Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.01.2011 | 23:11
Νίκη Ζαρκάδα

Το παιδί επιμένει να φιλάει τη μητέρα του στο στόμα...

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πολλά παιδιά συνηθίζουν να φιλούν τη μητέρα τους στο στόμα γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αμηχανία στους γονείς. Τι συμβαίνει όμως; Η Ψυχολόγος Νίκη Ζαράδα εξηγεί:

Είναι φυσιολογικό; Να ανησυχήσω;

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα παιδιά αρκετά συχνά επιδιώκουν να φιλάνε τη μητέρα τους στο στόμα. Όσο και αν αυτό είναι κάτι που σοκάρει ή αγχώνει τους γονείς είναι σύνηθες σε αυτό το ηλικιακό στάδιο. Το παιδί δεν δίνει σεξουαλικό νόημα σε αυτή την πράξη και δεν αντιλαμβάνεται το φιλί στο στόμα με τον ίδιο τρόπο που το αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι. Ακόμα λοιπόν και αν έχει συμβεί το παιδί σας να σας φιλήσει στο στόμα μην πανικοβάλλεστε.

Τι συμβαίνει;

Δεν είναι κάτι που πρέπει να σας γεμίσει ενοχές, ούτε θα πρέπει να φοβάστε για πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση του παιδιού ή πως πρόκειται για μια αιμομικτική πράξη. Είναι πολύ πιθανό, το παιδί να προσπαθεί να μιμηθεί μια συμπεριφορά που έχει δει. Για παράδειγμα, μπορεί αν έχει δει τους γονείς να ανταλλάσσουν ένα φιλί στο στόμα και να αναπαράγει αυτή τη συμπεριφορά, ως εκδήλωση αγάπης.

Τι να κάνω;

Ενώ δεν είναι κακό, ούτε πονηρό το να συμβεί αυτό, είναι θεμιτό σταδιακά να αποφεύγεται αυτή η συμπεριφορά και να υπάρχει οριοθέτηση από την πλευρά της μητέρας με απλό και ήρεμο τρόπο. Μπορεί για παράδειγμα να εξηγήσει στο παιδί, με λόγια απλά και κατανοητά για την ηλικία του, πως στο στόμα φιλιούνται μόνο η μαμά και ο μπαμπάς και οι ενήλικοι γενικότερα.
 
Επιπλέον, καλό είναι να τονίσουμε πως το φιλί στο μάγουλο ή η αγκαλιά που κάνει η μαμά στο παιδί της έχει την ίδια συναισθηματική αξία και πως με αυτό τον τρόπο εκφράζεται η αγάπη της.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Χρειάζεσαι λοσιόν! End of story! Ποια να αγοράσεις ανάλογα με τον τύπο σου!
ΤΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΚΑΙ ΠΩΣ; Απαντάμε στις ερωτήσεις σου!
Χάσε 5 κιλά σε ένα μήνα με τη Νέα Μεταβολική Δίαιτα “Restart” του Δημήτρη Γρηγοράκη
Wabi-Sabi: Η τέχνη της... ατέλειας είναι το νέο μεγάλο trend στη διακόσμηση και ήρθε η ώρα να το μάθεις
Top 10