O παιδίατρος απαντά

Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε ασβέστιο με γιαούρτι; Πότε σταματάμε τις αλεσμένες τροφές; Είναι επώδυνη η κυστεογραφία; Είναι το χαλί επικίνδυνο για αλλεργίες; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

1. Το παιδι μου είναι 3 χρόνων και σταμάτησε να πίνει γαλα. Του κοψαμε το μπιμπερο και αρνείται να το πιει με καλαμάκι. Του δίνω κάθε μέρα 2 γιαούρτια παιδικά μπανάνα με μπαλάκια σοκολάτας. Θα ήθελα να μου πείτε
αν αυτο τον καλύπτει σε περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται το γαλα

Μετά τα δύο χρόνια της ζωής δεν είναι απαραίτητο τόσο πολύ το γάλα στα παιδιά. Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος μπορεί το παιδί να τα καλύψει από τις άλλες τροφές που τρώει.

Aν το παιδί τρώει δύο γιαούρτια την ημέρα και συμπληρώνει και με κάποιο τυρί τότε καλύπτει πλήρως την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου. Ειδικότερα τα 100gr παρμεζάνας ισοδυναμούν με ένα ποτήρι γάλα.

Δεδομένου ότι μετά τον πρώτο χρόνο χρειαζόμαστε μόνο 500ml γάλα τότε το παιδί καλύπτεται πλήρως.

2. Έχω δίδυμα αγοράκια 10 μηνών που δεν πίνουν νερό με το μπιμπερό ή με το είδικό ποτηράκι. Τι να κάνω; Τους δίνω με το κουταλάκι.Κανονικά δεν έπρεπε να πίνουν με το μπιμπερό;Το ποτηράκι πότε πρέπει να το ξεκινήσουμε;

Τα μωράκια σας είναι πολύ μικρά για να έχουμε τόσες απαιτήσεις. Θέλει προσπάθεια, λίγο με το κουταλάκι, λίγο με το μπιμπερό, λίγο με το ειδικό ποτηράκι καθώς περνούν οι μήνες θα συνηθίσουν.

Όσον αφορά την ανάγκη τους σε νερό αν υπολογίσετε στο νερό που πίνουν και εκείνο που περιέχεται μέσα στο γάλα και τη σούπα που φτιάχνετε φαίνεται ότι τους αρκεί γι’ αυτό δεν αποζητούν να πιουν παραπάνω.

3. Ο γιος μου είναι 2,5 χρονών και ακόμη τρώει αλεσμένα/. Ωστόσο τρώει ψωμί, παξιμάδια και μπισκότα. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να του δώσω μη αλεσμένα αλλά αρνείται πεισματικά. Τι να κάνω;

Ο γιος σας είναι αρκετά μεγάλος για να τρώει τροφές χωρίς να είναι αλεσμένες. Μετά τους 17 μήνες πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά να τρώνε μη αλεσμένα τρόφιμα. Αφού τρώει ψωμί, μπισκότα, παξιμάδια κτλ είναι σίγουρο ότι μπορεί να το κάνει. Απλώς χαϊδεύεται και λίγο τεμπελιάζει. Έγκειται στη δική σας υπομονή και επιμονή να το “αναγκάσετε” με έξυπνο τρόπο να φάει κανονικά.

4. Η μικρή μου 11 μηνών έπαθε ουρολοίμωξη. Πρέπει μετά το τέλος της αντιβίωσης να κάνει κυστεογραφία και υπέρηχο νεφρών; Είναι επίπονη διαδικασία;

Το πρωτόκολλο λέει ότι ένα παιδί που σε αυτή την ηλικία παθαίνει ουρολοίμωξη θα πρέπει να κάνει και υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος και ανιούσα κυστεογραφία και μετά από μερικούς μήνες σπινθηρογράφημα νεφρών. Από αυτές τις εξετάσεις μόνο η κυστεογραφία είναι λίγο ενοχλητική καθώς χρειάζεται να μπει ένα μικρό καθετηράκι στην ουρήθρα του παιδιού. Ωστόσο όλες οι εξετάσεις είναι απαραίτητες γιατί αν υπάρχει σοβαρό ανατομικό πρόβλημα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης.

5. Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών και έχει ήδη αρχίσει να μπουσουλάει. Θέλω να βάλω στο δωμάτιο του χαλί ή μοκέτα για να μπορεί να κάθεται και να παίζει. Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται ή όχι στην ηλικία αυτή, προς αποφυγή τυχόν αλλεργιών από τα ακάραια.

Βεβαίως μπορείτε να βάλετε χαλί ή μοκέτα αλλά για να αποφύγετε τις αλλεργίες πρέπει να φροντίσετε να είναι πολύ καλής ποιότητας και να καθαρίζεται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα για να μαζεύεται η σκόνη και τα ακάρεα. Φροντίστε επίσης το δωμάτιο να αερίζεται αρκετά.

6. Έχω ένα αγοράκι 4,5 μηνών. Από πότε αρχίζω να του δίνω φρούτα και κρέμες; Η παιδιατρος μου είχε πει από τον 4ο μήνα να του δίνω λίγο αχλάδι και στη συνέχεια να προσθέσω μπανάνα. Μήπως είναι λίγο νωρίς; Πότε ξεκινάμε το ριζάλευρο;

Πολύ καλά έχετε κάνει και έχετε ξεκινήσει να δίνετε λίγο λίγο αυτά τα βασικά φρούτα. Μετά τους 5 μήνες μπορείτε να βάλετε και ριζάλευρο και μετά τους 6 και φαρίν λακτέ. Αυτό θα εξάρτηθεί και από το βάρος που έχει το παιδί καθώς οι κρέμες είναι λίγο παχυντικές

Read More

And More