Πίσω στην κορυφή της σελίδας
30.01.2012 | 23:20
Νίκος Κριαράς

Γονείς αδιάφοροι, παιδιά παχύσαρκα...

Γονείς αδιάφοροι, παιδιά παχύσαρκα...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πώς επιδρά η προσωπικότητα των γονέων στη διατροφή του παιδιού;

Η διατροφή ως παράγοντας κινδύνου έχει μια σημαντική επιρροή στην υγεία όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών και των εφήβων, λέει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Νίκος Κριαράς.

Για τον λόγο αυτόν πρέπει να εξεταστούν οι συνήθειες , η γνώση , και η συμπεριφορά των μαθητών όλων των ηλικιών και των γονιών.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 210 παιδιών και στους γονείς αυτών έδειξε πως η γνώση αλλά και η συμπεριφορά για την υγιή διατροφή ήταν σε καλά επίπεδα όμως δεν την ακολουθούν παρά προτιμούν να καταναλώνουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία.

Η παρούσα έρευνα, δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη βοήθειας στον πληθυσμό της νεολαίας με γρήγορη ενημέρωση.

Οι παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την διατροφή είναι αρκετοί.

Μεγάλο ρόλο στη επιλογή των τροφίμων από τη δεξαμενή γονιών-παιδιών παίζει αρχικά το μορφωτικό επίπεδο.
Όταν οι γονείς παρουσιάζονται αδιάφοροι ως προς την υγεία του παιδιού γιατί δεν γνωρίζουν ποιά είναι εκείνα τα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του ή λόγω οικονομικής δυσκολίας δεν ενδιαφέρονται για την διατροφή τους αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί.

Έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά των μορφωμένων γονέων είχαν καλύτερες ανθρωπομετρικές μετρήσεις από τα παιδιά των μη μορφωμένων.

Εκείνα τα παιδιά, φάνηκε να υστερούν σε ποσοστό πρωτεϊνών ενώ η κατανάλωση φρούτων , λαχανικών και γαλακτοκομικών ήταν μεγαλύτερη στα παιδιά των μορφωμένων γονέων.

Το παιδί από την παιδική ηλικία θέλει καθοδήγηση σωστή από την οικογένεια. Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με τα γονικά πρότυπα και υπέρβαροι-παχύσαρκοι γονείς έχουν υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά.

Το υπερβολικό βάρος παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες σε συνδυασμό με γενετικές προδιαθέσεις και με τα γονικά πρότυπα.

Ύστερα από μελέτες η παχυσαρκία και η διατροφή των παιδιών δεν έχει να κάνει απόλυτα με ψυχολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα άλλα το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην επιρροή των γονέων και τον βαθμό παχυσαρκίας των ίδιων.

Οι γονείς παίζουν έναν πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού τους και στις προτιμήσεις των τροφίμων τους.
Mε τον τρόπο αυτό μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των υγιών συμπεριφορών κατανάλωσης και του ιδανικού βάρους στα παιδιά τους.

Συμπερασματικά το θετικό γονικό πρότυπο μπορεί να είναι μια καλύτερη μέθοδος για τη παιδική διατροφή από τις προσπάθειες στο διαιτητικό έλεγχο.

Η προσωπικότητα δεν είναι πεπρωμένο και όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αλλάζουν.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 21:44

Check this
Τα νύχια σου στο επίκεντρο! Πώς να κάνεις το πιο glam γιορτινό μανικιούρ με έμπνευση από τους Dolce & Gabbana!
Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που θα αποθεώσουν το στιλ σου στα χριστουγεννιάτικα πάρτι
Γυμναστική στο σπίτι: Κάψε το λίπος από όλο το σώμα σε 30 λεπτά
London Calling: Μια βόλτα στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες βιτρίνες του Λονδίνου!
Top 10