Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα!

Ήξερες ότι γυαλιά ηλίου είναι πολύ σημαντικά για τα μάτια των παιδιών; Ένα παιδί χωρίς αν δεν φοράει γυαλιά ηλίου και είναι εκτεθειμένο στην ακτινοβολία του, μπορεί να πάθει ακόμα και καρκίνο στα βλέφαρα. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι τα γυαλιά μαϊμού, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί ο φακός, αλλά και ότι έχουν ημερομηνία λήξης!
Χειμώνα καλοκαίρι είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου για τα παιδιά. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σήμερα με την γνωστή τρύπα του όζοντος να αντλεί την υγεία όλων μας, τα γυαλιά ηλίου επιβάλλονται και για τις πολύ μικρές ηλικίες. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει από απλούς ερεθισμούς μέχρι και καρκίνο στα βλέφαρα των παιδιών.
Το μάτι γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή του στην ακτινοβολία της οποίας οι συνέπειες είναι αθροιστικές. Οι ακτίνες εισχωρούν πιο εύκολα στις κόρες των παιδικών ματιών απ’ ότι στους ενήλικες επειδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την ικανότητα να συστέλλονται κάτω από το έντονο φως.
Έτσι προσβάλλονται τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς και του επιπεφυκότος με συμπτώματα έντονο πόνο, φωτοφοβία, ελάττωση της όρασης και πρώιμο καταρράκτη. Μην παίζετε λοιπόν με την όραση των παιδιών σας!
Η μόνη αποτελεσματική ασπίδα είναι τα γυαλιά ηλίου που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως πλέον δεν είναι μόδα, αλλά ανάγκη.
Γι’ αυτό προσοχή στα γυαλιά ηλίου μαϊμούδες που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα περίπτερα, σούπερ μάρκετ, τουριστικά μαγαζιά κλπ.

Τα σωστά γυαλιά
Κατάλληλα λοιπόν είναι εκείνα τα γυαλιά ηλίου που ο φακός τους πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι απορροφητικός στην ηλιακή ακτινοβολία ώστε να ανακόπτει το 100% της περατότητάς της και να παρέχει διαφάνεια.

2. Να είναι οπτικά κατεργασμένος, ομοιογενής και αναλλοίωτος, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως ώστε να μην προκαλεί παραμόρφωση των αντικειμένων.

3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
Όλα τα παραπάνω κωδικοποιούνται από τον κανονισμό ΕΝ1836/1995.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να αγοράσετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι να διαθέτουν το σήμα πιστοποίησης της ευρωπαϊκής ένωσης, δηλαδή το Σ.Ε.
Όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από οπτικά καταστήματα οφείλουν να αναγράφουν την κατηγορία 0,1,2,3,4 στην οποία ανήκουν. Τα γυαλιά γενικής χρήσης ανήκουν στην κατηγορία 3. Αυτοί οι φακοί μπορούν να φορεθούν μέσα στην πόλη, αλλά και στη θάλασσα ή στο βουνό.
Προσοχή!
Τέλος να έχετε υπόψιν σας ότι και οι φακοί ηλίου έχουν ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με τα οπτικά δεδομένα κάθε 2 χρόνια θα πρέπει να ανανεώνονται. Επίσης ένας κακής ποιότητας φακός μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό απ’ ότι η απουσία γυαλιών.

Read More

And More