Ο παιδίατρος απαντά!

Δεν υπάρχει μανούλα που δεν ανησυχεί. Το ΤLIFE λοιπόν σου δίνει την ευκαιρία να στείλεις την ερώτησή σου στον επιτυχημένο παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη και μέσα από τα άρθα να διαβάσεις την απάντηση.

Σημείωση: Οι ερωτήσεις που έχετε στείλει στον παιδίατρο είναι πραγματικά πάρα πολλές. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Φυσικά, θα απαντηθούν όλες. Απλά μείνε συντονισμένη στο TLIFE…

Ερώτηση

Η κορούλα μου γεννήθηκε στις 21/04/2011. Από την πρώτη σχεδόν μέρα παρατήρησα τσιμπλίτσες στο δεξί της μάτι. Τότε η παιδίατρος του νοσοκομείου μας σύστησε να βάζουμε κολλύριο και να κάνουμε μασάζ στον πόρο του ματιού, όπως και έγινε. Το μωράκι μου όμως από τότε παρουσιάζει φλέγματα τα οποία δεν μπορεί να βγάλει, τα καταπίνει και δυσκολεύεται. Ο παιδίατρος μου είπε να της βάζω φυσικό ορό στη μυτούλα της δέκα λεπτά πριν το θηλασμό. Το κάνω, αλλά το μωρό ένα μήνα μετά από αυτή την αγωγή ταλαιπωρείται ακόμα. Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Τι μπορώ να κάνω για να την ανακουφίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Σοφία.”
Απάντηση
Το μωράκι σας βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει ξεκινήσει φαντάζομαι να έχει σάλια, δηλαδή έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα και θα βγάλει τα πρώτα δόντια μετά τους 6 μήνες. Συνήθως στην περίοδο αυτή τα παιδάκια επειδή έχουν πολλά σάλια, κάνουν και μύξες και είναι ένας λόγος που την ώρα που τρώνε να φαίνεται ότι κατεβάζουν φλέγματα και να πνίγονται.
Πιστεύω ότι πρέπει να βάζετε πολλές φορές φυσιολογικό ορό, ώστε να καθαρίζει η μυτούλα και να μπορεί να αναπνέει καλύτερα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αν σκεφτείτε ότι τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα παιδιά έχουν και μια μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος η οποία καθώς περνάει ο καιρός αποκαθίσταται, τότε είναι και αυτός ένας λόγος για να έχει αυτές τις μυξούλες.
Ερώτηση
Πως μπορώ να μάθω στην 3χρονη κόρη μου να κάνει τα κακά της στην τουαλέτα; Γενικά φοβάται να κάνει τα κακά της ακόμα και στο pampers. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση
Το κοριτσάκι σας δεν φοβάται. Απλώς δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι σφιγκτήρες του και ψυχολογικά δεν θέλει να αποχωριστεί τα κακά της τα οποία τα θεωρεί ότι είναι δικά της. Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει σταματήσει να κάνει τα κακά επάνω του. Ήδη είναι στην ηλικία που σε λίγους μήνες αυτό θα ωριμάσει και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Μην την πιέζετε! Διακριτικά προσπαθήστε να την βάλετε να κάνει τα κακά της στην τουαλέτα όταν καταλαβαίνεται ότι πάει να τα κάνει, όμως με κανένα τρόπο μην την πιέζετε γιατί αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Ερώτηση
Κατ΄ αρχάς συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε! Λέγομαι Λία, είμαι από Μυτιλήνη, αλλά ευτυχώς γέννησα το κοριτσάκι μου στο Ιασώ. Η μικρή μου είναι 12 μηνών, έχει ύψος 83 εκατοστά και βάρος 13 κιλά. Ποια θα ήταν μια ενδεδειγμένη διατροφή, ώστε να μεγαλώσει σωστά και χωρίς προβλήματα βάρους; Της αρέσουν πολύ τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψάρι και το γάλα. Από τώρα και μπρος μπορεί να τρώει τα πάντα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Απάντηση
