Ο παιδίατρος απαντάει στις απορίες σας!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας…
Λόγω του αυξημένου αριθμού των email σας τηρείται σειρά προτεραιότητας. Μείνε “συντονισμένη” για να διαβάσεις μέσα από τα άρθα του TLIFE και την απάντηση στη δική σου απορία.

Ερώτηση

Καλησπέρα. Με λένε Μαρία είμαι 27 χρονών και έχω ένα κοριτσάκι 7 χρονών. Εδώ και 3 εβδομάδες η μικρή μου βγάζει αίμα από τη μύτη (και από τα δύο ρουθούνια). Δεν είναι αιμορραγία, μιας και μιλάμε για 1-2 σταγόνες. Γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση και συνήθως αφού πρώτα την “πειράξει” με το δάχτυλο. Είναι κάτι το ανησυχητικό;”
Απάντηση
Όπως μας το περιγράφετε δεν είναι κάτι ανησυχητικό αφού προέρχεται από την κακή συνήθεια που έχει το παιδί να βάζει το δάχτυλο στη μύτη και απ’ ότι φαίνεται τραυματίζει κάποιο αγγείο το οποίο στάζει αυτές τις 1-2 σταγόνες. Είναι όμως μία κακιά συνήθεια που πρέπει να την περιορίσετε γιατί και μικρόβια μπαίνουν στη μύτη του παιδιού με το δάχτυλό του και αυτός ο ερεθισμός του αγγείου σιγά σιγά μπορεί να γίνει μεγαλύτερος και να έχουμε σοβαρές αιμορραγίες. Επιπλέον το αίμα μπορεί να πηγαίνει πίσω στο ρινοφάρυγγα, να μην φαίνεται να τρέχει από τη μύτη και έτσι να καταπίνει αίμα και σε εξαιρετικές βέβαια περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και μία αναιμία με την απώλεια του αίματος σιγά σιγά.
Ερώτηση
Το μωρό μου είναι 5 μηνών. Το εξωτερικό κάτω μέρος των αυτιών του γυρίζει προς τα πάνω. Μήπως κρύβει κάποια ασθένεια; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Πάρα πολύ συχνά τα μωρά όταν γεννιούνται έχουν γυρισμένα τα αυτιά τους και η αιτία είναι ότι κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής κάπου ήταν στριμωγμένα μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς. Αυτό θέλει αρκετούς μήνες για να διορθωθεί και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και πλαστική επέμβαση.
Στις περιπτώσεις εκείνες που το σχήμα των αυτιών συνδέεται με κάποιο σύνδρομο συνήθως είναι όταν το αυτί είναι πάρα πολύ μικρό ή όταν έχει χαμηλή πρόσφυση στο κεφάλι του παιδιού. Επιπλέον συνήθως όταν υπάρχει σύνδρομο που έχει σχέση με το σχήμα των αυτιών σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κλινική ευρήματα τα οποία είναι τις περισσότερες φορές εμφανή όσον αφορά την γλώσσα του παιδιού, τα μάτια του, το σχήμα του προσώπου, το μήκος των δακτύλων των χεριών και ποδιών κλπ.
Ερώτηση
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 2 χρόνων και τον τελευταίο καιρό σπρώχνει και δαγκώνει τα άλλα παιδάκια άλλα και εμάς. Τι να κάνουμε;”
Απάντηση
Μέχρι ένα σημείο η συμπεριφορά του παιδιού είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Απλώς σε αυτή την ηλικία αρχίζουν τα παιδάκια να αυτονομούνται και να γίνονται πιο επιθετικά προσπαθώντας να κερδίσουν έδαφος απέναντι στα άλλα παιδιά και στους μεγαλύτερους. Καμιά φορά μπορεί να είναι προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικογένεια και δημιουργούν εκνευρισμό στο παιδί και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.
Η καλύτερη μέθοδος είναι με διακριτικό τρόπο να αποσπάται η προσοχή του παιδιού την στιγμή που γίνεται επιθετικό ώστε σιγά σιγά να καταλαγιάσουν τα πνεύματα και να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε βίαιοι διότι στο μυαλό του παιδιού η δική μας βιαιότητα θα του δημιουργήσει μεγαλύτερη επιθετικότητα αφού ο εγκέφαλός του είναι ανώριμος για να επεξεργαστεί για ποιο λόγο το τιμωρούμε.
Ερώτηση
Από ποιο μήνα μπορούμε να βάλουμε ένα μωρό σε στράτα; Υπάρχει περίπτωση να κάνει κακό στη μεσούλα του ή στα ποδαράκια του;”
Απάντηση
Η απάντηση είναι κάθετη: ποτέ! Εδώ και χρόνια και οι παιδο-ορθοπεδικοί δεν συστήνουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά στράτα και ο λόγος είναι ότι έχουμε χιλιάδες σοβαρά ατυχήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον από ότι φαίνεται η στράτα δεν βοηθάει το παιδί να περπατάει διότι απλώς σπρώχνει, δηλαδή τσουλάει την στράτα και έτσι το καθυστερεί και να περπατήσει. Ένας άλλος λόγος είναι ότι καμιά φορά λόγω των κραδασμών που υφίστανται τα οστά στη λεκάνη μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα. Άρα λοιπόν δεν χρησιμοποιούμε στράτα ποτέ.
Μπορείτε όμως να ψάξετε να βρείτε το τραπέζι απασχόλησης το οποίο είναι σταθερό, γύρω γύρω υπάρχουν παιχνίδια, το κάθισμα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και έτσι το παιδί ενώ κάθεται κινείται γύρω γύρω και διασκεδάζει με τα παιχνίδια.

Read More

And More