Μήπως φοβάται τον παιδίατρο;

Ποιος φοβάται τον παιδίατρο; Κανένας! Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στο παιδί. Πρέπει να του μάθουμε ότι ο παιδίατρος δεν είναι μπαμπούλας και το μόνο που θέλει είναι να μας κάνει καλό. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου εξηγεί τους λόγους που ένα παιδί φοβάται τον γιατρό και σου δίνει συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις…
Πολλά παιδιά, βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας, ακόμη και μαθητές του σχολείου, δείχνουν δισταγμό, άρνηση, ακόμη και πανικό στην ιδέα της επίσκεψης στο γιατρό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι διαισθητικά και αναγνωρίζουν τη συναισθηματική μας φόρτιση από τον τρόπο ομιλίας, την έκφραση, αλλά και από τη γλώσσα του σώματός μας.
Όταν αναφερόμαστε στο γιατρό γινόμαστε κι εμείς οι ίδιοι σοβαροί και ανήσυχοι. Έτσι, το παιδί το αντιλαμβάνεται και αντιδρά αρνητικά στην ιδέα της έκθεσής του σε κάτι τόσο δύσκολο.
Ποιοι είναι οι λόγοι που ένα παιδί φοβάται τον παιδίατρο;
Είναι πολύ πιθανό το παιδί να αισθάνθηκε δυσάρεστα την πρώτη ή σε κάποια από τις αρχικές επισκέψεις και να συνέδεσε το αρνητικό συναίσθημα που βίωσε με το γιατρό και το χώρο του.
Δεν χρειάζεται να κάνει ενέσιμο εμβόλιο για να πονέσει – το να το γδύσουμε και να κρυώσει ή να ταλαιπωρηθεί με τα ρουχαλάκια του, αρκεί.
Τα κλάματα ενός άλλου παιδιού, η ένταση ενός άλλου ενήλικα, η αυστηρή φωνή του γιατρού μπορεί να δημιουργήσουν άρνηση στο παιδί.
Συμβουλές… για να μην φοβάται τόσο πολύ και να είναι πιο εύκολη η επίσκεψη στον παιδίατρο!
Για να διευκολύνουμε, λοιπόν, τόσο το παιδί όσο και το γιατρό στο έργο του, μπορούμε να το προετοιμάσουμε σωστά πριν την επίσκεψη στο ιατρείο με ήρεμα, καθησυχαστικά και αισιόδοξα σχόλια, καθώς και με το ύφος και τη στάση μας. Για παράδειγμα λέμε ότι ο γιατρός είναι φίλος της υγείας και της καλής μας κατάστασης και θέλουμε τη βοήθειά του για να νιώσουμε καλύτερα. Ανυπομονούμε να τον δούμε, δεν τον φοβόμαστε.
Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, του εξηγούμε το λόγο της επίσκεψης και τη διαδικασία, αν τη γνωρίζουμε. Φοβόμαστε λιγότερο, αν έχουμε γνώση.
Τέλος, επιλέγουμε για το παιδί μας τον ειδικό που παράλληλα με την καλύτερη επιστημονική γνώση, έχει ή θα έχει και τη σωστή προσέγγιση στο παιδί.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο γιατρός δεν είναι ‘μπαμπούλας’ και δεν φοβίζουμε ποτέ το παιδί για να κάτσει φρόνιμα, με το γιατρό ή με τη ……. φοβερή ένεση που θα του κάνει!

Read More

And More