Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.01.2011 | 23:14
Βασιλική Παπαδοπούλου

Σακχαρώδης διαβήτης. Τι πρέπει να ξέρεις;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Γνωρίζετε πως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως; Υπολογίζεται δε ότι κάθε 6 λεπτά, σημειώνεται ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται στη νόσο αυτή. Παλαιότερα πιστεύαμε πως η νόσος προσβάλλει μόνο τους ενήλικες…

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Βασιλική Παπαδοπούλου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Το υπερβολικό βάρος, τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (μειωμένη φυσική δραστηριότητα-πολλά και ανθυγιεινά γεύματα), το κληρονομικό ιστορικό αλλά και το αυξημένο άγχος, το οποίο φτάνει στα όρια της κατάθλιψης, συντέλεσαν στην αύξηση της νόσου στα μικρά παιδιά, αλλά και στους εφήβους. Η εξάπλωσή της δε σε νεαρά άτομα, είναι άνευ προηγουμένου, αφού πιστεύεται πως ο διαβήτης τύπου 2, εμφανίζεται σε ηλικιωμένους, άρα και δεν ελέγχεται στις μικρές ηλικίες. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων με διαβήτη δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο, ενώ μέσα σε αυτούς, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών-εφήβων. Κάθε επιπλέον κιλό, πέρα του φυσιολογικού, αυξάνει κατά 5% την πιθανότητα για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Παλαιότερα, συστάσεις για τον τρόπο ζωής – διατροφής, λάμβαναν μόνο αυτοί που είχαν την νόσο. Τα τελευταία χρόνια και με την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής, της μεταβολές στον τρόπο ζωής-άσκησης, αλλά και την υγιεινή διατροφή, εκτιμάται πως θα μειωθεί το ποσοστό αυτό. Τα περιστατικά που θα παρουσιάζουν λοιπόν διαβήτη, είναι αυτοί που κατά γενικό κανόνα δεν ασχολούνται- δεν προσέχουν τον εαυτό τους…Δεν ελέγχουν τα αιματολογικά τους στοιχεία.

 
Τι είναι όμως ο σακχαρώδης διαβήτης?
Η νόσος είναι σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από σχετική ή από απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τη διαταραχή του μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Παρουσιάζεται με υπεργλυκαιμία και γλυκοζουρία.

 
Οι τύποι του διαβήτη είναι οι εξής:
1) Διαβήτης τύπου 1, ή αλλιώς νεανικός- ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης

 
2) Διαβήτης τύπου 2, ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος

 
3) Παθολογική ανοχή στη γλυκόζη, κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι τόσο αυξημένα για να αποτελεί διαγνωστικό σημάδι διαβήτη. Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκει ο διαβήτης κυήσεως.
Επιπλοκές του διαβήτη:
Ο σακχαρώδης διαβήτης, συνδέεται με πολλές επιπλοκές. Οι κυριότερες χρόνιες επιπλοκές είναι η καρδιοπάθεια, η αγγειακή νόσος, η αγγειοεγγεφαλοπάθεια η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια, η νεφροπάθεια, η υπογλυκαιμία, η υπεργλυκαιμία, διάφορες λοιμώξεις(πνευμονία….), η βακτηρουρία, η πρωκτοκολπίτιδα, η αφυδάτωση, η υπερλιπιδαιμία και τόσα άλλα…

