Φρόντισε τα δόντια του μικρού σου!

Είναι πολύ σημαντικό εμείς οι γονείς να φροντίζουμε τα δόντια των παιδιών μας, όχι μόνο για την στοματική τους υγεία, αλλά και για την εικόνα τους που επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία τους! Η χειρουργός – οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου εξηγεί τα πάντα γύρω από τα δόντια…
Μεγαλώνοντας σωστά ένα παιδί ο γονέας δεν υποχρεούται μόνο να φροντίζει για την σωστή διατροφή του παιδιού, την ψυχική του ανάπτυξη και την εκπαίδευσή του, αλλά ταυτόχρονα και για την γενικότερη υγεία του οργανισμού του και την σωστή σωματική του διάπλαση.
Η στοματική υγεία του παιδιού και η αρμονική ανάπτυξη των γνάθων και δοντιών είναι προϋπόθεση για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και αργότερα του ενήλικα.
Ούλα με φλεγμονές, δόντια τερηδονισμένα, δόντια κατεστραμμένα και διαπυημένα είναι εστία μικροβίων αφενός και αφετέρου μπορούν να δημιουργήσουν έντονο πόνο και πρήξιμο ή ακόμα και απώλεια δοντιών. Οι γονείς λοιπόν πρέπει να φροντίζουν έγκαιρα για την εξέταση του παιδιού τους από ειδικευμένους οδοντιάτρους, τους παιδοδοντίατρους.
Η επίσκεψη πρέπει να έχει γίνει οπωσδήποτε μέχρι την ηλικία των 5 ετών και οι παιδοδοντίατροι έχουν την ικανότητα της ψυχολογικής προσέγγισης του παιδιού έτσι ώστε ως ενήλικες να μην έχουν την αίσθηση του “μπαμπούλα” οδοντίατρου.
Εσύ είσαι το παράδειγμα για το παιδί σου!
Το καλύτερο μάθημα για ένα παιδί είναι να βλέπει τον ίδιο τον γονέα να φροντίζει την στοματική του υγεία. Οι γονείς πρέπει να επιμελούνται και να επιμένουν στο να βουρτσίζουν τα παιδιά τους καθημερινά τα δόντια και στην χρήση νήματος πρωί-βράδυ. Επίσης να μην ξεχνούν ότι κάθε 6 μήνες απαιτείται προληπτικός επανέλεγχος για τους ίδιους και τα παιδιά τους στον οδοντίατρο. Ταυτόχρονα να φροντίζουν για την διατροφή του παιδιού (μεσογειακή διατροφή), αποφεύγοντας την σε μεγάλη συχνότητα κατά την διάρκεια της ημέρας, κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη.
Ο παιδίατρος τι σχέση έχει;
Εκτός από τον γονέα όμως είναι και υποχρέωση του παιδίατρου που παρακολουθεί την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού, να ενημερώνει τους γονείς για πιθανή καθυστέρηση ανατολής των δοντιών ή δυσμορφίες ανάπτυξης των γνάθων, έτσι ώστε να απευθύνονται έγκαιρα οι γονείς σε παιδοδοντιάτρους και ορθοδοντικούς.
Η έγκαιρη γνωμάτευση όπως και η σωστή διάγνωση και αποκατάσταση από τους ειδικούς οδοντιάτρους, ελαχιστοποιεί τα οδοντιατρικά προβλήματα, προλαμβάνει την σωστή ανάπτυξη και σχέση των γνάθων του παιδιού, την σωστή σύγκλειση των δοντιών και ταυτόχρονα την σωστή λειτουργία της μάσησης.
Όχι μόνο υγεία, αλλά και εικόνα…
Θα πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό ότι το στόμα, τα δόντια και η σχέση των γνάθων καθορίζουν την εικόνα του προσώπου και το προφίλ του ανθρώπου. Δεν είναι δηλαδή μόνον θέμα στοματικής υγείας και σωστής μάσησης, είναι και θέμα εικόνας του προσώπου που επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία του παιδιού και του αυριανού ενήλικα.
Οι οδοντιατρικές παρεμβάσεις που πιθανόν χρειάζεται ένα παιδί για την αποκατάσταση του στοματογναθικού συστήματος είναι ευκολότερες κατά την διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού και πριν την ενηλικίωση. Έτσι π.χ. σε έναν προγναθισμό της άνω η της κάτω γνάθου με ή χωρίς στραβά δόντια, κατά την διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού ένας ορθοδοντικός θα συνεργαστεί με το παιδί και τους γονείς διευθετώντας την ανάπτυξη των γνάθων και ισιώνοντας τα δόντια.
Αντιθέτως μετά την ενηλικίωση απαιτείται γναθοχειρουργική παρέμβαση με την συνεργασία ορθοδοντικού.
Έχουμε καθήκον ως γονείς να φροντίσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε αργότερα ως ενήλικες να έχουν εξασφαλίσει όχι μόνο την στοματική τους υγεία, αλλά και ένα όμορφο χαμόγελο που συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία τους με τους άλλους!

Read More

And More