Tips για να βοηθήσεις την σύζυγο-μητέρα να ξεπεράσει την επιλόχεια κατάθλιψη!

Πολλές γυναίκες μετά την γέννηση του παιδιού τους περνάνε σε ένα άλλο στάδιο που ονομάζεται επιλόχειος κατάθλιψη. Αυτή η νόσος κάνει την μητέρα να νιώθει άσχημα, ότι δεν αξίζει τίποτα, νιώθει ότι δεν την ποθεί πια ο άντρας της, δεν θέλει το παιδί και έχει πολλές άσχημες σκέψεις.
Σε όλο αυτό που περνάει, ο σύζυγός της πρέπει να βρεθεί δίπλα της και με εύκολους και απλούς τρόπους να την βοηθήσει να το ξεπεράσει. Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου δίνει κάποιες συμβουλές στους μπαμπάδες για να ξαναδούν την γυναίκα τους να χαμογελά…
7 tips για τον daddy!
1.Υπομονή και κατανόηση. Πρέπει να μπαίνεις στη θέση της συζύγου – μητέρας και να την καταλαβαίνεις ώστε να υπάρχει συνεννόηση.
2.Χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την σύντροφο. Να την δείχνεις και να της υπενθυμίζεις πόσο πολύ την αγαπάς!
3.Το πιο σημαντικό είναι να την κάνεις να νιώθει σημαντική ακόμα και με μικρά πράγματα μέσα από την καθημερινότητα. Αυτό το έχουν πολύ ανάγκη οι γυναίκες σε αυτή την φάση.
Για παράδειγμα αν φτιάξει ένα φαγητό μπορείς να της πεις “Ποπο τι ωραίο που το έκανες! Μπράβο σου!”. Σε πράγματα πολύ απλά καθημερινά που δεν θα έδινε σημασία, να την κάνεις να αισθανθεί ότι προσφέρει πάρα πολλά πράγματα.
4.Χρειάζεται μία μικρή προσαρμογή του προγράμματός σου βάση των νέων δεδομένων, δηλαδή του ερχομού του παιδιού στο σπίτι ώστε να συμμετέχεις ενεργά μέσα στη νέα αυτή πραγματικότητα.
5.Να προσπαθείς να ξεκουράζεις την μητέρα με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς σαν σύντροφος και σαν σύζυγος. Να αναλαμβάνεις και εσύ πάρα πολλά πράγματα που θεωρητικά κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα τα έκανες.
Για παράδειγμα να σηκωθείς το βράδυ όταν το παιδί κλαίει, να βοηθήσεις στην διαδικασία του φαγητού, στην αλλαγή της πάνας, να κάνεις μπάνιο το παιδί κλπ. Απλά και καθημερινά πραγματάκια!
6.Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό – ψυχολόγο ούτως ώστε να γνωρίζεις πως να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να μην δρας μόνο βάση ενστίκτου.
Όπως και η γυναίκα σου θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί ψυχολόγο. Πρέπει όμως ο καθένας ανεξάρτητα, όχι να πάτε σαν ζευγάρι.
7.Τέλος η σύζυγος χρειάζεται πάρα πολύ συντροφιά και να μην την αφήνεις πολλές ώρες μόνη της. Όσο νιώθει ότι σε έχει κοντά της, δεν θα την τρομάζει τίποτα!

 

Read More

And More