 
Δίαιτα παιδιών και διαβήτης
Γενικά:
Ο σκοπός της θεραπείας με τη διατροφή, είναι το άτομο να ζήσει στο πραγματικό περιβάλλον, ικανοποιημένος και σε καλή κατάσταση υγείας. Άλλωστε οι γενικές οδηγίες για το σακχαρώδη διαβήτη, δεν διαφέρουν αρκετά, από τις γενικές συστάσεις για υγιεινό τρόπο ζωής με όλου του υπόλοιπου-«υγιούς» πληθυσμού. Ενώ μεγάλο ρόλο στην όλη προσπάθεια, παίζει και η ψυχολογία του ασθενούς. Αφού αναφερόμαστε στην τόσο ευαίσθητη παιδική ηλικία, επιβάλλεται όλη η οικογένεια να συμμετέχει στον τρόπο διατροφής του παιδιού με το πρόβλημα αυτό. Άλλωστε εάν λάβουμε τις συστάσεις αυτές, θα καταλάβουμε πως ο τρόπος διατροφής που πρέπει να ακολουθήσει το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, είναι η πλέον ενδεδειγμένη διατροφή, που προάγει την υγεία μας.

 
Γενικές οδηγίες διατροφής

 
Το κατάλληλο διαιτητικό πρόγραμμα, δημιουργείται για την ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα βοηθά το άτομο να διατηρεί σε ιδανικά κιλά το βάρος του.

 
α) Απαιτήσεις σε ενέργεια:
Οι γενικές οδηγίες λένε ότι:
0-12 ετών:
Αγόρια/Κορίτσια: πρέπει να καταναλώνουν 1000Kcal για το πρώτο έτος +100Kcal για κάθε επόμενο έτος, έως το 12ο έτος
12-15 ετών:
Κορίτσια: Θα πρέπει να καταναλώνουν 1500-2000 Kcal +100 Kcal ανά έτος μετά το 12ο χρόνο
Αγόρια: Θα πρέπει να καταναλώνουν 2000-2500 Kcal +200 Kcal ανά έτος μετά το 12ο χρόνο
Οι περισσότεροι διαβητικοί, είναι άτομα αυξημένου βάρους, ενώ παρατηρείται πως άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εάν φέρουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, έχουν καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη. Άρα η αντιμετώπιση των παχύσαρκων διαβητικών ξεκινά με την μειωμένη θερμιδική πρόσληψη. Πρέπει παρόλα αυτά, να είναι τέτοια η μείωση, που να μη προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, αφού αναφερόμαστε σε «μικρούς» - «ανώριμους» ασθενείς. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι ανάγκες για την φυσική δραστηριότητα, το φύλο, την ηλίκία, το κλίμα…κλπ. Αύξηση ενέργειας στο διαιτολόγια κάνουμε για τους ελλιποβαρείς (με μικρό βάρος), διαβητικούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν το ιδανικό βάρος, αφού και σε αυτούς παρατηρείται πρόβλημα με την ανοχή της γλυκόζης.

 
β) Απαιτήσεις σε υδατάνθρακες:
Υπήρχε, υπάρχει και προβλέπεται να συνεχιστεί η διχογνωμία των επιστημόνων υγείας, για τη χρήση των υδατανθράκων στη διατροφή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, ενώ παλαιότερα η επιτροπή Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρίας σύστήνε την μείωση του ποσοστού υδατανθράκων στο 40%, μετά το 1971 ανέβασε το ποσοστό στο 45% και άνω, ενώ μετά το 1979 υποστήριξε την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 50%, έως και 60% των ολικών θερμίδων σε υδατάνθρακα. Παράλληλα όμως, με μεγαλύτερη συμμετοχή των σύνθετων υδατανθράκων.(προϊόντα ολικής άλεσης-μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κλπ)

 
γ) Απαιτήσεις σε λίπη:
Οι διαβητικοί, είναι άτομα επιρρεπή σε νόσους που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, η οποία καρδιοπάθεια σχετίζεται και με την αυξημένη πρόσληψη σε λιπαρά. Εύλογο λοιπόν είναι πως η κατανάλωση των λιπαρών και ιδίως του ζωικού λίπους, θα πρέπει να αποφεύγεται. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει η διατροφή τους να είναι φτωχή σε κορεσμένα λίπη ή και να αντικαθίστανται από ακόρεστα λιπαρά. Η επιτροπή Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρίας συστήνει 10% και λιγότερο των ολικών θερμίδων να προέρχονται από τα κορεσμένα, το 10% να καλύπτεται από τα πολυακόρεστα, ενώ το υπόλοιπο περίπου 10% του συνόλου να καλύπτεται από τα μονοακόρεστα λιπαρά.

