Πίσω στην κορυφή της σελίδας
02.06.2014 | 22:17

Ήρθε το νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β!

Ήρθε το νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η μηνιγγίτιδα ήταν και παραμένει μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα ένα νέο κρούσμα μηνιγγιτιδόκοκου σε παιδί 3-3,5 ετών, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των παιδιών που "χτύπησε" η ασθένεια αυτή φέτος.

Ευτυχώς, για τις περισσότερες μορφές μηνιγγίτιδας ο εμβολιασμός ήταν η καλύτερη θεραπεία μέχρι σήμερα. Υπήρχε όμως ένα σημαντικό κενό αφού δεν υπήρχε εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας που οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β, ίσως την πιο επικίνδυνη μορφή μηνιγγίτιδας.

Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, το Bexsero, είναι πια γεγονός και διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα!

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας, με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας «Reverse Vaccinology» και ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Χάρη στον τρόπο που έχει αναπτυχθεί το εμβόλιο είναι πολύ ελαφρύτερο για τον οργανισμό από τα παλιά, κλασικά εμβόλια.

Το Bexsero εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2013 και ήδη κυκλοφορεί σε Αγγλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Γσλλία, Ιταλία, Τσεχία, Πορτογαλία, Αυστρία, Καναδά και Αυστραλία.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το εμβόλιο;

Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους, νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς

Τo βακτήριο (Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο εμετός και η κεφαλαλγία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα και το νέο εμβόλιο μπορούν να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10