Η ψυχολόγος σας απαντά!

Αν υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει, αν κάτι σε απασχολεί ή αν απλά χρειάζεσαι μια δεύτερη γνώμη δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE.

H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά….

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όταν το παιδί μας πάσχει από χρόνια πάθηση σε ποια ηλικία πρέπει να του το πούμε; Και να του πω όλη την αλήθεια;”
Απάντηση
Η καλύτερη ηλικία είναι όταν το παιδί καταλαβαίνει αρκετά χωρίς να είναι όμως και μεγάλο και να έχει δημιουργήσει ήδη μια άποψη που μπορεί να μην είναι και η σωστή. Θα πρέπει να πείτε την αλήθεια αλλά με τρόπο που να μην τον τρομάξετε και πάντα με θετικό και αισιόδοξο τρόπο γιατί κάθε πάθηση έχει θεραπεία αν όχι πλήρη ίαση, ελπίδα για καινούριες θεραπείες που μπορεί να την εξαλείψουν και αντισταθμίζεται από άλλα πράγματα που μπορεί να έχει το παιδί εφόσον δεν έχει πλήρως την υγεία του.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα αγοράκι 4,5 χρονών. Συνέχεια ακούγεται από το στόμα του η λέξη ΠΕΙΝΑΩ. Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τη βουλιμία του; Του λέω ότι θα πονέσει η κοιλίτσα του αν φάει πάλι (γιατί δεν θέλω να μπουνε στο μυαλό του οι λέξεις ΔΙΑΙΤΑ, ΠΑΧΟΣ κ.τ.λ από τώρα), αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.”
Απάντηση
Πίσω από την λέξη πεινάω μπορεί να κρύβονται πολλά. Η πείνα μπορεί να είναι πείνα για δράση ή για παραπάνω στοργή και αγάπη δεδομένου ότι η τροφή συνδέεται άμεσα με την μητέρα και το συναίσθημα που το παιδί παίρνει από εκείνη. Προσπαθείστε να δώσετε πνευματική τροφή στο παιδί με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες και δίνετέ του σωστές διατροφικά τροφές έτσι ώστε να τον χορταίνουν χωρίς να το παχαίνουν.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι έξι χρονών. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την γκρίνια της; Ποια μπορεί να είναι τα βαθύτερα αίτια της γκρίνιας ενός παιδιού;”
Απάντηση
Η ερώτησή σας είναι καίρια ως προς τα αίτια που δημιουργούν την γκρίνια γιατί κάθε συμπεριφορά έχει από πίσω της κάποια κίνητρα και κάποια αιτιολογία. Η γκρίνια μπορεί να ξεκινά από ζήλια από ανασφάλεια, από υπερπροστασία και ενδοτικότητα του γονέα που συνήθιζε να κάνει όλα τα χατίρια ενώ τώρα δεν τα κάνει και επίσης από χειρισμό γιατί αν το παιδάκι κάποια στιγμή γκρίνιαζε και ο γονιός ενέδωσε το παιδί υιοθέτησε αυτή την συμπεριφορά και την εξακολουθεί. Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει σε μια χαλαρή στιγμή με πολύ ήπιο τρόπο το παιδί να πληροφορηθεί ότι όταν γκρινιάζει δεν πετυχαίνει την ικανοποίηση των επιθυμιών του, αντίθετα όταν ζητά κάτι με ευγενικό τρόπο είναι πολύ πιθανότερο η μαμά και ο μπαμπάς να της κάνουν το χατήρι.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Επιτρέπεται σε παιδάκια ηλικίας Παιδικού Σταθμού (2,5-5,5 ετών) να έρχονται με βαμμένα νύχια όλον το χρόνο; Δεν είναι τοξικά για την ηλικία τους; Πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις;
Απάντηση
Ακόμα και αν είναι μη τοξικό το βερνίκι που βάφουν τα νύχια, δεν είναι σωστό για ένα μικρό παιδί να συμπεριφέρεται ως ενήλικας. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι είναι κάποια πράγματα που είναι μόνο για τους μεγάλους όπως κάποια πράγματα είναι μόνο για τα παιδιά. Επίσης μαρτυρά ότι οι γονείς δεν έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν σωστή παιδαγώγηση στο παιδί τους και ενδίδουν στα καπρίτσια του κάτι που είναι επικίνδυνο για την σωστή ανατροφή του.

Read More

And More