Μήπως δε μπορεί να κοιμηθεί γιατί έχει βουλωμένη μύτη;

Ειδικότερα τα πολύ μωρά επειδή αναπνέουν μόνο με τη μύτη και δεν έχουν μάθει ακόμη να αναπνέουν με το στόμα, όταν η μύτη τους είναι βουλωμένη νιώθουν μεγάλη δυσφορία, και γκρινιάζουν.

Τι πρέπει να ξέρεις; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Πότε εκδηλώνεται αυτό το πρόβλημα;

Συνήθως όταν το παιδί έχει κάποια ίωση με ρινοκαταρροή ή έχει ένα μεγαλύτερο αδερφάκι στο σπίτι που φέρνει μικρόβια από τον παιδικό σταθμό.

Τι φταίει;

Ο βλεννογόνος της μύτης του μωρού διογκώνεται, δημιουργείται υπεραιμία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή των εκκρίσεων και να βουλώνει η μυτούλα του. Ειδικά το βράδυ που είναι ξαπλωμένο οι μύξες συσσωρεύονται στο πίσω μέρος της μύτης και προς το φάρυγγα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πιο έντονο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας που το παιδί είναι όρθιο συνήθως οι εκκρίσεις κατεβάινουν πίσω στο ρινοφάρυγγα, τις καταπίνει και βγαίνουν με τα κόπρανα.

Πως θα το καταλάβετε;

Συνήθως όταν έχει εκκρίσεις συνοδεύονται από φτέρνισμα. Στην προσπάθεια του το παιδί να διώξει τα μικρόβια που υπάρχουν το παιδί φτερνίζεται και τρέχει και η μύτη του.

Τι μπορώ να κάνω;

Του βάζετε στη μύτη πάρα πολύ συχνά φυσιολογικό όρο και σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Οι αμπούλες που υπάρχουν στο εμπόριο είναι χρήσιμες και βάζουμε περίπου μία σε κάθε ρουθούνι, ασκώντας τοση πίεση ώστε να παρασυρθούν οι εκκρίσεις από τη μύτη, να κατέβουν στο στόμα και από εκεί μέσα από το έντερο να τις βγάλει στα κακά του.

Μπορείτε να του κάνετε ζεστό μπάνιο με πολλούς ατμούς ώστε αυτό να ρευστοποιήσει τις βλέννες της μύτης.

Σηκώνετε το στρώμα του παιδιού 30-40 μοίρες ούτως ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκρίσεις να κατεβαίνουν από τη μύτη στο ρινοφάρυγγα.

Υπάρχουν ειδικά σπρέι που περιέχουν αποστειρωμένο, θαλασσινό νερό. Τα βάζετε στο ρουθούνι του μωρού, πατάτε το κουμπάκι και με συγκεκριμένη πίεση το νερό καθαρίζει τη μυτούλα του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υγραντήρα, ο οποίος μπαίνει στην πρίζα και μέσα του ρίχνετε δύο-τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο. Αυτό δημιουργεί ατμούς στο χώρο που κοιμάται το παιδί και το ευκαλυπτελαιο ανοίγει και απελευθερώνει την αναπνοή του.

Απαραίτητο να καθαρίζετε τη μυτούλα του όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί πολύ εύκολα τα μικρόβια από τη μύτη μπορούν να περάσουν μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο αυτάκι του και να προκαλέσουν ωτίτιδες.

Read More

And More