Να κάνει εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και πότε;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει ένα κορίτσι ή μια γυναίκα να κάνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε ποιες ηλικίες επιτρέπεται…
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε σειρά συχνότητας είναι δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες. Κάθε ώρα που περνάει 3 γυναίκες χάνονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος αυτός προκαλείται από ιούς οι οποίοι ονομάζονται ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή ακόμη και αν η επαφή δεν είναι ολοκληρωμένη. Οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορούν όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους καθώς το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έρχεται σε επαφή με τους ιούς αυτούς κάποια στιγμή της ζωής τους.
Πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια;
Τα εμβόλια αποτελούν τον μοναδικό τρόπο πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς η λοίμωξη από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων που αποτελούν την αιτία ανάπτυξης αυτού του καρκίνου δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Συνεπώς με τον εμβολιασμό προλαμβάνονται όλες οι δυσπλασίες και οι προ-καρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας και φυσικά ο καρκίνος που προκαλείται από τους τύπους που περιλαμβάνονται στα εμβόλια.
Σήμερα υπάρχουν 2 εμβόλια το τετραδύναμο και το διδύναμο. Η αποτελεσματικότητα των 2 εμβολίων είναι πολύ υψηλή και προσεγγίζει το 100% για την πρόληψη των νοσημάτων που προκαλούνται από τους ιούς αυτούς.
Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων από χώρες όπως η Αυστραλία όπου μετά την εφαρμογή ενός επιτυχημένου μαζικού προγράμματος εμβολιασμού έναντι των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων αναδείχθηκε ήδη η πρώτη σημαντική μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων στον γενικό πληθυσμό.
Τα πλεονεκτήματα από τα εμβόλια του τραχήλου της μήτρας!
Αξίζει να τονιστεί ότι αυτά τα εμβόλια είναι πλέον δοκιμασμένα καθώς κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν ήδη εμβολιαστεί με αυτά εκατομμύρια γυναίκες. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών τα εμβόλια απευθύνονται σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Οι μικρότερες ηλικίες είναι γνωστό ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στα εμβόλια, η συμμόρφωση είναι μεγαλύτερη ενώ η πιθανότητα έκθεσης στους ιούς είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα το όφελος από τον εμβολιασμό να είναι το μέγιστο δυνατό. Συμπερασματικά όλα τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έως 26 ετών πρέπει να εμβολιαστούν.
Μια γυναίκα που έχει ξεκινήσει τις επαφές της και έχει πιθανά εκτεθεί σε ένα τύπο του ιού θα προστατευθεί με τον εμβολιασμό από τους υπόλοιπους τύπους που περιλαμβάνονται στα εμβόλια. Μεγάλο όφελος από τον εμβολιασμό έχουν και οι γυναίκες που έχουν εκτεθεί στο παρελθόν στον ιό και σήμερα η λοίμωξη έχει υποστρέψει πλήρως, διότι με τον εμβολιασμό προλαμβάνεται η υποτροπή της λοίμωξης από τον ίδιο τύπο του ιού.
Οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;
Το τετραδύναμο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και στις γυναίκες άνω των 26 χρόνων έως την ηλικία των 45 ετών. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έναντι του καρκίνου της μήτρας έχει ενταθεί επίσημα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και αποζημιώνεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών ώστε να αποκομίσουν τα μοναδικά οφέλη εμβολιασμού χωρίς κόστος. Ο εμβολιασμός γίνεται σε 3 δόσεις με ενδομυϊκή ένεση στον βραχίονα.

Read More

And More