Συγχαρητήρια. Σπάνια ένα παιδί στην ηλικία που είναι το δικό σας τρώει λαχανικά, φρούτα, ψάρι και γάλα. Δεν πρέπει να ανησυχείτε. Στην ηλικία αυτή το παιδί σας μπορεί να φάει τα πάντα, σχεδόν ότι τρώτε και εσείς, φυσικά φτιαγμένα με όσο γίνεται πιο υγιεινό τρόπο.
Ερώτηση
Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται σε νεογέννητα. Στο Ντουμπάι κάνουν το εμβόλιο της φυματίωσης και ηπατίτιδας (μαντού) αμέσως μετά την γέννησή τους. Είμαι έγκυος και θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Σε κάθε χώρα υπάρχει ένα διαφορετικό εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ανάλογα με την επιδημιολογία της κάθε ασθένειας στη συγκεκριμένη χώρα. Για να είναι σωστά τα παιδιά εμβολιασμένα ακολουθούμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού στη χώρα που ζει περισσότερο ένα παιδί.
Αν λοιπόν το παιδί σας θα ζει τα επόμενα χρόνια στο Ντουμπάι θα πρέπει να το εμβολιάσετε με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας αυτής. Και όταν θα έρθετε στην Ελλάδα ή θα πάτε σε μια άλλη χώρα θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα αντίστοιχα της χώρας που θα συνεχίσετε να ζείτε.
Ερώτηση
Γεια σας. Η κορούλα μου είναι 12 μηνών και από νεογέννητο κάνει πιπίλα το δάχτυλό της για να κοιμηθεί. Προσπάθησα μάταια να της μάθω να πιάνει κανονική πιπίλα, αλλά δεν τη θέλει. Τι να κάνω για να σταματήσω αυτή τη συνήθεια;”
Απάντηση
Όποιος θα μπορούσε με μία απάντηση να σας δώσει λύση γι’ αυτό το “πρόβλημα” θα γινόταν εκατομμυριούχος. Το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν το παιδί να μην είχε μάθει να πιπιλάει το δάχτυλό του γιατί πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια από τη στιγμή που το χέρι του είναι δικό του, το έχει πάνω του και ότι ώρα θέλει μπορεί να το βάλει στο στόμα. Πάντοτε λέμε από την αρχή ένα νεογέννητο εάν ξεκινήσει να κάνει πιπίλα, το καλύτερο είναι να μάθει την ξένη πιπίλα γιατί πιο εύκολα μπορούμε να την κόψουμε. Δεν υπάρχει μία μέθοδος πανάκια για όλα τα παιδιά να κόψουν την πιπίλα-δάχτυλο.
Εσείς θα προσπαθήσετε με κάθε τρόπο, να βρείτε το κουμπί του παιδιού διακριτικά, θα πρέπει να το ενοχλείτε όσο γίνεται περισσότερο, δηλαδή να του βγάζετε το δάχτυλο από το στόμα όσο γίνεται πιο συχνά ώστε να αρχίσει να δυσαρεστείται με αυτό το οποίο κάνει και σιγά σιγά να υπάρξει μία αποτοξίνωση.
Ερώτηση
Μπορώ στην διάρκεια του θηλασμού να χρησιμοποιώ κρέμες αδυνατίσματος;”
Απάντηση
Γενικά ό, τι μια μητέρα τρώει ή βάζει στο δέρμα της κατά την διάρκεια του θηλασμού, περνάει και στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια το παίρνει και το παιδί. Θα πρέπει λοιπόν να δείτε τι ουσίες περιέχει η κρέμα αδυνατίσματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας αν αυτές οι ουσίες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα απορροφηθούν από δέρμα σας, έχουν επικινδυνότητα ή όχι για το παιδί σας.

Ερώτηση
Γεια σας έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και μου αρρωσταίνει συνέχεια από τις αμυγδαλές της. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Καταρχήν πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτές τις φορές που αρρωσταίνει το παιδί σας πραγματικά έχει αμυγδαλίτιδα και όχι απλώς αυτό που λέμε κρύωμα του λαιμού ή κόκκινο λαιμό. Γενικά ο κανόνας λέει : ότι αν ένα παιδάκι κάνει πάνω από 5 γνήσιες αμυγδαλίτιδες τον χρόνο και αν οι εξετάσεις αίματος που κάνουμε για να δούμε πόσο οι αμυγδαλίτιδες έχουν επηρεάσει τον οργανισμό του παιδιού πχ η εξέταση asto, τότε αποτελεί ένδειξη για τις αφαιρέσουμε.

Read More

And More