O παιδίατρος σου απαντά στα email σας!

Ο παιδίατρος Μαζάνης απαντά στις ανήσυχες μανούλες….

Αν και σένα σε απασχολεί ή σε προβληματίζει κάτι σχετικά με το μικρό σου μπορείς να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE. Θα πάρεις την απάντησή σου μέσα ανάλογα άρθρα…

Ερώτηση

Το παιδί μου είναι 19 χρονών και βγάζει συχνά άφθα στο στόμα, σχεδόν κάθε μήνα. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Οι άφθες στο στόμα παρουσιάζονται για δύο λόγους είτε γιατί είναι ιογενούς αιτιολογία είτε γιατί είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Σε πρώτη φάση καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος και έναν έλεγχο βιταμινών. Σε δεύτερη φάση να αποφεύγει να βάζει στο στόμα του αντικείμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Η κόρη μου είναι 4 χρονών και πριν από λίγο καιρό ενίοτε κατά το βραδινό της ύπνο τρίζει τα δόντια της. Έχει ακόμα τα πρώτα της δοντάκια και δεν έχει βγάλει καινούρια. Θα ήθελα να μου πείτε πότε θα πρέπει να ανησυχώ όταν αλλάξει η συχνότητα που γίνεται και μετά από πόσο χρόνο. Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στον οδοντίατρο μας είπε ότι δεν υπάρχει αλλοίωση στα δόντια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω επιπλέον; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Το τρίξιμο των δοντιών το κάνουν τα παιδιά για δύο λόγους. Ή γιατί είναι αγχωμένα ή γιατί με τον τρόπο αυτό λόγω ψυχολογίας το κάνουν για παιχνίδι. Εάν το παιδί το κάνει μόνο την ώρα του ύπνου το πιθανότερο από όλα είναι ότι βλέπει όνειρα και γι’ αυτό μέσα στον ύπνο έχει άγχος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι να προσπαθούμε να ηρεμήσουμε το παιδί πριν να κοιμηθεί, δηλαδή αρκετή ώρα πριν να κοιμηθεί το βράδυ σταματάμε τους έντονους θορύβους και του δίνουμε να πιει χαμομήλι με μέλι που είναι κάπως ηρεμιστικό και δεύτερον απευθυνόμαστε σε παιδο-ορθοδοντικό ο οποίος κατασκευάζει ειδικό μασελάκι σιλικόνης για το στόμα του παιδιού ώστε εάν τρίζει τα δόντια να μην τα σπάσει.
Ερώτηση
Γιατρέ η κόρη μου είναι 2 ετών και μέχρι τώρα δεν την έχω αφήσει να κοιμηθεί εκτός σπιτιού και ούτε θέλω να το κάνω. Όλοι λένε πως είμαι υπερβολική. Της κάνω κακό; Είναι ο λόγος που δεν είναι πολύ κοινωνική και εκδηλωτική; Επίσης δείχνει προτίμηση στη μια της γιαγιά. Πως μπορώ να της δώσω να καταλάβει πως αγαπάμε το ίδιο τους παππούδες;”
Απάντηση
Το παιδί είναι πολύ μικρό για να αρχίσει να κοιμάται εκτός σπιτιού και μάλιστα χωρίς την παρουσία των γονιών. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπερβολικοί και φτάνουμε στο σημείο να γινόμαστε υποχονδριακοί και να καταπιέζουμε το παιδί. Το να κοιμηθεί στο σπίτι της γιαγιάς ή στο σπίτι ενός συγγενούς προσώπου που το παιδί το αναγνωρίζει δεν θα ήταν κακό.
Επίσης όσον αφορά την συμπάθεια που έχει προς τη μία γιαγιά αυτό είναι καθαρά θέμα της γιαγιάς και όχι δικό σας γιατί το παιδί λειτουργεί με το ένστικτό του. Όπως και τα σκυλάκια συμπαθούν περισσότερο τους ανθρώπους που τους φέρονται πιο γλυκά καθώς και την αγάπη που έχουμε προς ένα παιδί πρέπει να την δείχνουμε και όχι να την απαιτούμε.
Ερώτηση
Κυριε Μαζάνη καλησπέρα σας. Ο γιος μου είναι 4,5 ετών, έχει κρεατάκια και τη μια αμυγδαλή διογκωμένη. Ο γιατρός μου είπε ότι είναι καλό να βγούνε. Ροχαλίζει μόνο όταν είναι κρυωμένος τις πρώτες ώρες του ύπνου. Εσείς τι με συμβουλεύετε να κάνω να τα βγάλω η όχι;”
Απάντηση
Η ένδειξη για να βγούνε τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές είναι όταν ένα παιδί ακόμα και χωρίς να είναι κρυωμένο ροχαλίζει κατά την διάρκεια του ύπνου ή αναπνέει με ανοιχτό το στόμα οπότε σε λίγο καιρό αρχίζει να παραμορφώνεται το άνω χείλος. Επιπλέον εάν παθαίνει πάνω από 5 γνήσιες αμυγδαλίτιδες τον χρόνο και εφόσον οι εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν σχέση με τις αμυγδαλές είναι παθολογικές τότε αποφασίζουμε να βγάλουμε και τις αμυγδαλές.

Read More

And More