Πίσω στην κορυφή της σελίδας
29.12.2011 | 21:46
Νίκος Κριαράς

Χριστουγεννιάτικοι πειρασμοί! Μάθε στο παιδί σου τι θα πει "μέτρο"!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Χριστούγεννα σημαίνει δώρα, στολίδια και φυσικά... γλυκά!

Δύσκολο να αντισταθούμε. Όμως εύκολο, ή τουλάχιστον όχι ανέφικτο να μετριάσουμε τις ποσότητες, όπως επίσης και να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας στο πόσο θα πρέπει να φάει...

Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις; Ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς, εξηγεί:

To πιο σύνηθες γλυκό, η βασιλόπιτα. Ένα τεμάχιο βασιλόπιτας, προσφέρει 350 θερμίδες. Προσοχή στο κρυφό λίπος, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα. To κρυφό λίπος, συναντάται με τη μορφή του βουτύρου ή της μαργαρίνης. Σαφώς και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί απο τα πλαίσια της διατροφής της συγκεκριμένης περιόδου αλλά θα πρέπει να καταναλωθεί ένα κομμάτι κ όχι κάθε μέρα.

Ένα δεύτερο χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό, είναι ο κουραμπιές. Προσφέρει 150 θερμίδες ανά τεμάχιο. Η θρεπτική αξία του κουραμπιέ διαχωρίζεται με βάση την διαδικασία παρασκευής του. Αν δεν έχει παρασκευασθεί με ελαιόλαδο, αλλά με βούτυρο τότε υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα κρυφό λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου.

Τα μελομακάρονα, ένα ακόμη γλυκό το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προτίμησης την συγκεκριμένη περίοδο, προσφέρει μόλις 110 θερμίδες ανά τεμάχιο. Σαφώς, πιο υγιεινό απο τον κουραμπιέ, διότι δεν περιέχει κρυφό λίπος και έχει παρασκευασθεί με άκρως σπιτική διαδικασία. Η σημαντική διαφορά, μεταξύ του μελομακάρονου με τον κουραμπιέ, είναι ότι ο κουραμπιές περιέχει 5% παραπάνω λίπος.

Τέλος, ένας ακόμη χριστουγεννιάτικος πειρασμός, είναι τα ζαχαρωτά, τα οποία προσφέρουν 75 θερμίδες ανά τμχ.
Αρκετά θερμιδογόνα αλλά αν καταναλώνονται με μέτρο αποδίδουν σε ικανοποιητική ποσότητα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

Τι να κάνω;

Ας του επιτρέψουμε να καταναλώσει ό,τι επιθυμεί απο τους χριστουγεννιάτικους πειρασμούς αλλά να του περιορίσουμε την ποσότητα σε ένα τεμάχιο ανά είδος κεντρίζοντας του, το ενδιαφέρον σε κάποια άλλα τρόφιμα πιο υγιεινά ή ακόμη αν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να έχει γνώμη, τότε να του εξηγήσουμε με παραδείγματα την επίπτωση της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και την σπουδαία σημασία ορισμένων διαφόρων υγιεινών τροφών.

Σημαντική Σημείωση: Μην του απαγορέψετε αν επιθυμεί να καταναλώσει κάποιο γλυκό, αλλά αποδώστε του, την παιδεία και την δυνατότητα να κρίνει τις ποσότητες και το είδος.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10