Η ψυχολόγος απαντά στις ερωτήσεις σας…

Ο μικρός μου κάθε βράδυ ξυπνάει και ουρλιάζει, τι να κάνω; Την κόρη μου την κοροϊδεύουν στο σχολείο, πως να το χειριστώ; Για ποιο λόγο δεν έχω φίλους; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις ερωτήσεις σας…
Ερώτηση
Είμαι έγκυος στο τέταρτο παιδί. Έχω ηλικίες 9-7-5 τα δυο αγόρια, το μικρο είναι κορίτσι. Δεν ξέρω πως να διαχειριστώ την μικρή μου που μου ζητούσε κοριτσάκι για να έχει παρέα. Βέβαια έγινε ένα λάθος του γιατρού στην διαπίστωση του φύλου. Στην αρχή μας ανακοίνωσε κοριτσάκι και αργότερα μας είπε ότι το οριστικό είναι αγόρι. Δεν ξέρω πως να της μιλήσω, πραγματικά με έκανε να δω την εγκυμοσύνη μου αρνητικά. Βοηθήστε με να το ελέγξω τουλάχιστον στα τρία μου παιδιά.”
Απάντηση
Κατανοώ την ματαίωση των προσδοκιών της κόρης σας που περίμενε ένα κοριτσάκι για να παίζει. Εξηγείστε της ότι τα παιδιά δεν έρχονται κατά παραγγελία και ότι αυτό που θα πρέπει να παρακαλούμε όλοι είναι να έρθει ένα γερό παιδάκι που θα είναι το αδερφάκι της το μικρό που θα το φροντίζει όπως φροντίζετε εσείς την ίδια. Για να παίζει, έχει φίλες που τις διαλέγει και που γίνονται τα αδέρφια που διαλέξαμε.

Ερώτηση
Κυρία Μαυράκη καλησπέρα. Είμαι 30 ετών και έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών. Είμαι παντρεμένη 4 χρόνια με τον άντρα μου με τον οποίο είμαι μαζί του από τα δεκαεφτά μου. Θεωρώ ότι τα πηγαίναμε καλά μέχρι τώρα, ώσπου τέθηκε το θέμα 2ο παιδί. Εγώ δεν θέλω προς το παρόν, αλλά όπως βλέπω και προς το μέλλον. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η πρώτη εμπειρία, δεν μου ταίριαξε, μην το παίρνετε εγωιστικά και το κοριτσάκι μου το λατρεύω. Από εκεί άρχισαν όλα. Ο άντρας μου άλλαξε στάση απέναντι μου, μου είπε ότι εάν δεν κάνω άλλο μωρό θα φύγει από το σπίτι. Η πεθερά μου με συμβούλεψε να δω ειδικό και η μαμά μου να κάνω ότι θέλω πραγματικά εγώ, να μην αφήνω να με πιέζουν. Τώρα στο μεταξύ που δεν τα πάμε καλά με τον άντρα μου, πιστεύω ότι είναι τεράστιο λάθος το 2ο παιδί μαζί του. Μου συμπεριφέρονται (η μητέρα του και αυτός) σαν να είμαι τρελή και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι στάση ζωής. Εσείς τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ για το χρόνο σας!”
Απάντηση
Οι παλιές φεμινίστριες έλεγαν “δεν είμαι του αντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου, είμαι ο εαυτός μου” θέλοντας να δηλώσουν ότι η καθεμιά μας έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται το σώμα της όπως αυτή επιλέγει. Είναι δικαίωμά σας να μην θέλετε άλλο παιδί, εξηγήστε το με το δυνατό καλύτερο τρόπο στον άντρα σας και την μητέρα του, αποκλείοντας τους εγωιστικούς λόγους που πιθανά υπονοούν και επιμένοντας στο ότι είναι καλύτερα να είμαστε γονείς ενός παιδιού και καλοί από το να είμαστε γονείς περισσοτέρων παιδιών και να αμφιβάλλουμε για τον ρόλο μας και να κάνουμε σημαντικά λάθη. Έτσι κι αλλιώς η κακή σχέση με τον σύζυγό σας δεν επιτρέπει πράγματι αυτή την στιγμή την πιθανότητα ενός δεύτερου παιδιού.

Ερώτηση
Καλησπέρα. Έχω 2 αγοράκια ο ένας 6 και ο άλλος 2 και κάτι. Ο μικρός μου σχεδόν 1 χρόνο τώρα ξυπνάει το βράδυ και ουρλιάζει, δεν θέλει κανέναν και τίποτα, έχω καταλάβει ότι δεν μας βλέπει. Ο παιδίατρος λέει ότι έτσι κάνει. Έχω πάει και στην εκκλησία. Σωματικά δεν έχει τίποτα, αλλά δεν αντέχω άλλο.”
Απάντηση
Ο μικρός έχει νυχτερινό τρόμο. Είναι φυσιολογικός για το ηλικιακό στάδιο το οποίο διανύει και συμβαίνει στα περισσότερα παιδάκια. Δείξτε υπομονή και κατανόηση, ζητήστε βοήθεια και από τον σύζυγό σας και επειδή πράγματι το παιδί δεν θυμάται ούτε κατανοεί την βραδινή του συμπεριφορά αρκεστείτε στο να το καθησυχάσετε με την αγκαλιά σας, με παρηγορητικά λόγια και χάδια μέχρι να ηρεμήσει και να ξαναγυρίσει σε ήσυχο ύπνο.
Ερώτηση
Την κόρη μου, που είναι 8 χρονών την κοροϊδεύουν και την χτυπάνε στο σχολείο. Πως πρέπει να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Το σχολικό bulling είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας. Μοιραστείτε το πρόβλημα με τους δασκάλους και τον διευθυντή του σχολείο για να το αντιμετωπίσουν. Θωρακίστε την κόρη σας έτσι ώστε να μπορεί να σταματά ή να αποκρούει τις επιθέσεις εναντίον της, γνωρίζοντας ότι είναι αδυναμία των παιδιών που την κοροϊδεύουν και ασχολούνται μαζί της και όχι πρόβλημα δικό της επειδή αυτά τα παιδιά καταφέυγουν σε τόσο κακές πράξεις για να ξεχάσουν δικά τους πράγματα.

Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 20 ετών και δεν έχω φίλους. Ενώ γνωρίζω πολύ κόσμο, κάνω εύκολα γνωριμίες και μου αρέσει αυτό, είμαι μονή μου. Μόνη μου πηγαίνω για καφέ, βόλτες κτλ. Τα πρόσωπα που γνωρίζω δε θέλουν κάτι παραπάνω από μένα παρά μόνο τυπικές σχέσεις. Θεωρώ ότι είμαι κοινωνικό άτομο (χαρούμενη, ευδιάθετη, ομιλητική) θέλω να πω ότι δεν είμαι πολύ σοβαρή, απόμακρη η μαζεμένη. Γιατί πιστεύετε ότι μου συμβαίνει αυτό; Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι πρόθυμοι να συνάψουν σχέσεις, μένουν στην παρέα και στα τυπικά και δεν προχωρούν στα ουσιαστικά. Μέχρι να βρείτε έναν αληθινό φίλο που θα σας ταιριάζει και θα του ταιριάζετε μην παραπονιέστε και αρκεστείτε στις παρέες χωρίς να ψάχνεστε για το αν φταίτε εσείς που δεν έχετε ακόμα συναντήσει τον ιδανικό φίλο.

Read More

And More