Συμβουλές για μετά το διαζύγιο

Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου συμβουλεύει τους γονείς πως πρέπει να φέρονται μετά από το διαζύγιό τους στα παιδιά, ποιες είναι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις αλλά και οι φυσιολογικές αντιδράσεις των παιδιών.

Στην εποχή μας ένα μεγάλο ποσοστό των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο. Πολλοί από αυτούς περιλαμβάνουν και παιδιά. Ο γονιός αυτή την περίοδο είναι ούτως ή άλλως μπερδεμένος, καθώς χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του από την αρχή με νέους όρους. Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεται σίγουρος για το πώς θα τους δώσει τη σωστή υποστήριξη κατά τη δύσκολη και επώδυνη αυτή περίοδο. Αν και κάθε περίπτωση διαζυγίου έχει διαφορετικές πτυχές που οφείλουν να αναγνωριστούν και να ρυθμιστούν κατάλληλα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Κύριο ρόλο θα διαδραματίσει η υπομονή, η θέληση που έχει, αλλά και η ωριμότητα του.

Μετά το διαζύγιο τα παιδιά γίνονται πιο απαιτητικά…
Οι ανάγκες των παιδιών κατά την περίοδο του διαζυγίου και μετά από αυτήν είναι πιο απαιτητικές απ’ ότι συνήθως. Χρειάζονται και τους δύο γονείς να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους, να έχουν επικοινωνία μαζί τους και να τους δείχνουν καθημερινά πόσο σημαντικό κομμάτι παραμένουν για αυτούς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ίδιοι χώρισαν. Επιθυμούν να βλέπουν συνεννόηση σε θέματα που τα αφορούν. Όταν γίνονται μάρτυρες ενός τσακωμού συχνά νιώθουν υπεύθυνα και ένοχα γι’ αυτόν. Θέλουν να δείχνουν την αγάπη τους και στους δυο γονείς και να περνούν το χρόνο που εκείνα έχουν ανάγκη μαζί σας χωρίς να εκδηλώνεται ζήλια ή αναστάτωση. Προτιμούν ο ένας γονιός να αναφέρεται στον άλλον μόνο εφόσον έχει να πει κάτι θετικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα προτιμούσαν να μη μιλήσει καθόλου.

Ως γονείς μιλήστε ειλικρινά με το παιδί σας όσον αφορά στο θέμα του διαζυγίου. Αποφασίστε από κοινού για την εξήγηση που θα δώσετε. Δικαιούται να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους του χωρισμού, ώστε να μην προκληθεί στο μυαλό του σύγχυση και να μην θεωρήσει τον εαυτό του πιθανό υπαίτιο της κατάστασης. Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι ο σύντροφός σας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτήν την κατάσταση προσπαθήστε να μην τον κατηγορήσετε ανοιχτά ή έντονα μπροστά στο παιδί. Μην ξεχνάτε ότι για κείνο θα είναι πάντα ο πατέρας/μητέρα του. Δείχνοντας του ότι υπάρχει ακόμα σεβασμός μεταξύ σας, παρά το γεγονός του διαζυγίου, εκείνο αναπτύσσει και δικές του δεξιότητες επικοινωνίας και αντιλαμβάνεται ότι ακόμα κι αν η σχέση τελειώσει κάποια θετικά συναισθήματα μεταξύ των ανθρώπων παραμένουν.

Επίσης, να υπενθυμίζετε την αγάπη σας προς τα παιδί σας. Όσο απλό κι αν ακούγεται έχει μέγιστη σημασία. Προλάβετε τις ερωτήσεις του σχετικά με τις όποιες υποχρεωτικές αλλαγές συμβούν στη ζωή σας ακόμη και μία πιθανή μετακόμιση και μιλήστε του αναλυτικά για τα νέα δεδομένα.

Ο κάθε γονέας ξεχωριστά πρέπει…
Για να μπορέσει ένας γονέας να προσφέρει αυτό το κλίμα ηρεμίας και κατανόησης στα παιδιά του χρειάζεται να ξεκινήσει από τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό αποσκοπεί στο να αυξήσει τις δικές του δυνάμεις ώστε να μπορεί να σταθεί δίπλα στα παιδιά. Είναι σημαντικό να εξωτερικεύσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα που τον βασανίζουν (θυμό, απογοήτευση, αίσθημα προδοσίας, λύπη) μιλώντας σε έναν καλό φίλο, ή λαμβάνοντας μέρος σε μία συμβουλευτική ομάδα, ή κάνοντας ατομική ψυχοθεραπεία. Ο θυμός και η πικρία χρειάζεται να μετριαστούν, ώστε να μη γίνονται εμφανή στα παιδιά, γιατί αυτά περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη να βλέπουν ένα γονέα κατασταλαγμένο, ήρεμο και ευδιάθετο. Όσα κενά και ανικανοποίητες επιθυμίες και αν αφήνει το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης είναι σημαντικό ο γονέας να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με σταδιακά βήματα.

Προσοχή!
Καθώς το διαζύγιο αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη αλλαγή είναι σημαντικό να μη γίνουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά του γονιού ή σε αυτήν των παιδιών. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο το όφελος που προσφέρει στα παιδιά – ιδίως μικρής ηλικίας- η οργανωμένη καθημερινότητα. Έχοντας μία κοινή ρουτίνα στο νοικοκυριό τα παιδιά αισθάνονται ασφαλέστερα αφού γνωρίζουν τι να περιμένουν. Η διατήρηση της ρουτίνας σημαίνει ταυτόχρονα και τήρηση των κανόνων και της πειθαρχίας μέσα στο σπίτι. Αντισταθείτε σθεναρά στον πειρασμό να χαλαρώσετε τα όρια των παιδιών σας λόγω του διαζυγίου ή να τους επιτρέψετε να παραβιάσουν τους κανόνες που έχετε θέσει.

Συμπερασματικά, άλλα παιδιά ξεπερνούν το θέμα του διαζυγίου των γονιών τους χωρίς σχετικά προβλήματα ενώ άλλα βιώνουν πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι φυσιολογικό τα παιδιά σας να αισθάνονται μία σειρά από δύσκολα συναισθήματα, αλλά ο χρόνος, η αγάπη και η διαβεβαίωση θα πρέπει να τους βοηθήσει να επουλωθούν. Αν αντιληφθείτε ότι τα παιδιά σας μετά από καιρό παραμένουν συγκλονισμένα είναι πιθανόν να χρειάζονται τη βοήθεια ενός ειδικού.

Οι φυσιολογικές αντιδράσεις στο χωρισμό είναι:

– Έκφραση θυμού, οργής ή αγανάκτησης μαζί σας ή με τον/ την πρώην σύζυγό σας.

– Άγχος για τις αλλαγές που διαδραματίζονται.

– Θλίψη για τη νέα κατάσταση της οικογένειας σε συνδυασμό με την αίσθηση της απόγνωσης και της αδυναμίας (ήπια μορφή κατάθλιψης)

Μη φυσιολογικές αντιδράσεις που απαιτούν την συμβουλή ειδικού, ειδικά αν συνεχίζονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι:

– Προβλήματα ύπνου

-Έλλειψη συγκέντρωσης

-Προβλήματα συμπεριφοράς

-Αυτοτραυματισμοί ή διατροφικές διαταραχές

-Βίαια ξεσπάσματα

-Μείωση σχολικής απόδοσης

-Άρνηση αγαπημένων δραστηριοτήτων

Read More

And More