Όταν εμφανίζονται… οι μαγουλάδες!

Μπορεί να γίνει επικίνδυνη; Αν μια έγκυος νοσήσει με μαγουλάδες υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο; Υπάρχει όντως περίπτωση να προκαλέσει πρόβλημα στους όρχεις;
Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την παρωτίτιδα.
“Η παρωτίτιδα είναι μια οξεία ασθένεια η οποία έχει σαν χαρακτηριστικό τη διόγκωση των παρωτίδων αδένων που βρίσκονται μπροστά από το αυτί και πάνω από την κάτω σιαγόνα και γι’ αυτό ο λαός ονομάζει αυτήν την ασθένεια μαγουλάδες. Λόγω της διόγκωσης των αδένων αυτών υπάρχει μια διόγκωση στα μάγουλα του παιδιού και γι’ αυτό ο λαός το λέει μαγουλάδες” εξηγεί ο παιδίατρος Δρ.Σπύρος Μαζάνης.
Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;
Η ασθένεια αυτή ανήκει στις παιδικές αλλά μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία αφού δεν είναι προφυλαγμένο από την παρωτίτιδα είτε διαμέσου του εμβολίου είτε δεν έχει νοσήσει στο παρελθόν για να έχει αντισώματα.
Πως μεταδίδεται;
Ο ιός μεταδίδεται από το άρρωστο άτομο στο υγιές άτομο μέσα από τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα και σπανιότερα με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί πρόσφατα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι κουτάλι, μπορεί να είναι παιχνίδι…
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ…
-Από τη στιγμή που ο ιός θα μπει μέσα στο σώμα του παιδιού η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορεί να γίνει μετά από 2 έως 3 βδομάδες.
-Η νόσος αφήνει κατά κανόνα μόνιμη ανοσία. Δηλαδή όποιος αρρωστήσει, κανονικά δεν θα πρέπει να ξαναεμφανίσει την νόσο.
-Το άτομο που έχει πάρει τον ιό της παρωτίτιδας τον μεταδίδει στο περιβάλλον μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και για 9 με 10 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
-Συνολικά η αρρώστια κρατάει περίπου 10 μέρες.
-Καμιά φορά πριν την έναρξη των κυρίων συμπτωμάτων της παρωτίτιδας υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα όπως πυρετός, μικρή αδιαθεσία, πόνος στους μυς και κυρίως στην περιοχή του αυχένα και πονοκέφαλος.
-Η υποψία της παρωτίτιδας αρχίζει να μπαίνει όταν αρχίζουν να διογκώνονται οι παρωτίτιδες. Συνήθως διογκώνεται πρώτα η μία και μετά από 3 με 4 μέρες και η άλλη. Το παιδί φαίνεται να έχει διογκωμένα τα μάγουλα ή την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της κάτω σιαγόνας και του αυτιού. Η πλήρης διόγκωση των αδένων ολοκληρώνεται περίπου σε 3 μέρες και μετά αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί μέσα σε περίπου μία βδομάδα.
-Η διόγκωση των αδένων μπορεί να προκαλεί πόνο στην κατάποση αλλά και ιδιαίτερα όταν το παιδί τρώει κάτι ξινό, όπως για παράδειγμα λεμόνι ή πορτοκάλι ή ακτινίδιο κλπ.
-Μπορεί να έχει πυρετό, πόνο στο αυτί και καμιά φορά το πρήξιμο μπορεί να φτάσει και να καλύψει όλο τον τράχηλο και να φτάσει μέχρι το στέρνο.
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
Καμιά φορά υπάρχουν επιπλοκές όπως η μίνιγγο-εγκεφαλίτιδα, παγκρεατίτιδα, φθοειδίτιδα, μαστίτιδα και δακρυοαδενίτιδα. Το πιο σοβαρό όμως είναι εάν κάποιος έφηβος πάθει εξαιτίας της παρωτίτιδας ορχίτιδα ή επιδιδυμίτιδα. Αυτό χαρακτηρίζεται από διόγκωση του όρχεως και συνοδεύεται από πολύ πόνο και υψηλό πυρετό. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκληθεί βλάβη στους όρχεις και ο άρρωστος να καταστεί στείρος.
Επίσης, αν μία έγκυος νοσήσει από παρωτίτιδα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό να αποβάλλει το έμβρυο λόγω προσβολής του πλακούντα και ανεπάρκεια των ορμονών της.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συγκεκριμένη θεραπεία για την παρωτίτιδα δεν υπάρχει και αντιμετωπίζουμε μόνο τα συμπτώματα. Δηλαδή χορηγούνται αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού. Αποφεύγει το παιδί να τρώει ξινά φαγητά και χυμούς, διότι προκαλούν πόνο. Δίνουμε να φάει και να πιει άφθονα υγρά και κρέμες.
Συνήθως αντιβίωση δεν χρειάζεται εκτός και αν προκύψουν επιπλοκές. Υπάρχει προφύλαξη όμως για τη παρωτίτιδα και είναι το εμβόλιο της παρωτίτιδας το οποίο γίνεται ξεχωριστά ή μαζί με τη ιλαρά και την ερυθρά. Η πρώτη δόση σε ηλικία 15 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 5 έως 6 χρονών. Με τον εμβολιασμό προφυλάσσεται απολύτως το παιδί από την παρωτίτιδα.

Read More

And More