H ψυχολόγος απαντά στις απορίες σας!

O γιος μου ξυπνάει συνέχεια την νύχτα, τι να κάνω; Ο σύζυγός μου δεν με βλέπει πια σαν γυναίκα μετά τα δίδυμα που γέννησα, γιατί; Έχω οικονομικές δυσκολίες και δύο παιδιά, τι να κάνω; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά στα ερωτήματα που σας απασχολούν…

Ερώτηση

Κυρία Μαυράκη θα ήθελα την πολύτιμη γνώμη σας. Έχω μία κόρη 2,5 ετών και ένα γιο 11 μηνών. Ο μικρός με κούρασε (είχε παλινδρόμηση, ξυπνούσε συνέχεια τη νύχτα κλπ) πάρα πολύ και συνεχίζει, λιγότερο έντονα βέβαια. Νιώθω τύψεις αλλά υπάρχουν φορές που δεν τον λυπάμαι όταν κλαίει, που προτιμώ να λείπει από το σπίτι (όταν πχ τον κρατάει η γιαγιά του). Δεν έχω τη χαρά να τον παίξω όπως είχα και έχω για την κόρη μου. Από την άλλη αυτός θέλει να τον έχω αγκαλιά όλη μέρα. Υπάρχει περίπτωση να μην αγαπώ και τα 2 παιδιά μου το ίδιο, γιατί αυτό αισθάνομαι -αλλά δεν θέλω να ισχύει; Σας ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Και βέβαια δεν ισχύει και βέβαια αγαπάτε και δύο παιδιά σας το ίδιο. Είναι όμως φυσιολογικό το παιδί που σας κουράζει να σας δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας, κόπωσης και ενοχών και γι’ αυτόν το λόγο είσαστε λιγότερο δοτική και προτιμάτε να το φροντίζει κάποιος άλλος αντί για εσάς την ίδια.
Ζητήστε και απολαύστε την βοήθεια αφού σας προσφέρετε, υπάρχει χρόνος τώρα που το παιδάκι μεγαλώνει και θα βρει και εκείνο τους ρυθμούς του, να ασχοληθείτε μαζί του και μην διστάζετε να πάρετε και βοήθεια από ειδικό αν νιώθετε τόσο κουρασμένη και μπερδεμένη.

Ερώτηση
Καλησπέρα! Γέννησα πριν 4,5 μήνες δίδυμα. Νιώθω ότι ο σύζυγός μου δεν ενδιαφέρεται καθόλου για μένα και ότι δεν με βλέπει πια σαν γυναίκα. Όσες φορές του το λέω τσακωνόμαστε και δεν το παραδέχεται. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Νομίζω ότι βρίσκεστε στην επήρεια των ορμονών σας, η περίφημη επιλόχειος κατάθλιψη και διογκώνετε ακόμα και τα απλά περιστατικά. Δώστε χρόνο στον σύζυγό σας να συνηθίσει ότι έγινε πατέρας διδύμων και τότε θα λειτουργήσει καλύτερα και ο ίδιος. Αυτή την στιγμή σαν ένα μεγάλο παιδί έχασε την πρωτοκαθεδρία και ενώ εσείς τον χρειάζεστε περισσότερο εκείνος δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη δίδυμη πατρότητα και στη σχέση με την σύζυγό του. Υπομονή και όλα θα φτιάξουν.

Ερώτηση
Πέρασα έντονο στρες λόγο οικονομικών δυσκολιών τι να κάνω για να νιώσω καλύτερα; Έχω δύο παιδιά.”
Απάντηση
Να σκεφτείτε ότι είστε τυχερή που έχετε δύο παιδιά γερά και φυσιολογικά. Να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Κρίση περνάει όλη η χώρα και οι πολίτες της (σχεδόν όλοι), δεν είστε μόνη σας. Πάρτε κουράγιο από την μητρότητα, από τα νιάτα και την δύναμή σας και προσπαθείστε να περνάτε καλά με την ουσία και όχι με την κατανάλωση.

Ερώτηση
Καλημέρα είμαι 30 ετών με λένε Γεωργία κι έχω ένα αγοράκι 20 μηνών. Το Σεπτέμβριο θα παντρέψουμε ένα ζευγάρι με το σύζυγό μου στη Σάμο και σκεφτόμαστε να αφήσουμε το παιδί στις γιαγιάδες για να είμαστε πιο ελεύθεροι στις κινήσεις μας εκεί. Το κακό είναι πως δεν έτυχε να φύγουμε ποτέ για μέρες κάπου χωρίς τον Παύλο και πραγματικά έχουμε διχαστεί για το τι είναι σωστό. Θέλουμε να λείψουμε περίπου 5 με 7 ημέρες τι να κάνουμε;”
Απάντηση
Να λείψετε γιατί το έχετε ανάγκη όχι μόνο για να κινηθείτε πιο ελεύθερα αλλά και για να βρεθείτε και για λίγο μαζί. Ο Παύλος θα είναι σε καλά χέρια, η γιαγιά κάνει την ίδια δουλειά με την μαμά και το παιδί πρέπει να μάθει ότι δεν το αγαπάμε μόνο όταν είμαστε συνέχεια κοντά του αλλά όπου και να είμαστε εμείς το αγαπάμε και φροντίζουμε να είναι σε καλά χέρια και ευτυχισμένα. Θα γυρίσετε ανανεωμένοι και ο Παύλος θα δει τους γονείς του χαρούμενους και θα χαρεί κι’ αυτός.

Read More

And More