Τα παιδικά βιβλία του καλοκαιριού του

Τα βιβλία είναι μια όμορφη συντροφιά. Είναι όμως και μια “παρεούλα” που τη μαθαίνεις από τη μικρή σου ηλικία. Η σχέση μας με τα βιβλία ορίζεται ακριβώς τότε… Μάθε το μικρό σου λοιπόν να αγαπάει τα ταξίδια στις εικόνες και στον γραπτό λόγο, γαργάλησε τη φαντασία του με όμορφες προτάσεις που θα βρεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων!

Old Time Classics!
Βιβλία που διαβάσαμε και αγαπήσαμε και ήρθε η ώρα να τα διαβάσουν και τα παιδιά μας.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας, ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις Ράγιες και όλα τα υπόλοιπα υπέροχα και πολυδιαβασμένα βιβλία της Άλκης Ζέη (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Θησαυρός της Βαγίας, το Ψέμα και πολλά ακόμα από τα παλαιότερα αλλά και τα νεότερα έργα της πολυαγαπημένης Ζωρζ Σαρρή (Εκδόσεις Πατάκης)

Τα χιουμοριστικά!
«Εύπεπτα», έξυπνα, πραγματικά διασκεδαστικά, θα χαρίσουν πολλές ώρες γέλιου στα παιδιά σας. Κι αν σας πιάσει κανείς να τα διαβάζετε κι εσείς, μην ντραπείτε. Το γέλιο δεν γνωρίζει ηλικία!

Ο θαυμαστός κόσμος του Τομ Γκέιτς, της Liz Pitchon, μτφρ. Χαρά Γιαννακοπούλου, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Για παιδιά 9-12 ετών. Ένα εντεκάχρονο πειραχτήρι, καταγράφει σε ένα ξεκαρδιστικό ημερολόγιο τις μικρές και τις μεγάλες του σκανταλιές.

Οι Ανύπαρκτες, της Έιμι Ίγκνατοφ, μτφρ. Μαλβίνα Αβαγιανού, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Για παιδιά από 10 ετών και πάνω. Τα τρελά κατορθώματα των δυο κολλητών φιλενάδων, που θέλουν σώνει και καλά να σπάσουν τον κώδικα των Σταρ του σχολείου.

Ο Μεγάλος Νέιτ, μια τάξη άνω-κάτω και ο Μεγάλος Νέιτ Ξαναχτυπά, του Λίνκολν Πιρτ, μτφρ. Κώστια Κοντολέων, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Για παιδιά 7-15 ετών. Οι εξωφρενικές περιπέτειες ενός υπερφίαλου και γκαφατζή ήρωα.

Λου τα 13α γενέθλια, του Ζυλιέν Νιλ, μτφρ. Δημήτρης Παπανικολάου, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Για παιδιά 8-15 ετών. Μια διασήμη γαλλίδα ηρωίδα κόμικς που θα ξετρελάνει κορίτσια και αγόρια με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της και τον ανατρεπτικό τρόπο ζωής της.


Τα νεανικά!

Τα μεγαλύτερα παιδιά πολλές φορές απομακρύνονται από το διάβασμα – προτιμούν να ασχολούνται με υπολογιστές, ipod κλπ. Ξεκολλήστε τα από τις οθόνες με ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο…

Η Μουσική που σταμάτησε τον Πετροπόλεμο, του Δημήτρη Σπύρου, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Σ’ ένα απομονωμένο χωριό της Πελοποννήσου η απρόσμενη εμφάνιση ενός πολιτικού εξόριστου μουσικοσυνθέτη αλλάζει θεαματικά τη ζωή των κατοίκων.

Μικρόκοσμος, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη, από τις Εκδόσεις Κέδρος. Μια φανταστική περιπέτεια σε έναν κόσμο που μοιάζει αμετακίνητος, μα που τελικά ίσως μπορεί να αλλάξει.

Ιπτάμενες Σελίδες, του Βασίλη Παπαθεοδώρου, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση, που διαδραματίζεται σε μια χώρα φανταστική κι αποδεικνύει ότι το διάβασμα είναι μια μεγάλη περιπέτεια που πρέπει όλοι να ζήσουμε.

Περιπέτεια στο Αιγαίο, της Ελπίδας Λαμπάκη, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Οι καλοκαιρινές διακοπές της Έλσας στο «βαρετό ξερονήσι» των Κυκλάδων μετατρέπονται σε απίστευτη περιπέτεια, με μυστήριο, κρυμένους θησαυρούς, νυχτερινές παρακολουθήσεις, απαγωγές και διασώσεις.

Μα έχει ο έρωτας γιατρειά; της Λένας Μερίκα, από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ένα σύγχρονο νεανικό μυθιστόρημα που θίγει με τρόπο χιουμοριστικό ευαίσθητα θέματα όπως οι κοινωνικές προκαταλήψεις, η αξιοπρέπεια, η ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει, της Σοφίας Γιαλουράκη, από τις Εκδόσεις Ερευνητές. Η τρυφερή συνέχεια του βραβευμένου Το Πορτρέτα του Φαγιούμ και η Μυστηριώδης Μις Τζούλια. Η ηρωίδα του βιβλίου, ξεριζωμένη πια από την Αλεξάνδρεια, βρίσκεται στη Μήλο, μαζί της και ο αναγνώστης που μέσα από την ιστορία μαθαίνει χίλια δυο πράγματα για το πανέμορφο νησί.

Γεια σου φίλε! Ανθολογία διηγημάτων για τη μετανάστευση (εικ.: Εύα Μελά), από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Προσεκτικά διαλεγμένα έργα, συγγραφέων και όχι μόνο, που αγγίζουν με ξεχωριστή ευαισθησία το ακανθώδες αυτό θέμα.

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα Μεσάνυχτα, του Μαρκ Χάντον, μτφρ.: Άννα Παπασταύρου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολύ ξεχωριστό, τρυφερό και πανέξυπνο βιβλίο που μας οδηγεί στα βάθη της ψυχής ενός νέου που πάσχει από σύνδρομο asperger (αυτισμό).

Οι 13 Κατάρες, της Μισέλ Χάρισον, μτφρ. Δημήτρης Χρυσανθόπουλος, από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Η πολυαναμενόμενη συνέχεια του βραβευμένου 13 Θησαυροί. Μια περιπέτεια σε έναν κόσμο φανταστικό, όπου κυκλοφορούν κατάρες, θησαυροί, μαγικά φυλαχτά και ξωτικά.

Μαγεία, της Έιπριλιν Πάικ, μτφρ. Σοφία Μαριάτου, από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Η συναρπαστική συνέχεια της ιστορίας της νεράιδας Λόρελ, που ξεκίνησε με το best-seller Φτερά.

Της Κατερίνας Σέρβη

Read More

And More