 
δ) Απαιτήσεις σε πρωτεΐνες:
Το 15-20% των ολικών θερμίδων του διαβητικού, θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνες. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να δοθεί μια προσοχή, εάν το παιδί, μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη, έχει και άλλη πάθηση, αφού τότε τα ποσοστά τις προσλαμβανόμενης ποσότητας πρωτεϊνών αλλάζει. Τέτοιες παθήσεις είναι η λοίμωξη, η δυσαπορρόφηση, που απαιτούν μεγαλύτερα ποσοστά υδατανθράκων, ενώ αντίθετα λειτουργούν για νόσους των νεφρών, του ήπατος…κλπ.

 
ε) Απαιτήσεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία:
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, δεν παρουσιάζουν κάποια έλλειψη σε μεμονωμένες βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία. Οι απαιτήσεις τους, είναι ίδιες με αυτές του γενικού πληθυσμού, με εξαίρεση των μη καλά ρυθμισμένων, των ατόμων με λοιμώξεις, ή με σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί επιπρόσθετη χορήγηση συμπληρώματος διατροφής. Ένα στοιχείο επίσης που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι η περίπτωση του ασβεστίου και του σιδήρου. Αυτό λόγω του ότι τα παιδιά στην σχολική ηλικία, μειώνουν την κατανάλωση γάλατος, οσπρίων, αβγών… αλλά περιορίζουν και την κατανάλωση κρέατος. Έτσι δημιουργούνται ελλείψεις στα συστατικά αυτά. Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την έλλειψη ηλεκτρολυτών, η οποία και δημιουργείται από την μη επαρκή ενυδάτωση.

 
στ) Χρώμιο:
Η ανεπάρκεια του (χρωμίου), δεν φαίνεται να προκαλεί διαβήτη, αλλά πολλές έρευνες κάνουν λόγο, στη θετική συσχέτιση του χρωμίου για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

 
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι μια πάθηση που αφορά και τα δικά μας παιδιά ..…Θα πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στην διάγνωσή του, αφού ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και ο αριθμός των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη.

 
Συμπτώματα που ίσως εμφανιστούν για να μπείτε στην διαδικασία ελέγχου του παιδιού σας, είναι πολυδιψία (μεγάλη δίψα) , πολυουρία (μεγάλη ποσότητα ούρησης), πολυφαγία (ανεξέλεγκτη πείνα), απώλεια βάρους (κυρίως για τον διαβήτη τύπου 1), αδυναμία και αφυδάτωση. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν γιατί εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, οδηγεί σε διαβητικό κετοοξεωτικό κώμα, που απειλεί τη ζωή του παιδιού. Ενώ εάν διαγνωστεί η νόσος, δείξτε ψυχραιμία και αντιμετωπίστε τα συμπτώματα της νόσου με την κατάλληλη θεραπεία που θα σας προτείνει ο γιατρός – και παράλληλα μπείτε σε ένα πρόγραμμα διατροφή ειδικά σχεδιασμένο για το δικό σας παιδί, έτσι ώστε να διδαχθεί να αντιμετωπίζει με ασφάλεια τα υπογλυκαιμικά συμπτώματα!...
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Τα νύχια σου στο επίκεντρο! Πώς να κάνεις το πιο glam γιορτινό μανικιούρ με έμπνευση από τους Dolce & Gabbana!
Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που θα αποθεώσουν το στιλ σου στα χριστουγεννιάτικα πάρτι
Γυμναστική στο σπίτι: Κάψε το λίπος από όλο το σώμα σε 30 λεπτά
London Calling: Μια βόλτα στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες βιτρίνες του Λονδίνου!
Top 10