O παιδίατρος απαντά στα δικά σας e-mail!

Οι ανήσυχες μανούλες έχουν τον απόλυτο σεβασμό του TLIFE για αυτό και κάθε e-mail που φτάνει στις φόρμες των ειδικών μεταφέρεται στον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη…

Ερώτηση

“Το αγοράκι μου, 2 ετών, δεν θέλει να πίνει το γάλα του όσο και αν έχω προσπαθήσει με διάφορα κόλπα όπως αλλαγή γάλατος (διαφορετικά σκευάσματα τη φορά), όμορφα ποτηράκια, καλαμάκια, να το δίνω στον ύπνο του κ.α., επιμένει να αρνείται πεισματικά! Ως προς τα υπόλοιπα γεύματα του δεν έχω πρόβλημα όπως δεν υπάρχει πρόβλημα και στον ρυθμό ανάπτυξής του. Το γάλα του όμως δεν είναι πολύ σημαντικό να το πίνει; Τι να κάνω;”
Απάντηση
Το γάλα είναι μια σημαντική τροφή για τα παιδιά αλλά όταν έχουμε ένα παιδί όπως στην δική σας περίπτωση που αρνείται πεισματικά, θα πρέπει να σταματήσουμε να το πιέζουμε. Θα πρέπει να βρούμε κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να πάρει το παιδί το πολύτιμο στοιχείο που λέγεται ασβέστιο και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά.
Έτσι λοιπόν εάν δεν πίνει γάλα, αλλά μπορεί να φάει λίγο τυρί και λίγο γιαούρτι κάθε μέρα μπορεί αυτό να αντικαταστήσει το γάλα. Για παράδειγμα 100γρ παρμεζάνα την ημέρα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ποτήρι γάλα. Όλα τα κίτρινα τυριά έχουν ασβέστιο και πρέπει να τα προτιμήσουμε ειδικότερα το τσένταρ και το ένταμ. Αν θα ψάξουμε στο οικογενειακό ιστορικό πιθανόν στην οικογένειά σας να υπάρχει και άλλο άτομο το οποίο να μην θέλει να πιει το γάλα γιατί πολλές φορές υπάρχει κάποια δυσανεξία στο γάλα και είναι ο ίδιος οργανισμός ο οποίος φροντίζει στο να μην πίνει το γάλα. Με τα άλλα όμως γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του παιδιού όσον αφορά το ασβέστιο.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών και ακόμα δεν μου έχει κόψει το βραδινό γεύμα και είναι 7.600 κιλά. Τι πρέπει να κάνω για να μου το κόψει;”
Απάντηση
Το βάρος του παιδιού σας θα έλεγα ότι είναι πολύ για την ηλικία του και εφόσον τρώει καλά δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για το αν θα κόψετε το βραδινό γεύμα. Σιγά σιγά θα κοπεί και αυτό όταν το παιδί θα νιώσει ότι μπορεί να το κάνει.
Εμείς σαν τέχνασμα μπορούμε να κάνουμε το εξής: Το τελευταίο γεύμα να το κάνει το παιδί γύρω στις 11 με 12 και όταν για παράδειγμα θα ξυπνήσει στις 3 ή 4 κάθε δύο ή τρία βράδια να το καθυστερούμε από 15 λεπτά ώστε σιγά σιγά το στομαχάκι του να συνηθίζει. Έτσι 15 λεπτά με 15 λεπτά θα φτάσουμε μέχρι το πρωί να κάνει ένα 6ωρο χωρίς να τρώει.
Ερώτηση
“Το παιδί μου 2 μηνών έχει έκζεμα. Πως φεύγει;”
Απάντηση
Το έκζεμα σημαίνει ότι είναι κάποια μορφή αλλεργίας. Το παιδί 2 μηνών επειδή σιτίζεται μόνο με γάλα θα πρέπει να κοιτάξουμε σε πρώτη φάση εάν έχει αλλεργία στο γάλα είτε αυτό είναι αγελάδας αν δηλαδή πίνει τεχνικό γάλα ή εάν σιτίζεται από την μαμά μήπως είναι τα γαλακτοκομικά που τρώει η μητέρα ή κάποια άλλη τροφή που περνάει μέσα άπω το μητρικό γάλα και δημιουργεί αλλεργία στο παιδί. Άλλη αιτία που μπορεί να υπάρχει το έκζεμα είναι τα απορρυπαντικά που πλένουμε τα ρουχαλάκια του, τα σαπούνια και τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμό του. Επίσης τα ρούχα που φοράει αν είναι συνθετικά, το περιβάλλον του δωματίου του για παράδειγμα αν υπάρχουν σκόνες, ζώα όπως πτηνά, γάτες κλπ.
Σε πρώτη φάση λοιπόν γίνεται έρευνα για να δούμε που οφείλεται αυτό το έκζεμα και σε δεύτερη φάση αν αποκλείσουμε τον αλλεργιογόνο παράγοντα και δεν βελτιωθεί τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισταμινικά ή κορτιζονούχα φάρμακα.
Ερώτηση
“Η κόρη μου 6 ετών παρουσίασε υψηλό πυρετό και την 2η μέρα έβγαλε κοκκινίλες στο πρόσωπο. Την πήγα στο γιατρό και διέγνωσε στρεπτόκοκκο που την γύρισε σε οστρακιά. Πανικοβλήθηκα και δεν ρώτησα λεπτομέρειες. Της έδωσε αντιβίωση και είπε σε 10 ήμερες να κάνουμε εξέταση ούρων. Είναι επικίνδυνο, υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να τρώει;”
Απάντηση
Η οστρακιά είναι μια αρκετά συνηθισμένη αρρώστια η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά με την ενδεδειγμένη αντιβίωση μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υγείας του παιδιού μέχρι και χρόνια προβλήματα. Σήμερα όμως πια με την έγκυρη διάγνωσή της και την έγκυρη σωστή αντιβιοτική θεραπεία της αυτοί οι κίνδυνοι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.
Σωστά πρέπει να γίνει μετά από 10 μέρες εξέταση ούρων και πιθανόν και εξέταση αίματος για να διαπιστώσουμε ότι είχε αποτέλεσμα η αλλεργία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι οκτώμισι μηνών. Έχει ύψος 71 πόντους και κιλά 9,5. Πίνει τουλάχιστον 700gr την ημέρα γάλα. Ξυπνάει τη νύχτα και θέλει γάλα. Ακόμα του δίνω βρεφικές κρέμες. Μήπως είναι βαρύς? Τι να κάνω με το βραδινό γάλα στις 1 κ στις 5 που ξυπνάει? Τι τροφές μπορώ να του δίνω? Νατάσα από Πάτρα”
Απάντηση
Το ύψος και το βάρος του παιδιού σου εάν υπολογίσουμε ότι είναι αγόρι βρίσκεται πάνω από την μέση, άρα δεν είναι ούτε πολύ βαρύ ούτε πολύ ψηλό. Θα έλεγα ότι είναι ένα κανονικό παιδί. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για το βάρος και για το ύψος του όσον αφορά την διατροφή του. Σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να φάει πάρα πολλά πράγματα όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκορα, αρνί, κατσίκι, κουνέλι, γιουβαρλάκια, μπιφτέκια, μακαρόνια με κιμά, ρύζι, όλα τα ζυμαρικά, γιαούρτι και φυσικά το γάλα του και τα φρούτα του.

Read More

And More