένη Τσάμπρα)

Ψιτ και Μπαφ, μυστικοί πράκτορες δίωξης πειρατών (συγγρ.: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ. Λίλα Καλογερή)


Τα χελωνάκια του Παύλου
(συγγρ.: Σοφία Καλαντζάκου, εικ.: Σπύρος Γούσης)

Από τις σειρές Πετάει-πετάει και Junior Πτήσεις, των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, επιλέξαμε προτάσεις για όλα τα γούστα:
Θησαυροί μέσα στο χώμα (συγγρ.: Μαρίζα Ντεκάστρο, εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

Ξένοι στο Αιγαίο (συγγρ.: Σύρμω Μιχαήλ, εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

Τα καλύτερα γενέθλια (συγγρ.: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)


Λέξεις και χρώματα τελείες και κόμματα
(συγγρ.: Αργυρώ Πιπίνη, εικ.: Μαρία Μπαχά)

Της Κατερίνας Σέρβη

Read More

And More