Η ψυχολόγος απαντά…

Καθημερινά μπορεί να προκύψει κάτι που θα σε προβληματίσει, θα σε αγχώσει, θα σε φοβίσει. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά στις ανησυχίες κάθε μητέρας…

Ερώτηση

Όταν ένα αγοράκι 8 ετών χάσει την μάνα του και δεν εκδηλώνεται, πόσο επικίνδυνο είναι μελλοντικά για το ίδιο το παιδί; Θα πρέπει να εκδηλωθεί και με τι τρόπο;”
Απάντηση
Πολλές φορές απωθούμε τα δυσάρεστα γεγονότα κι αυτό είναι ένας τρόπος άμυνας και αυτοσυντήρησης. Μην ανησυχείτε αλλά διακριτικά παρακολουθείστε το παιδί και οπωσδήποτε φερθείτε του με αγάπη αλλά χωρίς υπερβολές και υπερπροστασία.
Ερώτηση
Καλησπέρα. Η κόρη μου είναι 4,5 χρονών και από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί το μυαλό της είναι στις ζημιές. Από μικρή συνέχεια επεξεργαζόταν τα πάντα μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ ζωηρή, κοιμάται μόνο 6 ώρες την ημέρα και ακούραστη. Δεν ξέρω πως να την αντιμετωπίσω. Έχει πολύ ενέργεια και την διοχετεύει στις ζημιές. Περπάτησε από 8,5 μηνών και δεν έχει σταματήσει ακόμα να με κουράζει.”
Απάντηση
Ένα παιδί με τόση ενεργητικότητα, θα πρέπει να έχει και ανάλογες ευκαιρίες. Απασχολήστε την με διάφορες δραστηριότητες δημιουργικές – χορό, κολύμβηση, γυμναστική, τέχνες καθώς και με παιχνίδι στο ύπαιθρο – για να την εκτονώσει δημιουργικά.
Ερώτηση
Καλήμερα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έχω ένα κοριτσάκι 5 χρονών από τον πρώτο μου γάμο και τώρα έχω ένα αγοράκι 5 μηνών… Η ερώτησή μου είναι ο πατέρας της κόρης μου συνεχώς μας διαβάλλει με αποτέλεσμα μετά τις πασχαλινές διακοπές που την είχε, να έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ρίχνει ευθύνες σε μένα για το διαζύγιο με το πατέρα της και λέει συνέχεια ψέματα για το καθετί. Χτες πχ είπε στον πατέρα της ότι θέλει να λέει μπαμπά τον πατριό της και αυτός την μάλωσε και είπε ότι εγώ της είπα να τον λέει έτσι, πράγμα που το έχουμε ξεκαθαρίσει ποιος είναι. Και της είπα να κάνει ότι νομίζει αλλά ο μπαμπάς της είναι ένας! Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω;
Απάντηση
Δυστυχώς, η φυσική ζήλια του παιδιού σας υποδαυλίζεται από την αρνητική στάση του πατέρα της. Ζητήστε άμεσα κοινή συμβουλευτική υποστήριξη για να έχετε ενιαία αντιμετώπιση του παιδιού ή νομική συμπαράσταση αν δεν συνεργαστεί. Δείξτε στο παιδί κατανόηση γιατί έχει πολύ δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσει και βέβαια είναι το μόνο που δεν φταίει.
Ερώτηση
Γιατί δεν μπορώ να συνεννοηθώ με την κόρη μου; Ό, τι και να της πω θα κάνει το αντίθετο. Άρνηση και επιμονή έχει σε ό, τι και να της πω. Αυτό γινόταν από τη Β Λυκείου. Τώρα είναι 27 χρονών, έχει χαράξει δική της πορεία μακριά μας, γιατί έφυγε από το σπίτι μας. Μας λυπεί αυτό γιατί έφυγε κρυφά και είναι στο φίλο της σε δικό τους χώρο. Τι πρέπει να κάνουμε σαν γονείς να έχουμε τουλάχιστον μια επαφή; Την αγαπάμε πολύ και μας λείπει. Ξέρω πως για να έχει επαφή μαζί μας πρέπει να αποδεχτούμε τα πάντα. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε γιατί είμαστε πληγωμένοι και θυμωμένοι με την συμπεριφορά της. Είχαμε άλλα όνειρα για αυτή και επίσης δεν μας σεβάστηκε. Ευχαριστώ.
Απάντηση
Πάντα τα ομόφυλα παιδιά ανταγωνίζονται το γονέα τους, κι αν δεν το χειριστούμε σωστά, τα πράγματα διογκώνονται. Πιθανά η κόρη σας πιέστηκε από τις προσδοκίες και τα αιτήματά σας γι’ αυτό και απομακρύνθηκε. Να χαίρεστε που είναι καλά, να την αγαπάτε όπως είναι και να της δείξετε ότι την αποδέχεσθε ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε γιατί είναι το παιδί σας και το λατρεύετε. Έτσι, θα στηρίζεται και η ίδια κι αν κάνει λάθος, θα έχει που να στραφεί.
Ερώτηση
Έχω 2 γιους 6 και 3 χρονών αντίστοιχα. Ο μεγάλος είναι ένα σχετικά ήσυχο και καλό παιδί όμως ο μικρός είναι ζωηρός και χτυπάει τον μεγάλο και επίσης τα ίδια κάνει και στο σταθμό. Η δασκάλα του μιλάει για ανταγωνισμό με τον μεγάλο του αδερφό. Του μιλάω αλλά δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι κάνει κάτι κακό.”
Απάντηση
Ο μικρός πράγματι προσπαθεί να επιβληθεί και να κερδίσει χώρο με αρνητικό τρόπο. Να είστε μαζί του σταθερή και να επιβάλετε συνέπειες στην κακή του συμπεριφορά, χωρίς να δείχνετε πανικό αλλά ούτε και ενδοτικότητα. Επαινέστε τις καλές του συμπεριφορές και βρείτε κάτι να κάνετε αποκλειστικά μαζί του, για να μην αισθάνεται “δεύτερος” και αντιδρά αρνητικά.
Ερώτηση
Καλησπέρα έχω μια κόρη 1,5 έτους. Το πρόβλημά μου είναι ότι έχει πολύ παράξενο ύπνο εκτός ότι θέλει να κοιμάται μαζί μας. Όταν πια θα κοιμηθεί αρχίζει στον ύπνο της και φωνάζει και κλαίει χωρίς λόγο. Σταματάει για κανένα δεκάλεπτο και ξανά πάλι. Δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε για να την ηρεμήσουμε. Υπάρχει κάποια λύση;”
Απάντηση
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στον ύπνο και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει και στο κοριτσάκι σας. Προσπαθείστε να είναι χαλαρή η ώρα πριν από τον ύπνο, χωρίς έντονα παιχνίδια και δραστηριότητες. Ένα ζεστό μπάνιο, το γάλα και γλυκές, ήρεμες κουβεντούλες βοηθούν όχι μόνο να την πάρει ο ύπνος αλλά και να κοιμηθεί βαθιά.

Read More

And More